Læs også:

Close
pige earplogs lytter øjne ansigt (Foto: Unsplash)

Med på en lytter: 10 podcasts vi lytter til

Kultur  | 

Mørke dag er gode til at fordybe sig – for eksempel i en god podcast. Her får du en liste over de 10 podcasts fra Podimo, der har været med til at definere året 2020

Listen består af nogle af de bedste podcasts, der har været med til at indkapsle et år, der har budt på alt fra strikkesludder, en helt ny virkelighed i hjemmekarantæne, til årets mest pinlige historier fortalt af den fabelagtige Sofie Linde. Udover at være lyden af 2020, er rækken af podcasts også helt oplagt at kaste sig over i sin juleferie, hvis man er så heldig, at have en eller flere af de helt store lytterfavoritter til gode.

For nogle har året været et af de sværeste nogensinde, og måske netop derfor har lydformatet hos mange danskere indtaget en ganske særlig plads. Indholdschef hos Podimo, Steffen Raastrup, fortæller:

– Podcast i 2020 har for alvor bevist sin unikke evne til at fortælle både dybt personlige og hjerteligt underholdende historier. Det intime rum, der opstår mellem fortæller og lytter i en podcast, opleves nærværende og ærligt. Personlige historier kan fortælles med den tid, ro og omtanke, de kræver, hvilket får mange til at vælge netop podcasts til at formidle dem. Og lytterne kvitterer i stor stil, hvilket vi har set på podcast som fx. ’Kan man tilgive en psykopat?’ og ’Om søndagen græder vi’.

Herunder er listen med de 10 podcast. Der er noget for enhver smag og humør – så bliv inspireret til din den næste podcast, du skal lytte til.

1. Kan man tilgive en psykopat?

Da Geos far døde i 2015, var han ikke med til sin egen fars begravelse. I årene optil var Geo blevet massivt chikaneret af sin far og det endte med et polititilhold, der også blev brudt utallige gange. Geo hader sin far. Men der er alligevel noget der rumsterer. Geo drømmer om sin far hver nat og den eneste måde at komme videre på, er tilgivelse.

Men kan man tilgive en psykopat? Der ligger 5 episoder.

podcast

Her er link til hvor du kan lytte: HER

2. Dagbog fra Covid-19

Forfatteren Caspar Eric og forfatteren Knud Romer rapporterer hver især 14 dage fra isolationen og hverdagen under Covid-19. Der ligger 28 episoder.

podcast

Her er link til hvor du kan lytte: HER

3. Fries Meets Guys

Fries Meets Guys er et nysgerrigt forsøg på at forstå, hvad det vil sige at være mand. Gennem morsomme, intime og rørende samtaler med skiftende gæster forsøger Nanna og Josephine at blive klogere på en ung generation af mænds forhold til dem selv og deres omverden. Der ligger 30 episoder.

podcast

Her er link til hvor du kan lytte: HER

4. Hvor er mit ansigt?

“Hvor er mit ansigt?” med Sofie Linde er en klub for alle os, der har prøvet at tabe ansigt. Alle os, der har oplevet noget så pinligt, at vi aldrig troede, vi skulle blive os selv igen. Men bare rolig – tiden heler alle sår – og tiden gør selv de mest pinagtige oplevelser til gode historier, vi kan trille rundt på gulvet af grin til.

Der er nye episoder hver mandag. Så læn dig tilbage og nyd en ordentlig omgang pinlige historier. Der ligger 20 episoder.

podcast

Her er link til hvor du kan lytte: HER

5. Om søndagen græder vi

Hella Joof og Marie Louise Tüxen taler med hinanden til de søndagsramte. Podcasten er skabt ud fra et simpelt credo om, at et menneske har brug for 3 specifikke elementer for at udholde og holde med søndagen: Tilgivelse, ensomhedsfordrivelse og salt.

Hvert program indledes med en kort søndagsprosa og afsluttes med en sang skrevet til lejligheden. Alt det inde i midten minder mest om et kamera, der zoomer ind og forstørrer menneskets ageren i de mest ualmindeligt almindelige situationer; som oftest i relation til andre mennekser. For eksempel dem med magt, dem, man elsker, dem, man synes skal tie stille, dem der får en til at føle sig lille, til at grine og ikke mindst dem, der får en til at græde.

At værterne bruger sig selv, giver sig selv og skal forstås som en ublu prisning af det guf, der findes i navler. Der ligger 60 episoder.

podcast

 

Her er link til hvor du kan lytte: HER

6. Dronningen og kunsten

I “Dronningen og kunsten” samtaler Hendes Majestæt med nogle af de mest vidende herhjemme inden for de tre kunstarter, klassisk musik, ballet og billedkunst. Samtalen tager udgangspunkt i Hendes Majestæts fascination af kunsten, men vil samtidig dykke ned i konkrete værker og dvæle ved detaljen.

For nogle lyttere kan dette være en introduktion til kunsten, mens det for den videbegærlige kender vil være en mulighed for at nørde igennem. Først og fremmest vil podcasten være en enestående mulighed for danskerne at få et sjældent indblik i Dronningens kunstneriske interesse og passion. Der ligger 3 episoder.

podcast

Her er link til hvor du kan lytte: HER

7. Kvinde Kend Din Historie

Kun 0,5 % af den samlede nedskrevne verdenshistorie handler om kvinder. I denne podcast skriver vi kvinderne ind i historien, når historiker Gry Jexen i selskab med en gæst stiller skarpt på betydningsfulde, men oversete, kvinder, og giver dem den plads i historien, de fortjener.

Velkommen til en hjertevarm hyldest til kvinderne i vores alle sammens historie. Der ligger 26 episoder.

podcast

 

 

Her er link til hvor du kan lytte: HER.

8. Mens vi strikker

Podcasten til dig der strikker, eller gerne vil strikke, eller bare lytte på nogen der taler mens de strikker. Ditte Hansen, Christiane Gjellerup Koch og Trine Gadeberg mødes i strikkeskuret og taler om alt fra sex og slåensnaps til sorg og armlængder.

Men der bliver også strikket og talt om alt indenfor strik. For det gode ved strik er at man kan tale imens. I hvert et afsnit ringer de til deres strikkementor Ulla fra Fyn for at få gode råd og høre hvad hun går og laver. Der ligger 30 episoder.

podcast

 

Her er link til hvor du kan lytte: HER

9. Hvem dræbte Nedim?

Som kriminalreporter har Marie Louise Toksvig dækket et utal af drabssager. Men forbrydelsens ubegribelige brutalitet kom helt tæt på, da hendes ven Nedim Yasar blev skudt og dræbt, umiddelbart efter receptionen for bogen Rødder, som Marie Louise havde skrevet om ham.

Nu følger hun retssagen mod de to, der er tiltalt for drabet, i håb om at få svar på, hvem der dræbte Nedim – og hvorfor. Og måske blive klogere på, hvilken rolle hun selv spillede i Nedims død. Efter hvert retsmøde fortæller Marie Louise om sagen og manden, hans liv og hans død, sammen med journalist Kaare Svejstrup og gæster, der også kendte Nedim og det bandemiljø, han var en del af som ung. Der ligger 7 episoder.

podcast

Her er link til hvor du kan lytte: HER

10. Klimaguiden 

Hjælper det noget, at jeg stopper med at flyve, hvis min nabo stadig gør det? Er det ikke lige meget, hvad jeg gør, hvis kineserne alligevel bare producerer løs? Er det overhovedet godt for klimaet at jeg ikke bruger plastik? Hvorfor er det lige, at min privatøkonomi kan hjælpe klimaet?

Klimaguiden er en podcast der klæder dig på til at leve mere klimavenligt og til at mindske dit CO2 aftryk. Vi guider dig gennem klimajunglen og hjælper dig til at træffe de bedste og mest effektive klimavalg. Podcasten er udviklet med afsæt i “Klimaguiden. Red verden lidt hver dag” udgivet på Politikens Forlag. Der ligger 35 episoder.

podcast

Her er link til hvor du kan lytte: HER

Læs også:

Fem på stribe: Boginspiration til dig

 

fem på stribe bog (Foto: MY DAILY SPACE)

· Mere fra samme kategori ·