Læs også:

Close
fem på stribe bog 5 bogfavoritter bøger (Foto: MY DAILY SPACE)

Fem på stribe: Boginspiration til dig

Kultur  | 

Der er noget ved bøger – noget magisk som jeg elsker … Bøger er gode for krop og sjæl og ikke mindst hjerne. Her får du lidt boginspiration til december måneds læsning, for det skal der også være tid til i julemåneden

Jeg elsker bøger – bøger i alle afskygninger. Jeg kan bare ikke få nok. Vinteren er over os og er et perfekt tidspunkt at kaste sig over bøgerne – store som små – gamle som nye. Så er du klar til HYGGE – for hygge er for mig at læse en god bog. Jeg har fundet fem bøger, som måske kan give dig inspiration til at købe eller downloade en e-bog. Få en hyggelig og mørk december måned i godt selskab med en god bog eller gerne flere. Her er din boginspiration til de næste bogkøb eller julegaveønske.

fem på stribe bog 5 bogfavoritter bøger (Foto: MY DAILY SPACE)
Så skal der læses … (Foto: MY DAILY SPACE)

1. Den sande ‘crue crime-historie’

Aldrig har vi svælget os mere i mord og modbydeligheder – fulgt mordere og mordsager på så tæt hånd. Af en eller anden (lidt mærkelig) grund elsker vi det. Der er noget dragende og fascinerende ved at se, når “det går så galt”, som ens egen fantasi slet ikke rækker til.

Det her er den sande historie om en kvindes jagt på den mareridtsagtige Golden State Killer.”Du vil være tavs for altid, og jeg forsvinder i mørket.” Sådan truer den uhyggelige voldtægtsmand og morder et af sine ofre, da han forlader hende. Han udvælger sine ofre omhyggeligt, overvåger dem og danner sig et præcist billede af deres vaner og deres hjem – og så pludseligt, midt om natten, står han i deres soveværelse og blænder dem med lyset fra en lommelygte. Efter han har begået sin forbrydelse, forsvinder han i mørket.

Alt det her er i midten af 1970’erne, at den såkaldte Golden State Killer begynder at hærge i Californien og sprede enorm skræk og rædsel. Det varer i 10 år, og han lader mange brutalt ødelagte liv bag sig. Trods massiv politiindsats lykkes det aldrig at komme på sporet af ham. Godt 20 år efter at The Golden State Killer synes opslugt af mørket, tager Michelle McNamara, der er en helt almindelig kvinde og journalist, jagten op.Hun interviewer overlevende ofre og vidner, pløjer sig igennem tusinder og atter tusinder af dokumenter og politirapporter og er utrættelig i sin jagt på oversete spor og ledetråde, der kan afsløre hans identitet og føre til hans pågribelse.

Michelle McNamaras gennemresearchede bog er en noget rystende fortælling om en voldtægtsmand og morders koldblodige kynisme, om de dybe spor hans hærgen efterlader sig i de familier og boligområder, han har hjemsøgt. Det er en klog og indlevende skildring af de ofre, hvis liv han har ødelagt for altid. Og ikke mindst en stærk og medrivende skildring af en kvindes utrættelige passion: at opklare forbrydelserne, tvinge denne navnløse forbryder frem i lyset og bryde hans dæmoniske magt. Michelle McNamaras opsigtsvækkende bog udkom i USA den 27. februar 2018, og den 24. april blev The Golden State Killer endelig arresteret. Det er SÅ sejt – skræmmende men også absurd. En bog man har svært ved at slippe. True or not …

jeg forsvinder i mørket michelle mcnamara 5 på striber fem (Foto: MY DAILY SPACE)

‘Jeg forsvinder i Mørket’, 174,95 kr., www.saxo.com

2. Den ærlige og underholdende

Man kan sige, hvad man vil om Nicklas Bendtner, at det er aldrig kedeligt at høre historier om ham. Heller ikke i denne bog, der selvfølgelig er ekstra sjov for dem, der kender lidt til fodboldverdenen. Nicklas er og bliver et af de største fodboldtalenter gennem nyere tid. At det så på mange måder ikke helt er gået, som man som fodboldelsker havde ønsket med ham er der mange grunde til. Det og meget mere kan man læse i den her (aldrig kedelige) bog. der er skrevet i et nært samarbejde med journalist og forfatter Rune Skyum-Nielsen.

Nicklas Bendtners liv og karriere har været spækket med dramatik. Han har oplevet stjernestunder på det danske landshold og som professionel i verdensberømte klubber som Arsenal og Juventus. Han har også været tæt på at sætte alt over styr i en rus af alkohol, kvinder og gambling. Med en bemærkelsesværdig ærlighed – om sit livs lyse og mørke sider. Om at være Amagerdreng med ære og stolthed. Om at kæmpe sig til toppen i verdens hårdeste liga. Om at blæse på hierarkiet og score de første vigtige mål for landsholdet. Om venskaber og rivalisering med en række af fodboldens største stjerner. Om stormfulde forhold. Om at blive far til en højt elsket søn, som han ikke altid har fået lov at se. Om at blive svigtet af sine nærmeste. Om hvad penge kan gøre ved folk. Om at være så talentfuld, at man mister jordforbindelsen. Om mirakuløst at overleve en motorvejsulykke, som alligevel skulle få skæbnesvangre konsekvenser. Om balladen i medierne og skandalerne i nattelivet.

Siden midten af nullerne har millioner af danskere haft en holdning til Nicklas Bendtner. Han har været mere beundret, mere forkætret og mere forhånet end stort set alle andre danske helte og skurke i sportens verden. Selv har han ofte valgt at tie. Indtil nu. Nu kan du også høre hele historien. Råt for usødet. Uden at skåne nogen som helst. Allermindst sig selv. Respekt til Bendtner herfra …

nicklas bendtre begge sider 5 på striber fem (Foto: MY DAILY SPACE)

‘Begge sider’, 199,95 kr., www.saxo.com

3. Den julehyggelige

Jeg har noget med julebøger. Jeg kan simpelthen ikke få for mange eller for den sags skyld gå en december igennem uden at have læst et par stykker. I år er jeg så heldig, at HarperCollins er kommet med en ny. Den kastede jeg mig over – noget før det man kunne kalde julesæsonen startede. Men som sagt jul og bøger samlet i et ord – er for mig så hyggeligt. Ofte er julebøger måske ikke som sådan de helt store litterære værker. Men det elsker jeg næsten endnu mere. Ja, for mig må de gerne være forudsigelige og hyggelige. For det er det, jeg har brug for og forventer af en julebog.

Man kan da heller ikke andet end komme i julestemning, når man ser forsiden på ‘Vintersøstre’. Så fin den er. Kort om handlingen: Alt hvad Suzanne McBride ønsker til jul er, at hendes tre døtre hjemme samt glade og tilfredse. Men når søstrene Posy, Hannah og Beth vender tilbage til deres familiehjem på det skotske højland, begynder gamle spændinger og begravede hemmeligheder at boble op til overfladen. Suzanne er fast besluttet på at skabe den perfekte familiejul, men McBride familien må alle stå ansigt til ansigt med fortiden og adressere nogle sandheder, førend de kan fejre julen sammen … Det er en sød, opløftende og hjertevarm historie fyldt med romantik, grin og drama. Og ja, jul bliver det. Det gør det jo altid.

sarah morgan vintersøstre 5 på striber fem (Foto: MY DAILY SPACE)

‘Vintersøstre’, 139,95 kr., www.saxo.com

4. Den spændende

‘Soldier Blue er Lotte og Sørens Hammers 10. og afsluttende bog i  Konrad Simonsen-serien.

Serien er skrevet af forfattersøskendeparret Lotte og Søren Hammer og er en del af deres populære krimiserie med Konrad Simonsen i hovedrollen. I Liseleje bliver et spædbarn dræbt af et riffelskud affyret ind gennem et åbent vindue. Mordet ligner et professionelt attentat, hvilket bare ikke virker sandsynligt, når ofret er en nyfødt baby. Da chefkriminalinspektør Konrad og hans mænd ser nærmere på sagen, kan de se, at den hjemmelavede ammunition er ganske professionelt udført. Dette projektil havde til hensigt at gøre mest mulig skade på sit mål. Men hvorfor henrette en uskyldig baby?

Konrad Simonsens efterforskning bringer ham vidt omkring på en sådan måde, at man hele tiden tænker “ej jeg tager lige 10 sider mere”. Godt skrevet – god finale – godt makkerpar. Heldigvis er søskendeparret fra Frederiksværk vist på vej med flere nye titler. Så når sidste side er vendt i ‘Soldier Blue’, er der stadig noget at glæde sig til.

hammer solider blue 5 på striber fem (Foto: MY DAILY SPACE)

‘Soldier blue’, 239,95 kr., www.saxo.com

5. Den livsbekræftende

Linse kan noget. Samle folk – få folk til at grine – få folk til at forarges. Sidste dog ikke så meget mere. For Linse er også blevet ældre. Og i hendes nye bog ‘Jeg bliver ældre – og det gør ik’ noget’ af Linse Kessler og journalist Michael Holbek ser man også et mere nuanceret billede af hende. Det er på mange måder en hudløs ærlig historie om dødsfald, drømme, barnebarn og passion, der har fyldt Brygger-dronningens liv de sidste to år, der både er med grin og gråd men som på mange både er så livsbekræftende og til at forstå.

Linses mor, Mopper, der dødede for to år siden, dukker stadig op i hendes tanker. Nogle gange fører det til tårer, og andre gange er det som at sende sms’er op i himlen. Barnebarnet Alba, er Linses helt store kærlighed, og hun må se på både datteren, Geggo, og sig selv med nye øjne. Denne mormor lader sig dog stadig “ligge under kniven” for at holde alderen for døren.

Jeg har aldrig set de mange afsnit eller haft en holdning som sådan til Linse, andet end jeg elsker, at hun er “sig selv”, og at man “kan mærke hende” – generelt er der alt for få af den slags i Danmark efter min mening. Men jeg får en meget bedre forståelse for hende – og kan også se den forandring hun har været igennem de sidste år med sin store drøm i 2018, hvor hun åbnede en Bed & Breakfast i Spanien og det, at hun fortsat er en forkæmper for bedre dyrevelfærd og særligt verdens gadehunde står hendes hjerte nært. En bog der både er for de helt store Linse-fans og sådan nogen som jeg.

linse jeg bliver ældre 5 på striber fem (Foto: MY DAILY SPACE)

 ‘Jeg bliver ældre – og det gør ik’ noget’, 239,95 kr., www.saxo.com

 

Læs også: På tur med Sara Blædel

 

sara blædel pigen under træet bog bogtur bornholm osted (Foto: MY DAILY SPACE)

· Mere fra samme kategori ·