Læs også:

Close
sara blædel pigen under træet bog bogtur bornholm osted (Foto: MY DAILY SPACE)

På tur med Sara Blædel

Kultur  | 

Hvornår får man sådan en mulighed? At komme på guidet tur med Sara Blædel … Det gjorde jeg. En grå og regnfuld torsdag tog vi bussen og kørte rundt med Sara til steder, der er med i hendes nye bog ‘Pigen under træet’

Kom med på (min) tur og kig med og se, hvad der foregår i en forfatters hoved, når en bog bliver til. Vi tager på tur – en helt speciel en af slagsen til “Louise Rick-land”.

Vi starter ved Bornholmerbussen

Med vind i håret og fart i pedalerne tog jeg cyklen til Hovedbanen. Man skulle være der sharp. Og DET skulle jeg være – for en sådan tur ville jeg ikke gå glip af. Vi skulle med Bornholmerbussen – eller faktisk kalder firmaet det selv en rutebil. Værten var Sara Blædel og Politikkens Forlag.

sara blædel louise rick (Foto: MY DAILY SPACE)
Jeg ræææææser afsted. På sædet i bussen lå der denne cap, som jeg straks tog på. Man er vel Louise Rick-fan. (Foto: MY DAILY SPACE)

Lad os lige gå et skridt tilbage

For hvem er Sara Blædel egentlig? Mon ikke de fleste kender hende som en dansk forfatter og journalist, der mest er kendt for sin serie af kriminalromaner om kriminalassistent Louise Rick og hendes veninde, journalisten Camilla Lind. Blædels bøger er udgivet i 38 lande og har modtaget flere litteraturpriser. Sidst har hun lavet trologien om Ilka. Hun omtales tit i daglig tale som Danmarks krimidronning. Af god grund. For hvem har ikke læst en Louise Rick-bog og nærmest føler lidt, at de kender hende.

Men nu – som i 15. november på bogmessens åbningsdag) – udkommer den 10. bog i serien om Louise Rick. Det er vi mange, der har glædet os til. Med afsæt i den bog var vi altså på tur. På tur rundt i Louise Rick og Camilla Lind-land. Kom med. Og vi lover ikke at spoile for meget fra bogen. DET skal du have til gode og selv læse. Jeg læste bogen på et par dage. Når jeg får lidt tid, skal jeg genlæse den, for det kan den nemt klare. Men jeg ville gerne have den læst, så jeg bedre kunne følge med på turen og forstå det, Sara fortalte.

Det handler bogen om

På Bornholm findes liget af skolepigen Susan, der forsvandt sporløst under en lejrskoletur i 1995. Liget har ligget gemt i en klippesprække i Ekkodalen under et myldrende dække af insekter.

Sara siger …

“Den rigtige historie skal komme, og det gjorde den pludselig.”

sara blædel pigen under træet bog bogtur bornholm osted (Foto: MY DAILY SPACE)
Denne rejsebillet fik vi udleveret ved indgangen til bussen. Så var der dømt tur i krimiland. (Foto: MY DAILY SPACE)

En forfatters tanker

Med en masse andre bogbloggere – alle i højt humør – og ikke mindst en forfatter, der nærmest hoppede op og ned af forventning, var bussen klar til afgang. Der var ingen tvivl om, at hvis jeg havde glædet mig, så havde Sara det mindst lige så meget.

Sara er tilbage efter 1½ år i New York (heldige asen) – tilbage i Danmark og til Louise Rick. Som hun også fortalte, så havde hun gået længe og “summet over”, om der skulle komme en bog mere i serien. Vinklen – tråden – den gennemgående ide kom pludselig en dag til hende i New York. Louise skulle komme tilbage – denne gang som pårørende og ikke bare som en dygtig politibetjent. Og som hun sagde med et skævt smil “denne gang er Louise Rick ikke på toppen” …

Med 1995’er musik kørende på fuld skrue i bussen – lille spoiler – bogen foregår i 1995, var vi ellers på vej. På vej til Roskilde og omegn.

malerklemmen osted sara blædel pigen under træet bog bogtur bornholm osted borup (Foto: MY DAILY SPACE)
Heldigvis klarede det op, og det smukke landskab viste sig fra sin bedste side. (Foto: MY DAILY SPACE)

Første stop

Første stop var ved Psykiatrisk Center Sankt Hans. For der foregår noget af historien, hvor Louises bror Mikkel er indlagt efter at have forsøgt at tage sit eget liv (lille spoiler men bogen starter med det – så du går ikke glip af noget ved at vide det). Egentlig er Louise på jordomrejse men kommer hjem på grund af dette.

Ved første stop fik vi tyggegummismøger – dejlig upolitisk korrekt – men jeg elsker dem – og så en lille gibbernak i form af et glas Calvados. Og hvorfor nu det? Fordi retsmediciner Flemming Larsen men også Louises ven – kommer forbi Louise med både smøger og Calvados. Derfor skulle vi da også lige have det samme. Tak for at smøgen her dog var af tyggegummi. Vi holdt på behørig afstand af hospitalet. Psykisk sygdom er ikke til at spøge med.

sara blædel bog pigen under træet louise rick (Foto: MY DAILY SPACE)
Første stop er ved Psykiatrisk Center Sankt Hans. Landskabet omkring er utrolig smukt. Og Sara er i hopla. Vi får tyggegummismøger og et glas Calvados. (Foto: MY DAILY SPACE)
Sara om at skrive …

“Når jeg skriver, er jeg mentalt stemplet ud.”

Afsted mod Osted

Kender du Osted? Byen – flækken – Danmarks kedeligste by … Eller måske også en by som mange også elsker og har haft en god barn- og ungdom i. Journalist Camilla Lind gik på Osted skole. Under hende gik Susan og klassen, der hed 7C. Og reelt er hele plottet – det der uhyggelige – bygget op omkring den skoleklasse og deres lejrtur til Bornholm. Hvem kan ikke huske deres lejrtur fra folkeskolen. Jeg blev i hvert fald ført tilbage til både min lejrtur til Hurup i Nordjylland i 7. klasse – men også min tur med tennisklubben til Bornholm.

Fun fact om lejrskoler

I sin research spurgte Sara på hendes Facebook side om folks minder om lejrskoler. Det kom der over 10.000 svar ud af …

Netop lejrskole ville Sara gerne skrive om – og minder. Minder hvordan de kan påvirke os. Det vi kan huske, og det der måske lidt er gået i glemmebogen. Selv fortalte hun, at det havde været meget fascinerende at gå i dybden med det. Og en ting hun havde fundet ud af var, at de minder – også selvom de er små – så har de lagret sig i os – givet os en del af vores DNA og gjort os til den vi er i dag. De har været med til at forme os. Selv er Sara vokset op tæt på her – nemlig i Hvalsø. Så hele det her område har været så meget en del af hendes opvækst. Og som hun også fortalte med et frækt og underforstået smil, var der ‘drukket mange bajere’ her i Osted.

Sara fortæller

“Min egen nysgerrighed gav mig lyst til at skrive igen.”

Men tilbage til 7C der er på tur til Bornholm. Og hvor Susan fra klassen forsvinder – og aldrig bliver fundet – eller det gør hun – da bogen starter. Mummificeret og netop fundet på Bornholm,hvor hun har ligget død siden 1995. Dette ripper op i manges minder og historier. Og herfra ruller historierne “frem og tilbage” på den gode måde.

1995 fun facts

* 4. maj var 50-års dagen for Danmarks befrielse 1945.
* 18. november blev Prins Joachim gift med Alexandra Manley.

En ting som jeg rigtig godt kan lide ved bogen her er, at vi også sideløbende får den gamle “lejrskoleturshistorie” fra dem der var med, så vi får historien fra flere sider af. Men uden at spoile noget – du ved ingenting – før du har læst bogen færdig.  😉

osted sara blædel pigen under træet bog bogtur bornholm osted (Foto: MY DAILY SPACE)
Tanken i Osted kan her skimtes gennem træerne. (Foto: MY DAILY SPACE)

Så til Malerklemmen

Dem der kender området, kender også Malerklemmen og Dyndet (der var (eller er det – det ved jeg faktisk ikke) et stort samlingssted for unge). Begge dele er med i bogen. Mere vil jeg ikke afsløre. På vej ud til Malerklemmen, som ligger lige udenfor Borup, fortæller Sara på livet løs. Hun er på ingen måde nærig med sine historier – hun sprudler – og man er fanget – nøjagtig som man er, når man læser hendes bøger. Man ‘drages’ i bedste Matador-sprog. Sara fortæller om hele sin måde at bygge bogen op på og om personerne. Når hun fortæller, kan man mærke, at de personer virkelig er kommet ind under huden på hende. Ja, som om de eksisterer – og det er lige før, man selv bliver i tvivl, om de rent faktisk gør.

malerklemmen osted sara blædel pigen under træet bog bogtur bornholm osted signering(Foto: MY DAILY SPACE)
En svunden tid giver flash backs på Malerklemmen. Til gengæld ser du også her en dugfrisk og kommende nummer 10 krimi med Louise Rick her blive signeret af Sara. (Foto: MY DAILY SPACE)

Pludselig bryder vores forfatter – der i øvrigt i bedste turistguide stil siger sjove ting til chaufføren og står i bussen og fortæller med fagter- jeg var ved også at skrive tegne – men det gjorde hun dog ikke. Nå, men så bryder hun ud “ej se der til venstre, der har jeg boet med en kæreste – been there done that – og så videre”, lige midt i Borup. Borup har Sara nemlig også et specielt forhold til – og hun er stadig sur over, at den lokale pub overfor stationen er revet ned til fordel for små, nye huse. Hvad bilder de sig ind …

Om Mona siger Sara

“Jeg havde svært ved at slippe hende, derfor fik hun en større rolle i denne bog.”

Fun fact

Sara har på verdensplan solgt cirka 4,5 millioner bøger.

osted sara blædel pigen under træet bog bogtur bornholm osted (Foto: MY DAILY SPACE)
Så er vi i Danmarks længste by (og landevej), som Sara kalder Osted. (Foto: MY DAILY SPACE)

Men tilbage til bogen … Både Louise og Camilla hvirvles ind i to sideløbende historier i bogen, som reelt flettes sammen undervejs. Så vi er altså meget i ‘hoodet’ omkring Roskilde/Osted og så på Bornholm. Selv havde Sara iøvrigt været på lejrskole i Svaneke. Men Mona er en af de piger, som gik i 7C. Hende har vi kort mødt i en af de tidligere bøger. Hun er, som Sara siger “en person med mental anoreksi”, der aldrig er kommet ud af “systemet”. For ‘noget skete’ på Bornholm – og efter der forandredes Monas liv sig. Hun har også en central rolle i bogen. Mere siger jeg ikke …

Man kan vel godt kalde det “in the middle of nowhere” – DER ligger både Dyndet og Malerklemmen. Med skumringslysets sitren over os gjorde vi stop. Her fik vi taget selfies med Sara og var klar til gode, gammeldags æbleskiver. Herinde vi fik også signeret vores bøger. For en bogelsker er det jo en hyggelig ting.

malerklemmen osted sara blædel pigen under træet bog bogtur bornholm osted (Foto: MY DAILY SPACE)
Tæt på Dyndet ligger Malerklemmen. Alle der kender det område kender også det hyggelige lille traktørsted. Der fik vi æbleskiver – og mere snak med Sara. (Foto: MY DAILY SPACE)

Malerklemmen er sådan en slags tidslomme, der mest af alt minder mig om min mormor og morfars stråtækte hus. Selv som teenager var jeg næsten for høj til at gå gennem dørene. Ja, man skulle næsten tro, det var umuligt med mine 1,64 centimeter. Duften bragte også minder frem – sådan lidt gammeldags varm kakkelovn. Små lavloftede stuer – godt fyldte med møbler og nips – men mega mega hyggelige. HER kan du tale om minder. Minder som Sara også har fra sin opvækst af.

bog pigen under træet æbleskiver malerklemmen osted sara blædel pigen under træet bog bogtur bornholm osted borup (Foto: MY DAILY SPACE)
Så er der serveret – god krimi og lækre æbleskiver … (Foto: MY DAILY SPACE)

Mørket har sænket sig

Og det har det også i bogen som bliver mere og mere mørk og spændende. Men jeg tænker, det skal du have lov til selv at læse. For man sidder yderst på sædet til den allersidste side. Da vi kommer ud fra Malerklemmen, er det nærmest blevet skræmmende mørkt. Sådan et mørke, der kun findes på landet – hvor vi jo er. Det der mørke, hvor man vitterlig ikke kan se en kæft. Og ja, jeg når lige at tænke, “bare vi nu ikke skal snakke om insekter” – som iøvrigt også er et stort element i bogen – for dem hader jeg.

Sara siger …
“Da først historien kom i gang, kom den galoperende.”

Men heldigvis – så triller vi stille og roligt mod København. Ret fyldte med indtryk og tanker. Inden vi når storbyen, besvarer Sara spørgsmål, som vi på forhånd havde skrevet til forlaget. Der fik vi igen en indsigt og forståelse for både Sara – hendes liv og person men også livet som forfatter og ikke mindst Louise Ricks og Camilla Linds univers.

I denne bog ser vi også en Louise, der er skrøbelig. Men som hun også siger med et stille smil, “efter skrøbelighed kommer styrke”. Jeg sidder lidt og tænker – om den sætning egentlig ikke også er myntet på hende selv og hendes liv de sidste år, hvor hun også har været igennem skilsmisse og forældres død. For ja, Sara virker stærk, styrket og også klar til bog nummer 11 om Louise Rick. Det er jeg – og helt sikkert også mange andre rigtig glade for. Men inden da – så skal du læsse ‘Pigen under træet’. Velkommen til Louise Rick-land og tak til både Sara og Politikens Forlag for en sjov eftermiddag, som jeg nu også håber, I lidt var med på.

 

Læs også: Chokoladelade med Nutellaglasur

 

Chokoladekage, nutella, glasur, nutellaglasur, dessert, kageopskrift

· Mere fra samme kategori ·