Læs også:

Close
frugt grøntsager

5 tips til at bekæmpe madspild

Mad  | 

Danmarks nationale madspildsdag er den 29. september med fokus på madspild landet over. Men det er et område. som fylder mere og mere i forbrugernes bevidsthed. Her får fem tips fra Madspildsappen Too Good To Go

Hvordan du kan give din madvarer en længere levetid, så det ikke ender sine dage i skraldespanden, eller hvornår kan man spise ting. Mange er ofte i tvivl, og i Danmark smider vi hvert år 815.000 tons spiseegnet mad i skraldespanden. Det svarer i CO2-udledning til 2.060.186 flyveture fra København til New York. Et uhyggeligt højt tal.

Det er et gigantisk miljøproblem, men faktisk er løsningen simpel. Du kan nemlig gøre en stor forskel ved at mindske dit madspild derhjemme – og dermed gøre noget godt både for klimaet og for pengepungen. Vil du gøre noget godt for klimaet? Så kan du gøre en stor forskel ved noget så simpelt som at sørge for, at dine madvarer derhjemme ikke ender sine dage i skraldespanden.

frugt grøntsager
Få gode råd til at undgå for meget madspild …  (Foto: Unsplash)

For nylig blev det nemlig afsløret, at reduceringen af madspild er den mest effektive måde til at bekæmpe madspild ifølge Project Drawdown, der er dedikeret til at bedømme effektiviteten af de forskellige løsninger til at bekæmpe klimaforandringerne.

I danskernes hjem smides der hvert år 247.000 tons spiselige fødevarer i skraldespanden. Det svarer til, at en familie på to voksne og to børn smider 20% af deres indkøb ud – eller at hver femte fyldte indkøbsvogn ryger direkte i skraldespanden i stedet for på bordet. Men heldigvis er der råd for, hvordan du kan undgå madspild derhjemme – og dermed gøre noget godt både for klimaet og for pengepungen.

Her får du Too Good To Go’s fem nemme tips til at ungå mandspild …

5 tips til at undgå madspild derhjemme:

1. Madspildsjuice

Har du en halv pose spinat til overs eller måske to ensomme gulerødder liggende bagerst i grøntsagsskuffen? Brug det i en juice, der er den perfekte måde til at bekæmpe madspild af frugt og grønt. Og husk endelig ikke at smide den overskydende pulp væk. Det kan bruges i noget lækkert bagværk, så du kan få maksimalt ud af dine rester.

Måske du skulle bruge dine grøntsags- og frugtrester til juice … (Foto: Unsplash)

2. Kend din datomærkning

Mange er ikke klar over, hvad de forskellige datomærkninger betyder. Det medfører, at vi smider meget ud, der sagtens kunne være spist. Husk at ‘bedst før’ kun er vejledende, hvilket vil sige, at hvis varen dufter og smager fint, kan den sagtens spises. Derimod betyder ‘sidste anvendelsesdato’, at du kan blive syg af varen, hvis datoen er overskredet.

datomærkning
Kender du din datomærkning … (Foto: Unsplash)

3. Giv dine krydderurter nyt liv

Ser din krydderurt eller salat lidt trist ud? Kom det i en skål med iskoldt vand, gerne med et par isterninger, og efter en halv time vil det være være sprødt og lige til at spise igen.

Udnyt og genopliv dine krydderurter. Du kan også bruge en slatten dusk mynte til at lave myntete af … (Foto: Pexels)

4. Frys rester ned i isterningbakker

Isterningbakker kan sagtens bruges til andet end isterninger. Brug dem for eksempel til at fryse overskydende kaffe og brug dine kaffe-isterninger i stedet for isterninger i en hjemmelavet iskaffe.

Har du en sjælden gang en sjat vin i overskud, kan du også fryse det ned og bruge det næste gang du laver risotto eller rødvinssovs.

isterning
Kaffe kan også fryses ned og bruges i en islatte … (Foto: Unsplash)

5. Tryl citrusskræller om til rengøringsmiddel

Gem skræller fra citrusfrugter i et glas med låg, fyld glasset med eddike og luk det godt til. Lad det stå et mørkt sted i cirka to uger.

Bland 1/3 af blandingen med 2/3 vand i en sprayflaske og voila: så har du et billigt og miljøvenligt rengøringsmiddel til hjemmet.

citron citronskræl
Citroner og deres skræller kan bruges til mange ting … (Foto: Unsplash)

Fakta om madspild 

  • I Danmark spildes årligt over 814.000 tons fødevarer, der kunne have været spist.
  • Ifølge FN’s verdensmål 12.3 skal der ske en halvering af madspildet på forbruger- og detailniveau inden 2030.
  • I foråret 2020 anbefalede Project Drawdown, som fokuserer på effektive klimaløsninger, 76 indsatsområder, der ville kunne reducere CO2-udledningen med op til 87 procent over de kommende årtier. Reducering af madspild lå på førstepladsen.
  • Madspild står for 10% af al verdens CO2-udledning.

Kilde: Too Good To Go

 

Læs også:

Få styr på madmyterne og minimer dit madspild

 

grøntsager, mad (Foto: Unsplash)

 

· Mere fra samme kategori ·