Læs også:

Close
youtube sociale medier (Foto: Unspalsh)

‘Don’t fuck with cats’ bryder internettets normer

Underholdning  | 
Det synes redaktionen: 6

Netflix’ dokumenterserie ‘Don’t Fuck with Cats: Hunting an Internet Killer’ vakte global opmærksomhed, siden den udkom, fordi den modsat andre dokumentarer, fortæller historien om, hvordan internetnørder igennem en intens ‘manhunt’, fik jagtet en af Canadas største forbrydere

Som titlen antyder, kan ingen lide, når nogen ‘fucker’ med internettets måske største maskot – nemlig katte. Ifølge dokumentaren er det faktisk regel nummer et på internettet.

Den tredelte kriminalitetsdokumentar går dog langt over stregen end ‘bare’ misbrug af dyr. Dokumentaren fortæller historien om en af Canadas mest berygtede, grusomme forbrydelser; om drabet på Lin Jun. Serien viser tydelig, hvordan to normale mennesker var med til at opklare mysteriet via internettets mange redskaber.

Til trods for seriens kontroversielle tilgang har den været udsat for global omtale for dens evne til at vække nysgerrighed via dens narrative fortællerform, hvor seeren bliver ført igennem den frygtelige historie. Vores egen seeroplevelse forstærkes derfor, da vi oplever samme følelser af chok og rædsel, som de to internetnørder oplevede, da kattemorderens handlinger eskalerede.

Udklip fra Netflix (Foto: Netflix)
Netflixs dokumentarserie ‘Don’t fuck with cats: Hunting an Internet Killer’ går under navnet ‘Nallerne væk fra kattene. En morder på internettet’ på dansk. (Foto: Netflix)

Internetnørdernes vigtige rolle

Hvis det ikke havde været for John Green og Deanna Thompson, havde mordet måske aldrig kommet frem eller var blevet opklaret. Green, som er fra Los Angeles, med kompetencer inden for internetsporing, og Thompson, som er fra Las Vegas, er casino-dataanalytiker, arbejdede sammen i to år for at afsløre identiteten bag manden, der uploadede en YouTube-video, hvor han tydelig viste, hvordan han dræbte to killinger i en vakuumforseglet pose.

Hvad de to ikke vidste, var, at deres omfattende og potentielt farlig eftersøgning ville lede til en endnu større forbrydelse. Manden bag YouTube-videoerne hedder Luka Magnotta og var internet-berygtet, da han blev til genstand for en international ‘manhunt’.

Kort efter YouTube-videoen gik viralt, oprettede Green og Thompson en Facebook-gruppe dedikeret til at opspore manden bag den forfærdelige video. Videoen blev hurtig opdelt i brudstykker, hvor enhver lille detalje i videoen blev analyseret nøje, fra stikkontakter til cigaretpakker på en så omhyggelig måde, at det ville gøre Sherlock Holmes grøn af misundelse.

kat katte (Foto: Unsplash)
Mindst 150.000 seer så Magnottas YouTube-video af de to kattekillinger, der blev dræbt.  (Foto: Unsplash)

Narcissistisk kattemorder med hunger for berømmelse

Efterforskningen af Thompson og Green tager nogle mørke og snoede omdrejninger. Ikke alene ser gerningsmanden ud til at nyde “katten efter musen” legen, såvel som han nyder den opmærksomhed, han får. Det går nemlig op for Thompson og Green, at gerningsmanden har narcissistiske træk og er helt ‘obsessed’ med sig selv.

Magnotta havde nemlig oprettet adskillige onlinekonti, der i begyndelsen ikke blev anset for at være relevant i en kriminal efterforskning. Her forsøgte Magnotta via flere medier at uploade både videoer, billeder og ‘sladderygter’ om sig selv, hvor han gennem sine snoede gerninger søgte internetberømmelse og medieopmærksomhed.

En endnu større afsløring …
Magnotta var fuldstændig forgabt i film som ‘Catch Me If You Can’ og fascineret af filmene ‘American Psycho’ og ‘Basic Instinct’, hvilket afspejlede sig i hans kriminelle spil.

De ivrige internetdetektiver i Facebook-gruppen havde dog deres første fejltagelse, da de på et tidspunkt identificerede den, som de troede, var den rigtige kattemorder, som var en mand, der boede i Sydafrika. Manden blev udsat for psykisk vold og blev chikaneret så meget, at han valgte at begå selvmord.

Magnottas YouTube-video ‘1 Lunatic 1 Ice Pick’

Videoen viser Magnotta gentagne gange stikke Jun med en isplurk.

Nogle kilder siger, at en udvidet version også viser symptomer af nekrofili, dyremishandling og kannibalisme. Intet af dette er bekræftet, men tanken alene er frygtelig foruroligende.

Netflix (Foto: Netflix)
Thompson udtaler sig om noget øjenåbnende i slutningen af dokumentarserien, som har fået flere til at tænke over mediernes indflydelse. (Foto: Netflix)

Det brutale YouTube-mord

Dog fandt Facebook-gruppen med Green og Thompson i føresædet frem til gerningsmanden Luka Magnotta. Det var dog for sent. Magnotta havde nemlig allerede dræbt ingeniørstuderende Lin Jun i sin lejlighed i Montreal.

Og det blev værre. For Magnotta uploadede videoen af det brutale mord på YouTube for bevidst at plage de mennesker, som han vidste forfulgte ham. Magnotta forsøgte på intet tidspunkt at skjule sine forskruede gerninger, da han endda bar Juns skjorte ud i offentligheden efter, han havde dræbt Jun.

Thompson modtog en hårrejsende besked fra Magnotta
Det afsløres i serien, at Thompson var begyndt at blive forfulgt af Magnotta efter at have opdaget hendes identitet.

Beskeden bestod af et citat fra Nietzsche:
“Whoever fights monsters should see to it in the process he does not become a monster, and if you gaze long enough into an abyss, the abyss will gaze back at you.”

Magnotta forlod Juns krop og bevismaterialer, hvor det let kunne findes, og sendte Juns afskåret hånd og fod til Montreals liberale og konservative partikontorer. Det var perfekt for Magnotta, der endnu en gang var udsat for den ønskede mediedækning og nu en drabsefterlysning i både Canada og Frankrig.

Hvor er Luka Magnotta nu?

Magnotta soner sit fængselsstraf i Quebecs Port-Cartier fængsel i Canada. I 2017 giftede han sig med en anden dømt morder.

I slutningen af serien bryder Thompson den fjerde væg og spørger seerne, hvor naive vi alle er, når vi giver morderne opmærksomhed i medierne, da morderne bevidst søger denne opmærksomhed.

Hun afsluttede med at antyde, at det måske er på tide, at vi alle skal ‘turn off the machine’. Thompson stiller nemlig spørgsmål ved, om hendes eget engagement i efterforskning har forårsaget Magnottas hunger for opmærksomhed og derfor drabet på Jun. Det vides ikke – men miniserien bliver ved med at følge en, når man først set den.

 

Læs også: Farvel til vintertør hud (og hår)

hår pige ansigt kvinde (Foto: Unsplash)

· Mere fra samme kategori ·