Læs også:

Close
rejse ferie temple templer pige (Foto: Unsplash)

10 uskrevne regler om at rejse, du bør følge

Rejser  | 

Mange af os elsker at rejse. Men de færreste af os kender til de basale, uskrevne regler om at rejse, som af og til kan være upassende og endda respektløse. Her får du 10 uskrevne regler, som du bør følge under din rejse

Dét at rejse til forskellige lande betyder også at kunne navigere og forstå kulturelle forskelle. Læs med her, så du kan blive klogere på 10 ting, du hvert i fald burde genoverveje, når du er ude at rejse.

1. Behold skoene på

Gulvtæpperne i flyverne gøres typisk rent én gang om måneden – så kan du selv forestille dig, hvor mange fødder der har gået på dem, og hvor meget mad og snavs der er blevet spildt på dem. Selvom det måske kan være fristiende at smide de stramme sko i flyveren og smide de bare, måske svedige fødder, op på forsædet for an dig, så burde du måske genoverveje det en gang mere. Ikke kun for din egen skyld, men vigtigst af alt også for din ‘siddemakkers’, eller personen foran dig, skyld – især hvis du er tilbøjelig til at have ildelugtende fødder.

2. ‘Den personlige bobble’

Mens du er fanget i de må kvartermeter med andre passagerer på en lang flyvetur, kan du nemt føle sig fanget af kedsomhed og have lyst til lidt menneskelig kontakt. Men hvis din siddekammerat har hovedtelefoner på, også selvom de ikke er tilsluttet, er det et tegn på at din personlige historier er uvelkommen.

Desuden betragtes det særdeles uhøfligt at strække benene så langt ud, så de rammer siddemandens plads, eller endda at du læner dig helt tilbage i bagsædet, så personen bagved dig slet ikke kan få plads til sine lange stænger. Fri os for den type passager og vis i stedet hensyn til andre rejsende.

lufthavn fly flyver rejse passagerer (Foto: Unsplash)
Ingen kan lide lugten af sure strømper, så for Guds skyld – behold skoene på! (Foto: Unsplash)

3. Armlæn-debatten

Det er de færreste som frivilligt sætter sig i midtersædet i flyveren. Alle ønsker derimod sædet mod gangen, hvor man nemt kan strække benene og hurtigt kan løbe på toilettet, uden at alle på samme række skal vide, at det nu er tid til at slippe en tår. Og endnu mere heldig er de personer, som får kabinepladsen mod væggen, som kan slippe afsted med en fire-timers lang flyvetur med en lige så lang lur med hovedet lænet op af væggen.

Så hvis du ikke er en af de to heldige kartofler, som har fået ovennævnte siddepladser, så er det mindste du kan gøre at skænke armlænet til den stakkels sjæl, som føler sig fanget i midtersædet. Så den uheldige, som er klemt i det mildeste sæde, i det mindske kan opleve en smule komfort på den trange flyvetur.

4. Hils som en lokal

Sørg for at du har sat dig godt ind i, hvorledes man hilser på hinanden i det pågældende land, du vælger at rejse til. Franskmænd giver kys på kinden, thaierne hilser med et ‘wai’, hvor hænderne holdes samlet foran kroppen, mens man bøjer hovedet, og nordamerikanerne udveksler faste håndtryk.

At gå for et kindkys mens den anden allerede har gjort klar til et håndtryk giver bestemt et akavet første møde. Gør dig selv klar til rejsen ved at have styr på, hvordan forskellige lande foretrækker at hilse. Helst inden du tager afsted.

venner veninder veninde grine sammen ferie blomster (Foto: Unsplash
Ingen tvivl om at et ‘hej’ kan være et springbræt til mange gode venskaber. Du starter endda bedre ud, hvis du hilser på det lokale sprog. (Foto: Unsplash

5. Giv drikkepenge

Mens man i Frankrig har inkluderet 15 procent på regningen og lægger en-to euro ekstra oveni, så forventes det ikke i Spanien, hvis man har drukket en kop kaffe at vedlægge drikkepenge. Men har man spist sig mæt på en af de større restauranter i Spanien eller Kanarieøerne, giver man nogle euros alt efter regningens størrelse og kvaliteten af betjeningen og maden.

Det er derfor en god idé at være opmærksom på drikkepengene, da der i nogle lande ikke indkluderer drikkepenge i restaurantregninger, og i andre forventes det at du giver drikkepenge til frisøren eller taxichaufføren og ikke tjeneren. Du kan være sikker på, at praksisen udleves i mange kulturer men varierer meget mellem kulturer.

Du kan læse mere om, hvad der er passende at lægge i drikkepenge i forskellige ferielande ved at klikke dig ind her. På den måde undgår du de akavede situationer, hvor du er ved at forlade bordet, men kan mærke tjenerens blik følge dig hele vejen ud ad døren.

6. Lær sproget i grove træk

Glem ikke dine manerer, når du rejser! Lige så vigtigt som det er herhjemme, lige så vigtigt er det at være høflig og hensynsfuld, når du rejser.

Det kan være svært at tillære sig et fremmedsprog. Men at forsøge sig igennem en rejse helt uden at bruge nogle lokale fraser eller vendinger vil helt automatisk vise, at du er turist. Et oplagt bytte for lommetyve. At lære almindelige ord og fraser bør alle kunne klare – selv blot at lære at sige ‘hej’ og ‘tak’ viser din nysgerrighed og interesse for kulturen. Du vil helt sikkert blive mødt med bedre service og venligere medarbejdere og tjenere, hvis du slår over i det lokale sprog, end hvis du bare taler engelsk.

fish and chips mad england (Pexels)
Man kan nok nemt føle sig fristet til at spørge efter en plastikgaffel, men de lokale spiser helt sikkert med fingrene. (Foto: Pexels)

7. Spis og lær de traditionelle madvaner

I Danmark spiser de fleste af os ved 18-19 tiden, hvor vi alle samles om bordet til en af danskernes yndlingsretter kødsovs. Men er du på ferie, så kan du ikke altid være sikker på, at de spiser på samme tidspunkter, som vi gør her i Danmark.

Tager man mere sydpå til for eksempel Frankrig eller Italien, så bliver restauranterne først åbnet for aftensmad ved 20 tiden, og spiser man før, så spørger tjenerne 10/10 gange, om man ønsker et snack- eller dessertmenukort. Man kan lige så godt nyde, at man er på ferie, og derfor leve og spise efter dé leveregler, som nu gør sig gældende i det land, du er rejst til.

Der er desuden en anden ting, som er god at have i mente. Nemlig traditionelle spisevaner. Er du i England, vil du helt sikkert støde ind i flere restauranter, som serverer Fisk & Chips, der er englændernes svar på kødsovs eller smørrebrød. Glem dog kniv og gaffel, som du er vokset op med derhjemme, og spis i stedet som en lokal.

Hvis du er i tvivl, så overvåg hvorledes de lokale sætter tænderne i sagerne. I Filippinerne vil du blive mødt af lækre, små retter som ‘sticky rice’ og forårsruller, der vil blive serveret på bananblade, hvor man tager godt for sig med de bare hænder.

8. At prutte om prisen

Selvom dét at prutte om prisen er en selvfølge på de diverse markeder i store dele af Asien, Central- og Sydamerika, så antages det særdeles ukonventionelt i nogle butikker og markeder i andre lande.

Selvom kunsten af at prutte om prisen kan være sjov og udfordrende, så ser de fleste sælgere netop turisters pengepunge som en oplagt, god mulighed for at tjene lidt ekstra penge til at forsørge deres familier. Det er derfor en god idé at få styr på situationsfornemmelsen, inden man slår sig løs i hv-spørgsmål i håbet om at få lidt rabat på fire-fem euro. På den måde kan du undgå at de lokale sælgere ikke ser skævt til dig, og så du ikke forlader stedet med en dårlig fornemmelse i maven.

mad madmarket market indien inder rejse ferie feriebillede (Foto: Pexels)
At prutte om prisen er ikke altid en god idé. Ansku derfor situationen fra sælgerens synsvinkel først. (Foto: Pexels)

9. Klæd dig på en passende måde

Mange religiøse lande har strenge normer og regler for, hvorledes man bør gå klædt. Ofte vil kirker, templer og moskeer have særlige krav til dit valg af tøj ved for eksempel at dække skuldre og ben til. Så hav altid et sjal eller tørklæde med på din rejse, også selvom der er tale om en varm sommerdag, hvor det sidste man har lyst til er at pakke sig godt ind.

Nogle templer i Asien vil typisk også bede dig om at smide skoene, inden du går ind. Selvom du ikke har planer om at bede i kirker eller templer, er det mindste du kan gøre som turist at vise din respekt over for de lokale ved at gå klædt passende.

I de mere konservative kulturer antages det mere passende at gå klædt i lange, løse kjoler i stedet for korte shorts og tank top. Undersøg altid den kultur, du har planer om at besøge nøje, inden du vælger at pakke kufferten, da du trods alt befinder dig i deres land og skal derfor følge deres normer og traditioner, hvorfor dét at vise hensyn til de lokales skikke også kan indebære dit valg af tøj.

10. Tag billeder med respekt

Selvom det at tage det perfekte ‘shot’ af de smukke japanske templer fungerer som en måde at bevare og huske din ferie på, er der nogle kulturer, som ikke bryder sig om, når turister svinger med blitz og linser. Gem derfor din indre ‘Insta-pige’ væk, hvis du for eksempel bemærker skilte, der åbenlyst kommunikerer, at der ikke må tages billeder. Hvis du er i tvivl, så spørg om tilladelse, INDEN du vælger at hive selfie-stangen frem.

 

Læs også: Kulturguide: Oplevelser i marts 2020

opera operaen københavn kulturguide marts

 

 

 

· Mere fra samme kategori ·