Læs også:

Close
fem på stribe bog bøger

Fem på stribe: Boginspiration til dig

Kultur  | 

Der er noget ved bøger – noget magisk som jeg elsker … Bøger er gode for krop og sjæl og ikke mindst hjerne. Her får du lidt inspiration til maj måneds læsning. Her er fem gode bøger på stribe

Jeg elsker bøger – bøger i alle afskygninger. Jeg kan bare ikke få nok. Vi tager nu hul på endnu en rigtig dejlig forårsmåned, forhåbentligt med dejlig sol og varme … Så få her fem gode grunde til at finde et hyggetidspunkt og kaste dig over bøgerne – store som små – gamle som nye, mens vi nyder foråret. Så er du klar til HYGGE – for hygge er for mig at læse en god bog …

fem på stribe bog bøger
Så er der fem spændende bøger til dig … (Foto: MY DAILY SPACE)

Den forførende bog

‘Forførernes klub’ er Thomas Rydahls nyeste roman om manden Flemming, der skal genopfinde sig selv efter en hård skilsmisse.

I bogen skal Flemming finde fodfæste efter flere store nedture. Skilsmissen starter en lavine af uventede hændelser, og snart har Flemming mistet både sit job og den dejlige hverdag med børnene. Og på en eller anden måde ser der ikke ud til at være en ende på Flemmings uheld, og han drømmer sig konstant tilbage til den ubesværede tid før skilsmissen. Da han er aller længst nede, stifter han bekendtskab med en mystisk klub, hvor mad, æstetik, forførelsens kunst og Søren Kierkegaards filosofi er omdrejningspunktet.

Flemming tilbringer mange af sine vågne timer i selskab med de fascinerende mænd og kvinder fra Forførernes klub, og langsomt ændres hans syn på verden, hvormed han pludselig er i stand til at forføre sig til alt fra penge til indflydelse, men denne nyvundne selvtillid kommer med en pris. Og ja, alt lykkedes ikke lige godt, så meget kan vi godt afsløre. Vil han fortsætte med dette liv, eller er han i virkeligheden på udkig efter noget helt andet og måske dybere?

‘Forførernes klub’ er en roman om at blive formet af sine op- og nedture. En roman om kærlighed, død og Søren Kierkegaard. Ja, en sjov blanding, men som i bogen giver mening. Jeg læste den på to dage i påsken. Det gik hurtigt, og var faktisk lidt træls at være færdig med den. Så selvom Flemming også er ret irriterende nogen gange, så må jeg j alligevel have kunnet lide hans selskab og liv …

Meget af den foregår på Østerbro i gader, hvor jeg også selv har boet – det gjorde den for mig lidt sjovere at læsere, og beskrivelsen af persontyperne og steder et spot on.

thomas rydahl forførernes klub bog

‘Forførernes klub’, 209,95 kr., saxo.com

Den spændende

‘Faldesyge’ er Randi Fuglehauges krimidebut om svigt, kærlighed og voldsomme begivenheder, der ryster en hel by.

I ‘Faldesyge’ møder vi den tidligere stjernejournalist Agnes Tveit, der efter flere år som journalist på de store aviser, hun nu er vendt hjem til sin fødeby Voss, hvor hun arbejder som reporter på den lokale avis. Da en ung, kvindelig faldskærmsudspringer dør under et fald til ekstremsportsugen i Voss foran hundredvis af skræmte borgere, er hele byen chokeret. Efter at undersøgelser påviser, at udspringerens faldskærm var pillet ved, går byens drabsalarm i gang.

Snart viser det sig, at Agnes Tveits rolige og smukke Vestlands-hjemby ikke er så fredelig og idyllisk, som hun altid har troet. Stille og roligt dukker der flere hemmeligheder op, der er så mørke og brutale, at Agnes Tveit ikke tror sine egne ører. Hemmeligheder, der fik en ung faldskærmsudspringer til at styrte i døden, og som vil få endnu flere katastrofale konsekvenser, hvis de ikke kommer frem i lyset.

Den norske journalist Randi Fuglehauge står bag flere fagbøger og børnebøger, foruden sit journalistiske arbejde. Rande Fuglehauges krimidebut ‘Faldesyge’ er blevet rost på tværs af de norske medier og er en bestseller i hjemlandet Norge, og jeg synes også den er rigtig god – fængende og dejlig ‘let læselig’. Slutning synes jeg dog er ‘lidt tynd’, men det er jo subjektivt. Glæder mig til at læse flere bøger af hende …

randi fuglehaug faldesyge

‘Faldesyge’, 249,95 kr., saxo.com

Den fine og poetiske

Der arbejder fire personer i Nakanos japanske genbrugsbutik. Der er hr. Nakano selv, den excentriske butiksejer med det udsvævende kærlighedsliv, hans kunstneriske storesøster Masayo og de to unge butiksmedarbejdere, den stille mand Takeo og den socialt akavede kvinde Hitomi. Omringet af genstande forsøger disse fire spøjse mennesker ihærdigt at komme hinanden nærmere.

Hitomi forelsker sig i Takeo og søger råd hos Masayo, der udfærdiger en mildt sagt ukonventionel kærlighedsguide. Langsomt går det op for Hitomi, at kærlighed og begær kræver medfølelse, også over for både sagte og usagte hemmeligheder. Samtidig bevæger de mange brugte ting sig gennem butikken – alle genstande, som gemmer på lige så mange historier, glæder og smerter som de mennesker, hvis hænder de besøger. Kan se den lille butik for mig, og ville elske at gå på opdagelse i den …

Blot et lille eksempel på det fine og på en eller anden måde så papirstynde og fine og utrolig smukke sprog, hvor de taler om brevpressere: “Da frøken Masayo sagde det, følte jeg med et, at jeg selv engang havde været et stykke tyndt papir, der var blevet holdt nede af en tung brevpresser”.

Forfatter Hiromi Kawakami (født 1958) er en af Japans mest elskede nulevende forfattere med en lang række romaner og novellesamlinger bag sig. På dansk er der udkommet romanerne ‘Senseis mappe’ og Kvinden ved havet” samt novellerne ‘At træde på en slange’ og ‘Forsvindinger’. Det er dog den første, jeg læser af hende. Hun har modtaget flere af Japans største litteraturpriser for sit forfatterskab og er blevet nomineret til priser som Man Asian Literary Prize og Independent Foreign Fiction Prize. En bog som trods ‘meget lidt action og voldsomme udsving’ bliver ved med at rumstere i mit hoved.

nakanos genbrugsbutik hiromi kawakai bog

‘Nakanos Genbrugsbutik’, 249,95 kr., saxo.com

Den gode slægtsroman

Så er jeg nået til bind to i slægtsromanen om familien Winther. Med sine fængende beskrivelser og storslåede dramaer indfanger Katrine Wessel læseren i det herskabelige univers i bogen ‘Hvis du vil have mig’, hvor vi møder den norske rigmandsfamilie Winther, der er bosat i Trondheim. Historien foregår i slutningen af 1800-tallet, hvor nye tider truer med både økonomiske udfordringer og flere rettigheder for kvinder.

Denne gang er udgangspunktet i bogen Karen Moen, der er en af de kvinder i Trondheim, der har ambitioner. Hun vil gerne være lærerinde, men er i stedet tvunget til at arbejde. Hun får et job som tjenestepige hos familien Winther, men hun opgiver ikke drømmen om at få en uddannelse og et liv et andet sted.

I mellemtiden møder hun den rebelske Alfred, der tvinger hende til at overveje sin situation på ny. Også hos familien Winther er der opstand (også efter en dramatisk afslutning på første bind), da den yngste søn, Fredrik, møder den fattige Emma og tvinges til at vælge mellem familien eller kærligheden.

‘Hvis du vil have mig’ er andet bind i Katrine Wessels spændende romanserie om familien Winther. Gennem intriger, kærlighed og venskaber kommer vi helt tæt Winther-familiens kvinder, i de seks bind, Katrine Wessel foreløbig har udgivet i serien. Jeg er godt underholdt og hygger mig i både de rige og fattiges liv og leben på godt og ondt …

katrine wessel hvis du vil have mig bog

‘Hvis du vil have mig’, 199,95 kr., saxo.com

Den tankevækkende

‘Den jeg skulle blive’ er Geir Gulliksens rørende roman om en midaldrendes mands refleksioner over sit liv, sine relationer og sin identitet. Det lyder måske sådan lidt kedeligt og noget at læse for mænd lidt oppe i årene. Men nej, den kan kvinder – yngre som ældre skam også læse …

Henning er igen blevet skilt. Han ser næsten aldrig sine børn, og han er lige blevet fyret fra sit job på et reklamebureau efter hans grænseoverskridende adfærd over for en af bureauets kunder. Henning er nu efterladt til sig selv, og begynder at reflektere over sit liv. Hvem er han egentlig, og hvordan har han levet som barn, ægtemand og far til sine to piger? Og ikke mindst alle de kvinder og forhold han har lagt bag sig … Refleksionerne giver nye erkendelser for Henning, som pludselig konfronteres af helt nye sider af sin seksualitet, køn og identitet.

I bogen skildrer Geir Gulliksen på levende og tankevækkende vis en ensom mands søgen og frigørelse fra sig selv i en række livsforandrende momenter og møder. Den er interessant – relevant men også tankevækkende – og så er den ikke mindst skrevet i det fineste sprog.

Geir Gulliksen (f. 1963) er norsk forfatter og forlægger på forlaget Oktober, hvor han blandt andet er redaktør for Karl Ove Knausgård og Linn Ullmann.

Bogen er ærlig, fyldt med nysgerrighed til livet, mennesker og sig selv. Og selvom det er en mand og hans liv og tanker, man følger, så kan man åhhh så nemt følge ham. Livet er ikke ‘lutter lagkage’, og de fleste når til et sted i livet, hvor alt tages op – fortid – nutid og ikke mindst hvad fremtiden (gerne) skal bringe. Det her er en af de romaner, man læser stille og roligt – fordøjer – tager ind – gemmer og ikke glemmer.

bog geir gullikse den jeg skulle blive

‘Den jeg skulle blive’, 169,95 kr., saxo.com

 

Læs også:

Verdens nemmeste rabarbercrumble

 

rabarbertærte

· Mere fra samme kategori ·