Læs også:

Close
Madspild, bekæmp spild af mad, grøntsager. (Foto: Unsplash)

Vi tager pulsen på #madspild2020

Nyheder  | 

I Danmark smider vi samlet over 700.000 ton mad ud, hvert år. Mad som kunne været blevet spist. På MY DAILY SPACE har vi i de næste uger, valgt at sætte fokus på madspild. Følg med og bliv klogere på alt fra, hvordan man skralder, til reduktionens skøre madspildsudfordringer

Klimakrisen raser mere end nogensinde, og hver dag fortæller medierne os, at det bliver værre og værre. Vi kender alle følelsen af afmagt, men en af de mere håndgribelige metoder at tage kampen op mod klimakrisen, er ved at bekæmpe madspild. På MY DAILY SPACE har vi fokus på madspild og kommer både omkring de tunge og lettere aspekter ved madspildsproblematikken.

madspild, food waste, mad. (Foto: Unsplash)
Vi kender alle følelsen af afmagt. Start i det små og stop dit eget madspild. (Foto: Unsplash)

Lær hvordan man ‘skralder’

Du har nok hørt om fænomenet ‘at skralde’, eller måske endda prøvet det før?

Når supermarkederne lukker om aftenen, er de tvunget til at smide de madvarer ud, som har overskredet sidste salgsdato. Producenterne er nemlig forpligtet til at oplyse en ‘sidst anvendelses dato’ på de fleste madvarer. Den angivet dato er ikke ensbetydende med, at fødevaren hverken er dårlig, muggen eller rådden, når den nærmer sig udløb. Tal fra Stop Spild Af Mad viser, at den danske detailhandlen producerer 163.000 ton madspild om året. Det store tal vækker eftertanke, men der kan bestemt gøres noget.

Efter lukketid bliver de kasserede madvarer, fra supermarkederne, smidt i affaldscontainer og det er her, at skralderne slår til. Men er det overhovedet lovligt at skralde? Hvor skal man tage hen? Er det virkelig muligt at skralde alle slags madvarer? Du har sikkert lige så mange spørgsmål som os! Følg med på MY DAILY SPACE ‘skralde rejse’ og bliv klogere på en hel ny verden, som ovenikøbet er klimavenlig og økonomisk.

Madspild, container, skrald, skraldespand. (Foto Unsplash)
Når supermarkederne lukker bliver de kasserede madvarer smidt ud i affaldscontainer. (Foto Unsplash)

Start i det små: Brug alt fra køleskabet

Det kan til tider være forvirrende at finde rundt i, hvad der egenligt bliver betegnet som kamp mod madspild. Hvor går grænsen? Der er i medierne løbende kritik af, om man kan kalde det at tømme sit køleskab for madspild eler at lave mad af rester (i gamle dage kaldet restemad) overhovedet med god grund kan gøres “helligt” og kaldes “stop af madspild”. På MY DAILY SPACE møder vi denne kritik med fokus på, at det handler om at starte i det små, adfærdsændre, samt gøre op med gamle vaner. Al begyndelse er svær – og det er bedre at gøre lidt end ingenting.

Madopskrifter er der nok af, men mange opskrifter kræver ofte, at man fylder køleskabet op med en masse, som måske ikke ender med at blive spist. Madspild fra den danske husholdningen udgør cirka 260.000 ton pr. år, ifølge tal fra Stop Spild Af Mad. Vi sætter fokus på, hvad du kan gøre for at nedbringe dit madspild. Vil præsenterer både opskrifter og life hacks, der med sikkerhed vil efterlade dit køleskab rungende tomt.

Køleskab, refrigerator. (Foto: Unsplash)
Undgå at smide mad ud, ved at lave lækre retter med din rester fra køleskabet. (Foto: Unsplash)

Vi sætter udfordringer: Gør kampen mod madspild sjov

Vi er alle ved at blive enormt trætte af den løftede pegefinger, der ofte kommer når man taler om klimaet. Her på MY DAILY SPACE sætter vi fokus på, at det skal være sjovt og lærerigt at bekæmpe madspild. Læs med når vi på reduktionen sætter udfordringer med og mod hinanden. Hvem ved, måske bliver du selv inspireret til at hoppe med på en sjov madspildsudfordring sammen med dine venner og familie.

Madspild, venner, vin, hygge, skov. (Foto: Unsplash)
Det skal være sjovt at gå ind i kampen mod madspild – inkluder din venner! (Foto: Unsplash)

 

Du kan allerede nu læse vores første artikel ‘#Madspild2020: Madspild for dummies’, skrevet af Selina Juul. Læs den her.

 

Læs også: Selina Juul taler i Vatikanet: Et stort skridt for Danmarks kamp mod madspild

rom pave vatikanet (Foto: Unsplash)

· Mere fra samme kategori ·