Læs også:

Close
regn regnvejr gråvejrsdag vanddråber (Foto: Unsplash)

Inspiration til en regnvejrsdag

Kultur  | 

Den kommer. Vi ved det. Regnen … Regnvejrsdagen, hvor alt er gråt i gråt, og hvor man lige så godt kan trække stikket og bare hygge sig indenfor. Du får her inspiration til gode bøger, podcasts, film og streaming, der kan forvandle dagen til en rigtig lækker hyggedag

Et par gode bøger

‘Økologiske blomster’

Den du bare aldrig bliver færdig med at kigge i. Lige meget om du selv har en have, altan eller bare to potteplanter.  ‘Økologiske blomster – Blomsterbondens dyrk-selv guide’ er en skøn skøn bog. Gennem sæsonerne følger vi blomsterbonde Rikke Lentz og hendes arbejde med at dyrke øko­logiske blomster ved den økologiske gård Mangholm i Nordsjælland, hvor hun fremtryller magiske buketter af de første forårsblomster, som skyder op af den stadig kølige jord i maj, og videre gennem den frodige og gavmilde sommer med et sandt blomsterorgie, helt indtil sæsonen går på hæld i oktober.

Bogen er til dig, der gerne vil lave en økologisk skærehave, men også til dig, der bare nyder at kigge på lækre billeder af smukke og betagende blomster.

Emnerne er:
– Hvordan du selv kan dyrke blomster i pagt med naturen.
– Dyrkning af sommerblomster og stauder til overdådige buketter.
– Frøsåning, spiring, brug af soilblocker, udplantning og høst.
– Essentiel pleje af jorden for at få et frodigt udbytte.
– Hvilke blomster, der passer sammen i bedet – og i buketterne.
– Guide til buketbinding og blomsteropsatser uden brug af plastikfyldt oasis.

Rikkes budskab er, at vi skal passe bedre på jordens ressourcer og dyreliv, og vi skal handle lokalt med et minimum af transport og derved mindske vores CO2-aftryk. Især budskabet om at undgå kontakt med unødige giftstoffer er det direkte formål med at skrive en bog om økologisk blomsterdyrkning. Det er de små skridt i den rigtige retning mod en større bevidsthed om, hvad vi selv kan bidrage med for et sundere og grønnere miljø, så vi kan passe på naturen, alle insekterne, os selv og vores drikkevand. En virkelig lækker og fin bog, der nemt kan ende med at være sådan en “man aldrig skiller sig af med”.

bog brede blomster havekiost økologiske blomster (Foto: MY DAILY SPACE)

 ‘Økologiske blomster’, 229,95 kr., saxo.com

‘Manden i skyggerne’

Den du har meget – som i MEGET svært ved at lægge fra dig … For det her er en nervepirrende og uafrystelig psykologisk thriller til alle fans af Stephen King og Ruth Ware – og alle, der følger Netflix-serien Stranger Things.

Det hele startede faktisk bare som en vandrehistorie. En uhyggelig legende om Skyggemanden, som børnene skræmte hinanden med. Men for Sadie og hendes venner blev historien en besættelse – og skyggerne i mørket blev alt alt for virkelige.

Mange år senere er Sadies teenagedatter Amber anklaget for mord, og hendes retssag chokerer hele landet, for hvordan kan sådan en ung pige begå så voldsom en forbrydelse? Det virker som om hemmelighederne fra Sadies fortid har indhentet hendes datter. Og nu vil den forfærdelig sandhed om, hvad der skete dengang måske endelig komme frem i dagens lys.

Romanen er inspireret af den virkelige retssag i 2014 om ‘The Slender Man Stabbing’, der er en hårrejsende sag, hvor to 12-årige (yes) piger forsøgte at slå en tredje pige ihjel, fordi den mystiske ‘Slender Man’ angiveligt bad dem om det. Måske har du set HBO-dokumentar om sagen ‘Beware the Slenderman’? Læs den og vær parat til, at den er svær at ryste af sig igen.

manden i skyggen the slender manbog (Foto: MY DAILY SPACE)

 ‘Manden i skyggerne’, 199,95 kr., saxo.com

En tur i biffen

‘The Kindness of Strangers’

Det er jo ikke fordi, vi har overrendt biografterne i 2020. Men det må vi gøre noget ved. Der er noget ekstra hyggeligt ved at blive lukket ind i en sal og bare fordybe sig med mobilen slukket.

Dramaet ‘The Kindness of Strangers’ foregår i New York og følger fire mennesker igennem den værste krise i hvert deres liv.

Clara og hendes to sønner ankommer til Manhatten uden penge på lommen, men med en plan: At skjule sig midt i verdens travleste by, så børnenes far ikke kan finde dem.

Her møder hun den netop løsladte Marc, der har fået en ny chance i tilværelsen som manager på en russisk restaurant fuld af kulørte eksistenser. Restauranten bliver ikke bare deres mødested, men også et frirum for de ensomme eksistenser, sygeplejersken Alice og den hjemløse Jeff. Snart er de hver især på vej oven på igen – ikke mindst pga. en hjælpende hånd fra en fremmed.

Filmen er på mange både trist men også livsbekræftende. Det hele flettes på en eller anden måde smukt sammen af de gode skuespilpræstationer og humoren – de der små momenter og glimt hvor vi smiler og griner. Alt det pokkers sørgelige kan på en eller anden måde “klares” ved også at bibringe fed ironi – humor – små skarpe bemærkninger (for eksempel i ‘Tilgivelsesgruppen’ som Alice også styrer) ind. Ikke at det overdrives – det er blot små velvalgte nedslag.

Det er sådan en film, der lidt rummer det hele. Og ja, selvom flere ting kan virke overdrevne eller absurde, så skal man nok have prøvet at leve på gaden i New York for at forstå, at det der er manges (også min) yndlingsby også gemmer på tunge skæbner. Men lyset er der i filmen – i form af Alice og det, at tilfældigheder men også troen på andre, og det at “pay it forward” – at gøre noget for andre når man selv har overskuddet – kan gøre en forskel.

the kindness of strangers film plakat
the kindness of strangers film plakat

Podcasts værd at lytte til

’Og så blev du en anden’

Hvad gør man, når livet pludselig forandre sig? I podcasten ’Og så blev du en anden’ undersøger skuespiller, Marie Louise Wille, hvad der sker, når fundamentet, man har brugt hele sit voksenliv på at opbygge, pludselig smuldrer under en. Hun fortæller om sit eget vendepunkt, der indtraf for 3 år siden, hvor hun oplevede et voldsomt stresssammenbrud umiddelbart før premieren på en soloforestilling.

I podcasten konfronterer hun sin egen mørkeste stund, og åbner en række samtaler med andre voksne under ombygning. Hun kommer både rundt om ’enkemand og egentlig ok, ’fra tantra til tilgivelse’ og mange andre spænende samtaler.

Podcasten ligger her: Og så blev du en anden

‘Den daglige dosis’

‘Den daglige dosis’ tager hver dag fat på, hvad der sker i nyhederne. Mere specifikt dykker de ned i én af de mange nyheder, hvor de går netop denne nyhed i sømmene. Nyhederne udvælges, så de er særligt relevante for unge. Her bliver man oplyst på de væsentligste elementer af den pågældende nyhed, så man er klædt på til at indgå i en oplyst debat om netop dette emne.

Værterne Caroline Clante og Theodora Renard formidler nyhederne på en overskuelig og underholdende måde, så de tunge sager bliver nemme at forstå. Desuden afviger de fra den traditionelle nyhedsværtsrolle. De inddrager nemlig aktivt sig selv med personlige anekdoter, holdninger og erfaringer. Og så bruger de et bredt spænd af relevante kilder i deres forsøg på, at gøre lytterne klogere på sagen. Afslutningsvis tager de et hurtigt overblik over, hvad der ellers foregår i verden på nyhedsfronten. Hvis du indimellem også mener, at det er umuligt at holde trit med de mange nyheder, kan denne podcast være med til at oplyse og underholde dig. Også uden du føler, at du drukner i nyhedsuniverset.

Podcastet produceres af DR P3 og udkommer mandag til fredag på DRs hjemmeside og der, hvor du normalt finder dine podcasts.

Streamning du kan se

The murder of George Floyd: A Nation Responds på Dplay

Det chokerende mord på George Floyd, der blev begået i Minneapolis den 25. maj, har udløst enorme protester verden over og har særligt sat fokus på USAs politistyrker. Vært Tony Harris har her samlet en række af store stemmer og står klar, når der dykkes ned i en meget ærlig og informativ diskussion om den allestedsnærværende racisme, politivold og hvad fremtiden må og skal bringe. Panelet vil bestå af blandt andet journalist Yamiche Alcindor, tidligere politidirektør Kevin Davis, advokat og aktivist Lurie Favors.


Klik her for at se mere.

Dplay har en serie omkring George Floyd (Foto: Dplay)
Dplay tager hele problematikken bag drabet på George Floyd op … (Foto: Dplay)

Betty på HBO

Betty er en videreudvikling af den anmelderroste film, “Skate Kitchen”, fra 2018 af Crystal Moselle. Serien handler om en gruppe unge kvinder fra Lower East Side i New York, der forsøger at få en fod indenfor i skater-kulturens mandsdominerede verden. Blandt de medvirkende er Dede Lovelace, Moonbear, Nina Moran, Ajani Russell og Rachelle Vinberg, der også alle var med i den originale film. Crystal Moselle har skrevet manuskript sammen med Lesley Arfin.

‘Little fires Everywhere’ på Amazon Prime Video

Jeg læste bogen af Celeste Ng, da den kom frem. Ja, jeg har faktisk også mødt hende og lavet interview med hende. Dengang var der kun “snak” om,at rettigheder var solgt til bogen, og at Reese Witherspoon skulle spille hovedrollen og så for serien. NU er den her så på Amazon Prime Video, og jeg slugte de 8 afsnit på 2 dage. Timingen er mega god. For netop i disse dage kommer Celeste Ng med sin nye bog ‘Alt det jeg aldrig fortalte’, der dog ikke har noget med ‘Små påsatte brande’ at gøre. Serien hedder ‘Little Fires Everywhere’. 8 afsnit på næsten en time hver.

Den handler om den der perfekte by ‘Shaker Heights’ i Cleveland Ohio, hvor vejene former et sirligt symmetrisk net, husenes farver er afstemt efter hinanden, og beboernes liv er mindst lige så velplanlagte. Her bor den absolut mest perfekte (udadtil) familie med Elena Richardson (Reese Witherpoon) som den helt centrale og styrende (for alt i familien) person. En dag dukker pludselig alenemoderen og kunstneren Mia Warren og datteren Pearl op til byen. Og langsomt vendes der om på alt … Som i alt. For Mias mørke fortid og nonchalante forhold til tingenes tilstand truer Shaker Heights med at forstyrre roen i det velordnede kvarter. •

Året er 1997, og samtidig i byen forsøger gamle venner af familien Richardson at adoptere et spædbarn med kinesisk-amerikanske rødder, bryder en ophedet kamp om forældremyndighederne ud. Elena og Mia går hver sin retning, og pludselig er Elena fast besluttet på at bringe hemmelighederne om Mias fortid frem i lyset. Men Elenas sandhedsbesættelse får uventede, dramatiske konsekvenser for det lille samfund. Serien (og bogen) handler om hemmeligheder, moderskabet, voksen- og teenagerlivet, klasseforskelle, kønsroller og racediskrimination. •

En super god og dragende serie med virkelig flotte skuespilpræstationer, også af de unge. Jeg var vild med bogen – men faktisk også (og sådan er det ikke ofte) med serien.

little fires everywhere amazon

Læs også:

Klumme: ‘Everything happen for a reason’

horisont himmel tanker verden (Foto: Unsplash)

· Mere fra samme kategori ·