Læs også:

Close
abe, foto, natur

Kulturguide: Oplevelser i december 2020

Kultur  | 

Kulturguiden for december 2020 indeholder oplevelser i København, Aarhus og Odense samt øvrige byer

Hvis du leder efter nogle bud på prisvenlige oplevelser i december 2020, så er du kommet til det helt rette sted.

Det kan ofte være dyrt at være kulturel eller social med sine nærmeste. Men det behøver det ikke at være. Her har vi samlet de bedste og mest prisvenlige oplevelser i december 2020 til dig, der bor tæt på København, Aarhus og Odense samt øvrige danske byer.

Oplevelser i december 2020 i København

Verdensberømt fotoudstilling kommer til Statens Naturhistoriske Museum

Fra 4. december. Pris 105 kroner. Statens Naturhistoriske Museum, København. 

abe, foto, natur

Den internationale fotokonkurrence ‘Wildlife Photographer of the Year’ er verdens største af sin slags. Nu kommer udstillingen med de 99 bedste billeder af natur- og dyreliv til København. Konkurrencen blev afgjort i oktober.

Udstillingen er produceret af Natural History Museum i London, og konkurrencen er naturfotografernes svar på Oscar-uddelingen, som samler de dygtigste amatører og professionelle fra hele verden. Udstillingen består af 99 billeder, som en international jury har udvalgt mellem næsten 50.000 indsendte fotos. Billederne er blevet set af millioner af mennesker over hele verdenen, og de smukke fotos vidner om et mangfoldigt liv på Jorden, men afspejler også udfordringer med klima og dyreliv.

‘Wildlife Photographer of the Year blev oprindelig startet i 1965 af BBC Wildlife Magazine. Den havde tre kategorier og bestod af omkring 600 indsendte billeder. I 1984 blev konkurrencen, som den er kendt i dag, skabt, og den tilrettelægges nu af Natural History Museum i London.

Konkurrencen blev fra begyndelsen den førende begivenhed af sin art for naturfotografer og voksede kraftigt gennem årene. I dag gennemgår juryen næsten 50.000 fotos indsendt af naturfotografer fra mere end 86 forskellige lande.

Læs mere her.

Årets juleborde hos Royal Copenhagen

Fra den 13. november. Gratis. Royal Copenhagen, Amagertorv København. 

julebord, royal copenhagen
(Foto:  Lasse Wind for Royal Copenhagen)

Royal Copenhagens juleborde er en tilbagevendende begivenhed, som har tiltrukket sig stor opmærksomhed siden 1963. Det er således 57. gang dørene slås op til Royal Copenhagens Flagship Store i hjertet af København, hvor skiftende personligheder under lige så skiftende temaer har dækket op til jul.

De stemningsfulde juleborde iscenesætter julens traditioner, men vover også at give højtiden lidt kant. Udstillingen,  skal inspirere og motivere de besøgende til at dække deres egne juleborde.

Netop i år, hvor en global pandemi har spændt snubletråde ud og gjort det svært at mødes og favne dem, vi holder allermest af, får julen og traditionerne en særlig tyngde og værdi. Vi skal finde nye trygge rammer om årets ultimative fest og sætte endnu mere fokus på alt det, der reelt betyder noget og nære følelsen af at være sammen om noget.
 
Royal Copenhagen har indbudt fem stærke personligheder, der alle har gjort sig nogle tanker om julens samlende og magiske kraft, om værdien af nærvær og betydningen af at gøre sig umage for at glæde andre. Årets borddækkere, der har vidt forskellige karrierer og juletraditioner, har det til fælles, at de ser julen som en helt central begivenhed. De skriver sig ind i en fortælling, der handler om lys og håb.
Læs mere her. 

Juleeventyr: Englene i sneen

Fra den 26 november. Pris 135 kroner. Folketeateret, København. 

englene i sneen (Foto: Folketeateret)
(Foto: Folketeateret)

På Folketeateret kan du tage hele familien under armen og komme i rigtig julestemning.

‘Englene i sneen’ er et forunderligt og dragende juleeventyr, der handler om søstrene Maja og Babette, der må begive sig afsted for at finde hjælp til deres fødende mor. Sneen begynder at falde, børnene mister orienteringen og farer vild i mørket. De befinder sig pludseligt i et fremmed univers, hvor både magien og udfordringerne folder sig ud. Under den tindrende stjernehimmel er den magiske julekugle nemlig fuld af overraskelser og hemmeligheder. Nu er spørgsmålet: Vil Maja og Babette nå frem i tide?

Forestillingen er en smuk, rørende og nær julefortælling, der handler om noget, der er større end dig og mig. Efter forestillingen åbner det Kunstneriske Laboratorium, der er inkluderet i billetten som et tilbud, der giver børnene og deres voksne tid og plads til at den smukke forestilling kan lagre sig.

Læs mere her.

Kom til julefrokost i Folkehuset Absalon

Fra den 5 december. Pris 250 kroner. Folkehuset Absalon, København. 

julefrokost, absalon
(Foto: Absalon)

Igen i år kan du komme til fælles julefrokost i Absalon. Mangler du et sted at tage hen med nogle veninder eller arbejdskollegaer, er I men garanti sikret en god aften i hænderne på Absalon.

Der bliver inviteret indenfor til en hyggelig aften i julens tegn. I år er det en tre-retters-menu, der spreder sig ud over hele aftenen, der varer fra klokken 18.00-21-45.

Bestil sammen med dine venner, så I kommer til at sidde sammen. I prisen er inkluderet en velkomstdrink, forret, hovedret og dessert, der alt sammen er i julens tegn.

Læs mere her. 

Fotoudstilling: En rigtig mand

Fra den 19. november. Gratis adgang. Kulturhuset Islands Brygge, København. 

mænd, tabu

I anledning af den internationale mandedag den 19. november satte Mandecenteret og KVINFO fokus på mænd i krise med en ny fotoudstilling, der bryder tabuet om mænd krise.

Udstillingen sætter fokus på sårbarhed og tabu, og hvordan den almindelige opfattelse af, hvad ’en rigtig mand’ er, ikke altid stemmer overens med virkeligheden. Undersøgelser viser, at nogle mænd falder rigtig dybt, når de er i krise. Det ses blandt andet i statistik for ensomhed og selvmord.

En rigtig mand fortæller 16 historier i foto, tekst og lyd om mænd, der forsøger at finde deres ben igen, efter at de har mødt problemer og vold af forskellig art. Det er den prisbelønnede dokumentarfotograf Andreas Haubjerg, der har fulgt mændene i flere måneder, mens de boede på Mandecenteret.

Du kan se helt indtil 19. januar 2021. Udstillingen foregår udenfor på Islands Brygge ved Kulturhuset.

Læs mere her. 

Oplevelser i december 2020 i Aarhus

Juletid i Tivoli Friheden

Til og med den 30. december. Pris 140 kroner. Tivoli Friheden, Aarhus. 

aarhus, jul, tivoli friheden

Der findes ikke noget bedre end julens hyggelige stemning og magi. Til ‘Jul i Friheden’ kan du fange et ganske særligt og magisk billede, når du spadserer igennem vores 70 meter lange lystunnel med 50.000 glitrende julelys. Du kan også opleve mere end 16 kilometer juleranker og 3.000 udendørs julekugler, som får parken til at funkle og vække julestemningen hos store og små.

Til ‘Jul i Friheden’ kan du glæde dig til, at gå på opdagelse i deres hyggelige Bodeby, mens du nyder de magiske juletoner fra julekoret. Bodebyen byder på traditionelle julelækkerier og spændende julemad fra Aarhus Mad & Marked.

Derudover danner George Balanchines verdensberømte ballet “Nøddeknækkeren”, akkompagneret af Tjajkovskij’s ikoniske musik også rammen om en helt speciel oplevelse ved ‘Jul i Friheden’. Hver aften når mørket falder på , vil området ved søen forvandles til et magisk univers hvor eventyret om Marie, der får den mest fantastiske nøddeknækker i julegave af sin gudfar Drosselmeier, udspille sig.

Læs mere her.

Neandertaler udstilling åbner på Moesgaard

Fra den 17. november. Pris 160 kroner. Moesgaard Museum, Aarhus.

moesgaard museum
(Foto: Rógvi N. Johansen / Medie afdelingen Moesgaard).

Stor særudstilling på Moesgaard Museum giver et nyt og nuanceret blik på neandertalerne. Homo stupidus er neandertalerne blevet kaldt. Men ny forskning viser, at de var både kloge og kompetente.

Det bliver igen en af de helt store verdenshistoriske fortællinger, som Moesgaard præsenterer for publikum, når museet åbner sin næste store særudstilling. Denne gang træder museet et meget stort skridt tilbage i tiden og tager udgangspunkt i menneskets dybe udviklingshistorie.

I særudstillingen Neandertaler – I mammutjægernes land kan besøgende blive klogere på neandertalernes liv, på mødet mellem neandertalere og Homo sapiens – det moderne menneske og på, hvad dette møde har betydet for menneskets kulturelle og genetiske udvikling. Neandertalerne er vores nærmeste uddøde slægtninge, som levede i Eurasien i det lange tidsrum fra mellem 300.000 og 40.000 år siden.

Læs mere her. 

Julerundvisning – Smag på julen i Væksthusene

Fra den 25. november. Pris 60 kroner. Væksthusene i Botanisk Have, Aarhus. 

jul, botanisk have
(Foto: Science museerne).

Kom på julerundvisning med din familie eller gå på opdagelse selv. Temaet i år er ‘Smag på julen i Væksthusene’. En ægte dansk jul indeholder nemlig ingredienser fra hele verden. Rundvisningerne foregår efter lukketid – så kan man fornemme julefreden, nyde planterne, lytte til formidlernes spændende historier om julens planter og komme i ægte julestemning.

Rundvisningerne varer cirka en time og 15 minutter, og der er er plads til 9 personer på hver rundvisning. Der vil være smagsprøver og hjemmelavet gløgg til at varme sig på.

Lad julefreden sænke sig med spændende smagsoplevelser og historier fra Væksthusene.

Læs mere her. 

Juledamperen kommer til Aarhus

Hver tirsdag-søndag i november og december. Pris 150 kroner. Dokk 1, Aarhus. 

juledamperen, aarhus
(Foto: Aarhus Sail Event)

Den står på julehygge og pynt, når Juledamperen sejler ud på tour i havneområdet. Med ombord er der lastet med gløgg og æbleskiver, du kan nyde, imens du ser den flotte udsigt og lytter til julemusikken og en historie eller to fra guiden undervejs.

Et hyggeligt arrangement sammen med vennerne, familien eller kollegaerne til søs.

Læs mere her

Oplevelser i december 2020 i Odense

Jul i H. C. Andersens kvarter

Fra den 26. november. Gratis adgang. Fyns Grafiske Værksted, Odense. 

 

grafisk værksted, fyn, odense

Hos Fyns Grafiske Værksted byder de velkommen med deres juleudstilling anno 2020, og her bugner det af grafiske værker i forskellige størrelser og til priser fra 100–800 kr.

I år er de klar med festlig indpakning af deres kunst, som også kan fås uden indramning, så det er nemmere at sende.
Julen bliver anderledes i år, fordi vi ikke kan samles så mange, som vi plejer. Hvis man ikke kan komme ind og se selve udstillingen, kan man gå på opdagelse på deres webshop i stedet.

Læs mere her. 

UHA! Impro Comedy – Julespecial

Den 19. december. Mellem 91-116 kroner. Teater 95b, Odense.

uha, comedy

Kom og skyd juleferien igang med improshow, åben bar efter showet, dansegulv og lækker partymusik.
Danmarksmestrene UHA! i impro comedy 2018 & 2019 leverer underholdning i højt tempo, skabt i nuet og ud fra publikums input. Der er med andre ord tale om aktuel komik på tilskuerens præmisser i et virvar af sketches.

Impro Comedy med UHA! er en oplevelse af nærvær og fælles impuls, hvor ingen karakter, ingen joke og intet show er skabt på forhånd. Et show med UHA! er derfor altid som aldrig før.

Læs mere her. 

Julemandens Værksted i Arkaden

Fra den 28. november. Aktiviteterne er gratis. Arkaden Food Hall, Odense. 

julemandens værksted

Tag hele familien under armen og besøg julemandens værksted i Arkaden Food Hall. Kom og hyg med Arkadens glimmer-husnisse, Katrine, der står for det kreative juleværksted for børn og deres familier.

Der er både skabeloner, materialer, hjælp og julehygge. De første 30 børn kan komme ind og lave deres egen julesok, der bliver hængt op i baren i Arkaden. Derudover er der juleklip og glimmerhygge i værkstedet. Hver søndag i advent har Arkadens julenisse lovet at putte små overraskelser i julesokkerne.
Aktiviteterne er gratis, og der kan købes vafler, æbleskiver og gløgg i Arkaden. Julemandens Værksted er en del af Magisk jul i Arkaden, hvor der også er koncerter, konkurrencer og julebanko.

Læs mere her. 

Oplevelser i december 2020 i øvrige byer

Kom til Jule-torve-marked i Aalborg

Lørdag den 19. december. Gratis adgang. Aalborg Streetfood – Køkkenfabrikken, Aalborg. 

aalborg, torvedag, jul

Kom i rigtig julestemning lige op til jul til Jule-torvemarked på Aalborg Streetfood. De små pop-up butikker vil sælge juleting mellem 11.30-16.00. Tag venner og familie med så I kan gøre jer nogle gode kups og få lækker mad og drikke fra madhallen.
Der er mulighed for at købe julekugler, nisse, strikkede sokker og andre spændende og hyggelige juleting. Måske du kan finde den perfekte mandelgave, værtindegave eller den sidste julegave fra de mange stande. Du har mulighed for at få din egen stand, du kan læse mere om det på Facebookbegivenheden.
Julestemningen vil være fuldendt af flot pynt og et juletræ på 7 meter. For de mindste er der også mulighed for at møde julemanden og hans hjælpenisser.
Læs mere her. 

Tag i kirke og hør de ni læsninger i Esbjerg

Den 13. december. Gratis adgang. Treenighedskirken, Esbjerg.

kirke, esbjerg

Man behøver ikke kun gå i kirke juleaften eller 1. juledag. Kirkerne rundt omkring i landet har julegudstjenester og arrangementer allerede i løbet af december. Kom til de Ni Læsninger i Treenighedskirken i Esbjerg.

Her kædes tekster til advents- og juletiden sammen med julens musik og salmer sammen med Treenighedskirkens Drengekor, der bliver dirigeret Lone Gislinge, og Lasse Toft Eriksen sidder ved orglet. Kirkens præster vil sammen med medlemmer af koret forestå læsningerne.

Der er gratis adgang – men der skal reserveres pladser. Der er både De ni læsninger klokken 14.00 og 16.00.

Læs mere her. 

Oplev de iskolde kunstværker i Esbjerg

Lørdag den 12. og 19. december. Gratis adgang. Torvet, Esbjerg. 

esbjerg, is

Gør juleshoppeturen til en oplevelse enten lørdag den 12. december eller den 19. december. Her kan du opleve Mikael Plougstrup Nielsen omdanne store, iskolde isblokke til fantastiske julefigurer.

Mikael Ploustrup Nielsen er professionel isskulptør og isproducent fra København og står klar til at omdanne isen med mejsler, hamre og issave på Torvet i Esbjerg. Mens du står og ser kunstværket blive til, kan du nyde en kaffe eller lidt juelgodter fra de omkringliggende caféer og restauranter.

Læs mere her. 

 

Læs også: 

Filmanmeldelse: ‘The Personal History of David Copperfield’

The-Personal-History-of-David-Copperfield (Foto: Scanbox)

· Mere fra samme kategori ·