Læs også:

Close
gas, gas staion, benzinstation, tankstation

NEWS: Benzinen bliver dyrere efter angreb på Saudi-Arabiens olieproduktion

Nyheder  | 

Benzinen bliver dyrere efter angreb på Saudi-Arabiens olieproduktion · 2.300 ansøgere søgte usædvanligt job som lykkejæger i Danmark · Verdensrekorden i halvmaraton slået i København · Ny Netto-indretning ændrer indkøbsvaner · Dagens billede: Mand fundet efter 22 års forsvinden ved hjælp af Google Earth

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Benzinen bliver dyrere efter angreb på Saudi-Arabiens olieproduktion

Omkring halvdelen af Saudi-Arabiens olieproduktion og dermed fem procent af den globale forsyning af råolie, er blevet slået omkuld i et koordineret droneangreb. Det vil få konsekvenser for olieprisen, siger chefanalytiker Jan Størup Nielsen fra Nordea.

– Når nogle af verdens største olieanlæg bliver ramt af et angreb, så mindsker det kortvarigt udbuddet af olie. Og det vil uden tvivl presse prisen op, siger han.

For danske bilister, der svinger ind på tankstationen her til morgen, vil det dermed blive dyrere at fylde tanken op. I øjeblikket ligger prisen på en tønde råolie på omkring 60 dollar. Og ender det med en prisstigning på eksempelvis 10 procent, så kan danske bilister i sidste ende risikere at skulle betale mellem 10 og 20 øre mere per liter.

Ifølge den saudiske regering er det helt konkret en daglig produktion på 5,7 millioner tønder råolie, foruden gasproduktion, som droneangrebet i landets østlige del har ramt. Det skete, da 10 bombeudstyrede drone tidligt lørdag morgen smadrede det statsejede olieselskab Aramcos anlæg i Abqaiq og Khurais, skriver DR.

gas, gas staion, benzinstation, tankstation
Benzinpriserne stiger et droneangreb i Saudi Arabien. (Foto: Unsplash)

2.300 ansøgere søgte usædvanligt job som lykkejæger i Danmark

Hvert år udkommer World Happiness Report, der rangerer verdens lande efter, hvor lykkelige de er. Og hver gang ligger Danmark blandt de øverste nationer. Denne uge kommer to udvalgte udlændinge til Danmark med det formål at undersøge, hvorfor danskerne scorer så højt på lykkeskalaen år efter år. Gennem to uger skal de to ‘lykkejægere’ bo og leve som helt almindelige danskere. De skal bo i en gennemsnitlig dansk bolig og på en gennemsnitlig dansk løn. Projektet er søsat af IKEA Danmark som et forsøg på at finde ud af, om lykken bor hjemme hos danskerne.

– Vi har sat os for at undersøge, om danskernes lykke hænger sammen med den måde, de bor og lever på derhjemme. Det har vi svært ved at finde ud af selv, da vi som danskere helt naturligt er blevet blinde for de særlige elementer, der kendetegner livet i danske hjem. Derfor inviterer vi nu to udlændinge til Danmark for at hjælpe os med at finde nøglen til danskernes lykke, fortæller Anne Krogh, Marketing Communication Manager hos IKEA Danmark.

IKEA Danmark modtog i alt 2.300 ansøgninger fra hele verden til jobbet som lykkejæger, som de slog op som en global konkurrence i marts. Blandt dem er der nu udvalgt to, som skal bo og leve i Danmark gennem to uger. Den ene lykkejæger er 42-årige Roy Torres fra USA, der har svært ved at forstå, at lykken findes i et velfærdssamfund som det danske. Den anden er 29-årige Yaya Ching fra Hongkong, der er nysgerrig på danskernes lykke, fordi hun selv kommer fra et land, der ligger nummer 76 på World Happiness Report’s liste, skriver IKEA. 

lejlighed computer hygge bøger guitar (Foto: Pexels)
To udvalgte udlændinge blandt 2.300 ansøgere fra hele verden skal undesøge hvorfor danskerne scorer så højt på lykkeskalaen år efter år. (Foto: Pexels)

Læs også: ‘Gro’ – en bog for dig der vil have planter i din bolig

Verdensrekorden i halvmaraton slået i København

Geoffrey Kamworor fra Kenya løb de 21 kilometer på 58 minutter og 1 sekund – 17 sekunder hurtigere end rekordtiden – og vandt suverænt Copenhagen Half Marathon. Rekorden blev sat sidste år af landsmanden Abraham Kiptum, der satte den daværende rekord i Valencia i tiden 58 minutter og 18 sekunder.

– Jeg har det virkelig godt. Jeg kom hertil for at slå verdensrekorden, og jeg er meget glad. Jeg har vundet mange titler, og mine fans har altid sagt til mig, at jeg skulle prøve at slå verdensrekorden, siger Kamworer.

Allerede godt halvvejs i løbet rykkede han fra frontgruppen og løb omkring ti kilometer i ensom majestæt i en enestående præstation. Heppet frem af publikum langs det lange målopløb på Øster Allé formåede han at kappe 17 sekunder af verdensrekorden. Det skriver Ritzau/TV2.

Læs også: NEWS: Finland afholdt endnu engang VM i koneløb

Ny Netto-indretning ændrer indkøbsvaner

Indholdet i indkøbskurvene har ændret sig, efter at Netto har introduceret et helt nyt butikskoncept med større og mere indbydende frugt- og grøntafdelinger. Det nye butikskoncept udbredes på sigt til alle kædens butikker i Danmark, men allerede nu viser erfaringerne, at redesignet betyder sundere valg med fokus på flere grøntsager og mindre sukker. Salget af frugt og grønt er steget med godt 10 procent i de nyindrettede butikker, og det er en tendens som gælder i hele landet.

– Vi kan ganske enkelt se, at vores kunder køber anderledes ind i vores nyrenoverede butikker. Særligt salget af frugt og grønt er steget meget. Vi er her ikke for at lege madpoliti, men vi ønsker at gøre det let at vælge sunde og indbydende varer, og det viser tallene meget tydeligt, at vores kunder har taget rigtig godt imod, fortæller direktør i Netto, Michael Løve.

I de nye butikker er frugt og grønt gjort mere tilgængeligt, og der er indført flere nemme løsninger som færdige måltidssalater, snittet grønt, færdig grød og forskellige juicer. Det har tilsyneladende afsmittende effekt på andre områder, idet salget af fisk udgør 0,5 procent mere af totalsalget i de nyindrettede Netto-butikker. Kæden har i de nye butikker samtidig set et fald i salget af sodavand, slik og småkager. Sodavand udgør 1,5 procent mindre af det totale salg i de nye butikker. I løbet af 2019 kommer tallet for nyindrettede Netto-butikker op på cirka 80. Inden for en femårsperiode vil antallet hedde 500 og dække samtlige danske Netto-butikker. Tyskland og Polen får også glæde af det nye koncept, med en version som er skræddersyet efter den lokale efterspørgsel. Det skriver Ritzau.

Åbning af NETTO på Kongelundsvejen, netto, grønt
Efter ny indretning i Nettos butikker ses der ændringer i kundernes købevaner. (Foto: Ulrik M. Eriksen)

Læs også: Grøntsagskogebogen: Broccolisalat med mandler

Dagens billede: Mand fundet efter 22 års forsvinden ved hjælp af Google Earth

· Mere fra samme kategori ·