Læs også:

Close
sommerhus

Gode råd til ombygningen af sommerhuset eller kolonihavehuset

Bolig  | 

Vi elsker at hygge – og om det foregår hjemme, i sommerhus eller måske kolonihavehuset kan variere alt efter årstid. Men interessen for fritidsboliger er steget markant under corona. Her får du gode råd til ombygningen af sommerhuset eller kolonihavehuset

De seneste to år har set en eksplosion i køb af og interesse for fritidsboliger i Danmark. Kolonihavehuse og sommerhuse overalt i landet er blevet opkøbt med en fart, som aldrig tidligere er set. Og det er ikke længere blot en sag for den ældre generation.

Flere og flere yngre par køber fritidshuse, og der er her en tendens, der går igen. De yngre generationer vil gerne tage fat selv, så der bliver bygget, ombygget og tilbygget fra en ende af overalt i de danske fritidshuse. Vi tager her et kig på en håndfuld gode råd, man kan tage med i overvejelserne i sit kommende fritidshus-projekt.

sommerhus
Sommerhus- og kolonihavehushygge er det bedste, der findes … (Foto: Pexels)

Gå aldrig ned på udstyr – kvalitet betaler sig ofte

Sommerhuse er dyre og der er givetvis blevet presset op til flere citroner ved diverse fritidshuskøb hos mange danske familier. En af måderne, hvorpå man har kunnet imødekomme budgettet, har været ved at købe håndværkertilbud. Men selvom et håndværkertilbud kan fås til langt under markedsprisen, så kræver det at man kan tage fat og at man har både know how og de rette materialer.

I den forbindelse er det især vigtigt at have de rigtige produkter til reparation og renovering, når arbejdet går i gang. Går man for meget på kompromis med materialerne, så kan det i sidste ende bide sig i halen og ende med nye reparationer indenfor kort tid.

sommerhus indretning
Hygge rimer på sommerhus og kolonihavehus … (Foto: Unsplash)

Bevar og renover hvad du kan – der er kvalitet i det gamle

Der er naturligvis håndværkertilbud, der er så ekstreme, at der stort set ikke er noget at ombygge. Nogle gange er fritidshusene i så dårlig stand, at der slet ikke er grobund for at renovere.

Det omvendte eksempel ses dog også hyppigt: folk opkøber gamle solide sommerhuse, som blot trænger til en kærlig hånd, men som alligevel ender med at blive jævnet med jorden, fordi køberne tænker at det er bedst. Men det er det langt fra altid.

sommerhus indretning
Brug også gamle møbler og sæt dem i stand … (Foto: Unsplash)

Gamle solide Jeppesen-huse og lignende typehuse skal ofte blot renoveres for igen at fremstå smukke og beboelige. Gamle bjælker, murværk og gamle vinduesrammer kan sagtens renoveres i en sådan grad, at de faktisk vil kunne forekomme bedre og mere kvalitetsfulde end enhver ny løsning.

Suppler den gamle brændeovn med en varmepumpe

I en tid med stigende CO2-udledning fra fossile brændstoffer, er det efterhånden kontraproduktivt at fyre op i den gamle brændeovn for at holde varmen. Brændeovne skal næsten kun benyttes som et hygge-moment, da de er store udledere af CO2. Man kan med fordel tilkøbe en varmepumpe, som kan kobles til en app på mobiltelefonen, hvormed man kan justere og starte opvarmningen op, før man kan kører mod sommerhuset.

Varmepumpen udleder ingen CO2, og eftersom meget el i dag kommer fra vedvarende energikilder i Danmark, vil varmepumpen kunne være en ganske grøn løsning i fritidsboligen.

sommerhus drøsselbjerg (Foto: Tina Dines Appelt)
Drømmer du også om sommerhushygge netop nu … (Foto: Tina Dines Appelt)

En fritidsbolig behøver ikke ligne dit private hjem – genbrug hvor du kan

Nogle køber fritidsbolig eller fritidsgrunde og bygger et helt nyt typehus, der stort set ligner det man vil kunne bo i i byen eller på landet. Men ideen med et sommerhus har netop altid været det diametralt modsatte.

Tanken har været, at fritidshuset har skullet fungere som et komplet sceneskift fra ens vante omgivelser. Ofte udstyret med møbler og materialer, der er gået i arv i generationer. I dag er der både værdi men også signalværdi i vintage-stil. Så hvorfor ikke bevare den klassiske idé om genbrug af gammelt arvegods i sommerhuset. Der er penge at spare ved at genbruge, og klimaet vil samtidig takke dig for det.

sommerhus indretning
En fritidsbolig behøver ikke ligne dit private hjem – genbrug hvor du kan … (Foto: Unsplash)

 

Læs også:

Mine to liv

 

to liv københavn drøsselbjerg sommerhus

· Mere fra samme kategori ·