Læs også:

Close
fem på stribe bog (Foto: MY DAILY SPACE)

Fem på stribe: Boginspiration til dig

Kultur  | 

Der er noget ved bøger – noget magisk som jeg elsker … Bøger er gode for krop og sjæl og ikke mindst hjerne. Her får du lidt inspiration til december måneds læsning – og måske gavegivning. Her er fem gode bøger på stribe

Jeg elsker bøger – bøger i alle afskygninger. Jeg kan bare ikke få nok. Vi tager nu hul på årets sidste måned og også julemåned, så der er rigtig god grund til at finde et hyggetidspunkt og kaste sig over bøgerne – store som små – gamle som nye, mens vi nyder vinterens kommen. Så er du klar til (december)HYGGE – for hygge er for mig at læse en god bog …

fem på stribe bog (Foto: MY DAILY SPACE)
Så er der fem gode bøger til dig (eller en du vil forkæle til jul) … (Foto: MY DAILY SPACE)

Den både sjove og overraskende

‘Ikke afsendt’ er Lærke Winther’s ret morsomme og tankevækkende fortælling om en bitter kvinde (kunne være mig – haha), hvis liv er gået i stå indtil en række tilfældige møder giver hende livsmodet tilbage.

Marie Petersen lever et ensomt, kedeligt liv med sin schæferhund Poul, som døjer med gigt og sin stædighed (også mig – haha). Hun skriver mange breve, hvor hun fortæller alt det, hun ikke fik sagt i fortiden. Men brevene bliver aldrig sendt. Det gør til gengæld en lind strøm af klagebreve, hvor hun gør opmærksom på sin utilfredshed med alt fra suttetræer og dåsemakrellens placering! Men et møde med en smilende gartner og Føtex-stamkunden HenryJette ændrer dog hendes trivielle liv, og Marie tvinges til at konfrontere fortidens spøgelser.

Lærke Winther fortæller med varme og eftertænksomhed i ‘Ikke afsendt’, der er fyldt med humoristiske og sarkastiske beskrivelser og situationer i historien om en kvindes nye perspektiver på livet og opgør med fortiden. Jeg kan se det for mig. Og jeg elsker, alt det “der ligger under”. En let læst og hyggelig bog.

lærke winther ikke afsendt bog fem på stribe

‘Ikke afsendt’, 154,95 kr., saxo.com

Den der får mig til at savne Italien helt vildt

New York Times’ bestsellerforfatter Lori Nelson Spielman er kommet med ‘Søstrene fra Toscana’. En bog der fik mig i totalt rejsehumør (både til New York og Toscana). Men gud hvor var det skønt at drømme sig lidt væk – nærmest mærke stederne. Jeg elsker Italien og New York, så det var ren ‘selvforkælelse’ at kunne fordybe mig og drømme mig væk og næsten kunne smage Italien. Om ikke andet så for en stund …

Lige siden Filomena Fontana for flere hundrede år siden kastede en forbandelse over sin søster, har ikke en eneste af slægtens andenfødte døtre haft held til at finde kærligheden. Emilia er en af de andenfødte døtre – hun er glad og tilfreds med sit liv i Brooklyn og sikker på, at hendes singlestatus blot er en tilfældighed. Men hendes sexede og kærlighedshungrende kusine Lucy tror fuldt og fast på den gamle familieoverlevering.

Ud af det blå inviterer deres gamle tante Poppy de to kusiner med til Italien, hvor Poppy hævder, at hun vil møde sit livs kærlighed foran katedralen i Ravello på sin 80-års fødselsdag – og bryde familieforbandelsen én gang for alle.

De tre kvinder rejser til Italien og blandt Toscanas grønne, bakkede landskab blomstrer romancer, og skæbner besegles. Men gamle familiehemmeligheder dukker også op til overfladen, og de kan vise sig at skade Fontanaslægten langt mere end en to hundrede år gammel forbandelse.

søstrene fra toscana lori nelson spielman bog fem på stribe

‘Søstrene fra Toscana’,  159,95 kr., saxo.com

Den psykologiske thriller

‘Den tavse patient’ er Alex Michaelides intelligente og intense krimidebut. Det er en fængslende bog om en berømt kunstmalers drab på sin mand og efterfølgende larmende tavshed.

I ‘Den tavse patient’ introduceres vi for kunstmaleren Alicia Berenson, der har en mondæn tilværelse med sin mand, som arbejder som modefotograf. Sammen bor de på en af Londons dyre adresser og lever umiddelbart et liv, mange drømmer om. En aften ændres dog alt. Alicia skyder sin mand, da han kommer ind ad døren fra sit arbejde. Fem skud i hovedet.

Herefter nægter Alicia at udtale bare ét ord. Hendes kunstværker stiger eksponentielt, imens hun flyttes til en sikringsanstalt i den nordlige del af London. Kriminalpsykolog Theo Faber får til opgave at forstå hendes mentale tilstand. Langsomt bliver han dog selv opslugt af sine inderste dæmoner, mens han afsøger sandhedens kringelkroge.

Alex Michaelides imponerer både anmeldere (og mig) og millioner af læsere og fans med ‘Den tavse patient’, der er en afsindig velskrevet og medrivende krimi. Sikke et talent han har …

den tavse patient alex michaelides bog fem på stribe

‘Den tavse patient’,  239,95 kr.,saxo.com

Den der er spændende til sidste side

‘Den tavse enke’ er faktisk 11. bog i Sara Blædels krimiserie om Louise Rick. Man tror det jo næsten ikke … Louise er nu leder af Rejseenheden P13, der skal opklare en besynderlig drabssag i Tåsinge, som udvikler sig drastisk. En kvinde, der ejede den lokale Strammelse kro er blevet dræbt, og midt i politiets undersøgelse af kvindens bolig (og drabet) gør de et ret bemærkelsesværdigt fund, der giver drabssagen en helt ny drejning.

Sagen udvikler sig, og Louise føler sig tvunget til at få Eik Nordstrøm med på efterforskningen, som hun ikke har set siden hun forlod Thailand og ham. Imens er veninden Camilla Lind ikke synderligt optaget af drabssagen, men af en ung mands forsvinden for seks måneder siden. Med sin journalistiske sans opsnapper hun informationer, der kan få afgørende konsekvenser for sagens involverede. Og pludselig er hun også på Tåsinge. Ikke at de tre på den måde har tid til at ses, hver arbejder de på sin del.

Sara Blædel er en af Danmarks mest læste krimiforfattere, og denne vil helt sikkert ikke skuffe de mange fans af serien. Den ‘flyder’ og holder momentet hele vejen. Den har mange små historier i historien.

Ofte når jeg sidder og læser den her type krimier, tænker jeg ofte “det var pokkers så mange mord, der kan blive begået i bøger på et lille område”. Sådan er virkeligheden heldigvis sjældent. Men det er god underholdning. Og personerne “holder stadig” – også i Saras bog.

For mig var det ekstra sjovt at læse denne her, da jeg rent faktisk var i det område, hvor bogen foregår i sommer og kørte rundt. Så jeg havde en helt anden tilgang til tingene, når man har “været i nærheden selv”. DET vidste jeg ikke i sommer, men det er jo en bonus. Men den holdt spændingen og jeg vejret til sidste side. Og så kan man vel ikke andet end sige, at en “bog er bestået og godkendt som god underholdning”.

den tavse patient sara blædel bog fem på stribe

‘Den Tavse Enke’,  209,95 kr., saxo.com

Den jeg er HELT vild med

Jeg ved næsten ikke, hvor jeg skal starte. For den er så fin – unik og anderledes end meget andet, jeg har læst. Og jeg har nærmest lidt “sparet på at læse den”, for jeg ikke ville være færdig med den.

Annette Bjergfeldts ‘Højsangen fra Palermovej’ er en mega fin ‘saga’ om en familie fra Amager, der gennem tre generationer bor i familiens villa på Palermovej.

Det er morfaren Hannibal – en stor romantiker med vilde drømme om brændende kærlighed og et kunstnerisk bohemeliv – der køber huset i 1921. Hans eneste ene, den lavpraktiske russer Varinka, vil dog hellere spille på greyhounds ude på Tårnbybanen end at leve op til Hannibals storladne idéer om kærlighed.

Hannibals utæmmelige passion for lidenskab og kunst lever dog videre i slægten og spidser til med børnebørnene,  tvillingerne Esther og Olga.

‘Højsangen fra Palermovej’ er den danske sangerinde og sangskriver Annette Bjergfeldts blændende romandebut, der følger tre generationers jagt på kærlighed, kunsten og drømme. Den er skør, sjov, hjertevarm, fyldt med ironi, også lidt trist, meget fængende og ultra skarpt skrevet sprogligt – sikke et sprog og fortælleevne … Jeg er VIRKELIG fan af Annettes skrivetalent.

højsangen fra palermovej annette bjergfeldt fem på stribe

‘Højsangen fra Palermovej’,  239,95 kr., saxo.com

 

Læs også:

#Sprogpsykologiforbegyndere: Forstå: Identitet og selvfremstilling

maske (Foto: Unsplash)

· Mere fra samme kategori ·