Læs også:

Close
Kinesisk mand, mand, mand i tog, tog, metro, Kina. (Foto Unsplash)

NEWS: Lungepest i Kina: to personer er blevet indlagt

Nyheder  | 

Lungepest i Kina: to personer er blevet indlagt · Cyberangreb har kostet en af Danmarks største virksomheder millioner · Stort kokainfund i Valby: værdi for over en halv million · Der skal flere kvindelige ledere · Danske boligselskaber presser huslejen op ved hjælp af unødvendige renoveringer · Dagens billede: 10-uger gammel hundehvalp født med en ekstra hale placeret i panden

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Lungepest i Kina: to personer er blevet indlagt

Lungepest eller den “Store Død” er ikke kun en pandemi, der herskede i 1300- og 1700-tallet. Sygdommen rammer flere hundrede hvert år og i sidste uge har de kinesiske sundhedsmyndigheder meddelt, at to personer er blevet indlagt med pest på Beijing Chaoyang Hospital, skriver DR.

Faglig direktør for infektionsberedskabet hos Statens Serum Institut, Kåre Mølbak, forklarer til DR, hvordan pest spredes i kroppen.

– Pest spreder sig til hele kroppen, så alle de vitale organer begynder at slå fra. Hjertet slår fra, nyrerne slår fra, leveren slår fra. Det er virkelig alvorligt, hvis man ikke er hurtig til at behandle, forklarer Kåre Mølbak.

Lungepest tages derfor yderst alvorligt og bragte i 2014, 151 personer, i den nordvestlige by Yumen, i karantæne, så smitten ikke skulle sprede sig. Det er endnu uvist om de kinesiske myndigheder denne gang har placeret de pårørende i karantæne.

– Vi ved ikke altid, hvor stort omfanget er eller hvordan, det er startet, fordi de kinesiske myndigheder er forsigtige med at gå ud med oplysninger. Men de reagerer nok prompte i forhold til at inddæmme smitten. For eksempel ved at isolere og behandle, siger Kåre Mølbak.

Derudover understreger Kåre Mølbak, at risikoen for at blive smittet med pestpediemien er meget lille i dag. Både fordi myndighederne reagerer hurtigt, og vores modstandskraft er blevet bedre i takt med nutidens hygiejniske forhold. Det er kun mennesker med ubehandlet pest, som har stor risiko for at dø af sygdommen.

Kinesisk mand, mand, mand i tog, tog, metro, Kina. (Foto Unsplash)
De kinesiske myndigheder er forsigtige med at dele ud af oplysninger omkring pestsmitten. (Foto: Unsplash)

Læs også: Hvordan lever man med en kronisk sygdom? Heidi blev ramt af sclerose som 29-årig

Cyberangreb har kostet en af Danmarks største virksomheder millioner

Den 3. september blev høreapparatselskabet Demant ramt af et cyberkriminelt angreb, hvilket fik store konsekvenser for selskabets salgsafdelinger rundt om i verden. Demant er en af Danmarks største virksomheder med 14.000 ansatte på verdensplan – og en omsætning på knap 14 milliarder kroner sidste regnskabsår.

Alt i alt kostede cyberangrebet hos Demant op til 650 millioner kroner. Denne sum penge er mere end selskabets vækst de to foregående måneder, skriver DR.

– I andet halvår har den organiske vækst indtil videre været negativ som følge af it-hændelsen, hvilket har mere end modsvaret den solide organiske vækst, der blev genereret i juli og august, skriver Demant i sit regnskab.

I denne uge fortæller Demant, at cyberangrebet er det man kalder for et ransomware-angreb. Karakteristik for denne type angreb er, at det ofte bliver udført af kriminelle, som ved hjælp af en virus får adgang til information på et firmas lukket net, skriver DR.

Demant forklarer til DR, at de siden angrebet har formået at genskabe det tabte data og dermed fået it-infrastrukturen tilbage på virksomhedens normale niveau. På trods af angrebets store økonomiske konsekvenser forventes Demant stadigvæk at levere et overskud på driften på mindst to milliarder kroner for hele 2019. Dette skyldes, at Demant reagerede hurtigt og effektiv på cyberangrebet og Demants administrerende direktør, Søren Nielsen, understreger til DR, at angrebet kunne have ramt betydelig hårdere, hvis ikke der var blevet handlet i tide.

coding, koder, computerskærm, compter koder. (Foto: Unsplash)
Cyberangrebet blev udført af kriminelle, som ved hjælp af en virus fik adgang til information på Demants lukket net. (Foto: Unsplash)

Læs også: 170.000 computere ramt af gigantisk hackerangreb

Stort kokainfund i Valby: værdi for over en halv million

I weekenden blev to mænd anholdt i forbindelse med et stort kokainfund i Valby, hvilket bekræfter senioranklager Lasse Biehl, til DR.

Det var ikke små mængder, der blev fundet i Valby. Politiet fandt to og et halvt kilo kokain, og Lasse Biehl forklarer, at denne mængde på gadeplan har cirka en værdi på en halv million kroner.

De to mænd er henholdsvis 19 og 26 år gamle og har efter politiets overbevisning forbindelse til bandemiljøet. Mændene blev anholdt i søndags omkring klokken 16:00 og klokken 17:30 og skal begge sidde varetægtsfængslet til den 11. december. Dog er det kun den ene af mændene, der erkender sig delvist skyldig i sigtelsen, mens den anden mand nægter sig skyldig.

Renheden af det fundne kokain kendes ikke endnu, fortæller Lasse Biehl, til DR.

Politi. Gule veste. Politi i gule veste. (Foto: Unsplash)
De to anholdte mænd skulle efter politiets overbevisning have tilknytning til bandemiljøet. (Foto: Unsplash)

Læs også:Undersøgelse: Studerende tager stoffer i eksamenstiden

Der skal flere kvindelige ledere

I en ny analyse lavet af Danmarks Statistik viser, at under en fjeredel af alle ledere i Danmark og under en femtedel i den private sektor er kvinder.

Analysen viser, at 24 procent af alle ledere i 2017 var kvinder mod 19,2 procent i 2010. Tallene ser bedst ud i den offentlige sektor, hvor 43, 7 procent af lederne var kvinder i 2017. I den private sektor er der blot 19,0 procent kvindelige ledere.

– Udviklingen går den rigtige vej, men den går alt for langsomt. Derfor er vi som samfund nødt til at tage nogle markante skridt for at blive bedre til at tiltrække, fastholde og udvikle kvindelige ledertalenter i Danmark. I Lederne har vi en række konkrete forslag til, hvordan vi får flere kvindelige ledere … , siger direktør i Lederne, Henrik Bach Mortensen.

Undersøgelsen viser også utvetydigt, at den lange barselorlov medvirker til at hæmme kvindernes karriereudvikling i mange år efter orlovsperioden. Dette hænger sammen med at kvinderne efterfølgende ofte ændrer adfærd på arbejdmarked – for eksempel ved at gå på deltid eller skifte til den offentlige sektor.

–  Vi vil ikke pille ved selve retten til fravær. Det skal stadig være op til de enkelte familier, hvem der holder orlov, og hvordan man prioriterer karriere. Men samfundet har en legitim interesse i, at perioden med de offentligt betalte barselsdagpenge under forældreorloven fordeles ligeligt mellem forældrene, understreger Henrik Bach Mortensen.

Organisationen Lederne har arbejdet med en lang række forslag til at forbedre tallene. Et af forslagene er at sænke topskatten eller hæve topskattegrænsen. Disse forslag sker på baggrund af en undersøgelse, der viser at det særligt vil få kvinder til at øge arbejdstiden og dermed forbedre deres karrieremuligheder.

kvinde leder boss kop (Foto: Unsplash)
Der skal flere kvindelige ledere. (Foto: Unsplash)

Læs også: Julie blev årets elev i Netto

Danske boligselskaber presser huslejen op ved hjælp af unødvendige renoveringer

De danske boligselskaber bliver beskyldt for at være lige så store skurke som det amerikanske ‘Blackstones’. Huslejen i København bliver presset op, og beboer bliver tvunget til at flytte på grund af unødvendige renoveringer, skriver Information.

To store interessenter inden for danske boligselskaber er SAB, der administreres af KAB. Disse foreninger forvalter store dele af det almene københavnske boligmarked. I de seneste år har SAB haft gang i mange totalrenoveringer af boligerne i Københavnsområdet. Alt skal renoveres og det er lang fra alt, som er en nødvendighed.

Ofte bliver de små etværelses lejligheder slået sammen med større nabolejligheder – i takt med boligrenoveringerne. Dette gør at huslejen bliver forhøjet og de beboere, som ikke har råd til at betale for en huslejestigning bliver tvangsdeporteret til andre boliger i SAB. Dette kalder man også for permanent genhusning. Dette sker i hele Københavnsområdet.

I et referat fra SABs organisationsbestyrelse fremhæves det, at der de næste år vil være brug for at genhuse omkring 1.600 beboere på grund af renoveringer. Dette kommer således til at gå hårdt ud over de beboere, som ikke har råd til at imødekomme en huslejestigning, skriver Information.

Hus. Lejligheder. Danske boligselskaber presser huslejen op ved hjælp af unødvendige renoveringer. (Foto: Unsplash)
Mange af boligrenoveringerne i københavnsområdet beskriver Information som ‘nice to have’ og ikke som ‘need to have’. (Foto: Unsplash)

Læs også: 5 tips til dig, der skal flytte hjemmefra

Dagens billede: 10-uger gammel hundehvalp født med en ekstra hale placeret i panden

· Mere fra samme kategori ·