Læs også:

Close
have, plante, blomster, spir, grøntsager

Coronaprojekt: Fra karantæne tid til have tid

Bolig  | 

Foråret er langt om længe kommet, med den kom corona-pandemien desværre også. Det betyder karantæne tid, hvor vi ikke længere kan lave de ting som vi plejer. Men heldigvis giver det tid til nye projekter – tid til mere have tid

Intet er så skidt, at det ikke er godt for noget. Og det gælder altså under corona-pandemien, der har ændret alles hverdage, og sat os i karantæne i hjemmet. Vi skal nu skære ned på det sociale samvær, og alt det andet dejlige vi plejede at fylde dagene med.

Men den ekstra tid vi nu har på hånden, kan bruges til alt det, vi ellers ikke når. Ekstra tid, der snildt kan bruges på haven, som netop nu står forårsklar. Haver der endda sukker efter lidt ekstra opmærksomhed og kærlighed.

have, plante, blomster, spir, grøntsager
Foråret er kommet og haven står forårsklar til lidt ekstra opmærksomhed og kærlighed. (Foto: Unsplash)

Kamilla Høy, der er plantefaglig rådgiver hos Plantorama, har givet os fem gode tips til, hvilke haveprojekter vi kan gå i gang med under hjemme karantænen. Din have vil med garanti takke dig for det! Og så står den jo klar til, når du igen må invitere gæster på besøg.

Græsplænen

Tiden lige netop nu er perfekt til at få ryddet ud i plænen og få fjernet mos, strø kalk og gøde. Samtidig er det også vigtigt, hvis du ikke allerede har gjort det, at vente med at slå græsset til nu hvor kalenderen siger midten af april måned.

Hvis du først gøder og kalker græsplænen i op til to uger før den første klipning, så når græsset at blive tæt og stærkt. Og så gror det langsommere, og skal derfor heller ikke slås lige så tit fremadrettet – smart ik’?

have, plante, blomster, spir, grøntsager
Nu er tiden til at få fjernet mos, strø kalk og gøde græsplænen. (Foto: PR)

Ompot dine planter

Om du er den heldige indehaver af en have eller ej, så er foråret også tiden, hvor planterne både inden- og udendørs skal ompottes. Har du haft en plante i mere end et års tid, så løft den op ad dens vante omgivelser i potten og se, hvor tæt rodnettet er. Der skal være god plads til rodnettet i potten, og dermed skal der gerne være jord tilbage i potten, når planten løftes. For at sikre at dine planter vokser sig flotte og stærke, skal du løsne rødderne skånsomt, og tilføje ny pottemuld og organisk gødning.

have, plante, blomster, spir, grøntsager
Gør dine planter en tjeneste og iv dem lidt liv i potterne med gødning og pottemuld. (Foto: PR)

Forspiring

Den længe ventede årstid er ideel til at komme i gang med forspiringen af for eksempel tomatplanter, kål eller salater. Og igen er det et karantæneprojekt, du kan kaste dig over – have eller ej. Du kan så frø indendørs i bakker og potter, og så ellers sørge for at de får masser af lys og varme i cirka seks uger.

Når du er sikker på, at vejret holder sig lunt udenfor, kan de plantes ud i køkkenhaven, drivhuset eller på altanen. Og hvis du går i gang med at forspire lige nu, så kan du allerede høste de første bladskud fra salat eller spinat inden for kun et par uger.

have, plante, blomster, spir, grøntsager
Begynd allerde nu med at forspire ved at så frø i bakker og potter, så de kan nå at få lys og varme i cirka seks uger inden de plantes ud. (Foto: PR)

Involver børnene

Når foråret kalder, betyder det også en oplagt mulighed for at hygge med børnene udendørs og involvere dem i havens projekter. I kan sammen samle forskellige skud og grene i bundter, og lade dem pryde stuerne indenfor, når de springer ud.

Både forsythia, syren og pil vil stå og blomstre lige så stille. I kan også plukke løgplanter og lægge dem i pres eller lave et bål i haven. Måske er det tid til at få indrettet en lille hyggelig bålplads?

have, plante, blomster, spir, grøntsager
Lad børnene komme med i haven og hjælpe med alle de skønne have projekter karantæne tiden byder på. (Foto: Unsplash)

Spis dit ukrudt

Inden den kærlige hånd (og de grønne fingre) får sit greb om forårshaven, vil haven sikkert være fyldt med ukrudt. Både brændenælder, skvalderkål og ramsløg – ens for dem alle er, at du kan bruge dem i madlavningen.

Brændenældeskuddene kan du bruge i både bagning og salater, og det samme gør sig gældende for skvalderkål og ramsløg, du også med fordel kan lave til en lækker pesto. Og som et ekstra plus, ud over at du ikke skal ud og shoppe krydderurter, så indeholder det spiselige ukrudt også masser af vitaminer som jern og C-vitamin, som styrker immunforsvaret. Og det er jo særlig relevant lige netop i disse karantænetider.

have, plante, blomster, spir, grøntsager
Brændenældeskud er ikke bare ukrudt, men kan sagtens både bruges i bagning og i salater. (Foto: Unsplash)

Kilde: Ritzau

 

 

Læs også: Aloe vera – en lille mirakelplante

aloe vera, plante, sundhed, krop

· Mere fra samme kategori ·