Læs også:

Close
gro grønne planter indendørs bog (Foto: Jenny Leite-Vikra)

‘Gro’ – en bog for dig der vil have planter i din bolig

Bolig  | 

Bogen ‘Gro – Grønne planter indendørs’ er netop udkommet. Vi har fået en snak med de tre norske forfattere

Det er Jenny Leite-Vikra, Kathrine Winther Løkke og Marte Espevik, der står bag bogen ‘Gro – Grønne planter indendørs’. En fin bog for alle der elsker grønne planter og som tilføre indretningen lidt ‘grønt’ liv. Den er fyldt med gode informationer, nyttige tips og inspiration, der nok skal få dig fluks ud og investere i nye planter til dit hjem. Bogen koster 249,95 kroner og er udgivet på forlaget Strandberg Publishing og er på 240 sider.

gro grønne planter indendørs bog (Foto: Sara Spilling)
De tre norske piger bag bogen. (Foto: Sara Spilling)

De mange spørgsmål

Ved du, hvad en stikling er? Undrer du dig over, hvorfor dine planter altid bliver gule? Findes der planter, som trives bedst på dit badeværelse? Og hvad skal du gøre med dine grønne potteplanter, når du tager på ferie? Mange spørgsmål – men har du svarene på dem? Ellers læs med her …

Det er igen blevet populært at have grønne planter i stuen og vindueskarmen – men den basale kundskab om pasning og pleje, som vores mødre og bedstemødre havde, sidder ikke længere i fingerspidserne. Grønne planter trender lige nu, og der er megen inspiration at finde på sociale medier, på blogs og i magasiner. Alligevel er det ikke nødvendigvis helt let at finde præcis dén planteviden, som faktisk kan bruges her i Norden. Derfor udgives ‘GRO – grønne planter indendørs’.

Bogen er en inspirerende begynderguide til alle os, som nok har vindueskarmen fuld af monstera, pilea og andre grønne vækster, men som ikke helt ved, hvordan vi bedst får planterne til at trives. ‘GRO – grønne planter indendørs’ giver praktiske tips, som er nemme at gå til, så de fine grønne planter bedst overlever de lange vintre og de særlige nordiske lysforhold. Bogen indeholder så mange grundige tips, at også en erfaren planteejer vil lære noget nyt.

At dyrke planter i potter er bæredygtigt. Afskårne blomster skal smides ud efter en uge. Men grønne planter med rødder lever og vokser og sætter skud, så længe du passer dem. Derudover har de levende planter mange gode, grønne egenskaber. Det småbladede paraplytræ figurerer eksempelvis på NASAs liste over planter med stærkt luftrensende egenskaber. De renser din dagligstueluft for giftstoffer fra forurening.

gro grønne planter indendørs bog (Foto: Jenny Leite-Vikra)
Måske du også har grønne fingre? (Foto: Jenny Leite-Vikra)

‘GRO – grønne planter indendørs’ klæder læseren på med basiskundskaber om lysforhold, jord, gødning og lignende – nyttig viden, som gælder for planter, uanset hvilken slags, du har derhjemme. Den indeholder også lille opslagsværk med 26 planteportrætter af de mest populære moderne stueplanter, med specifikke tip og tricks til at få netop disse planter til at trives. Og endelig giver forfatterne – Kathrine, Marte og Jenny – dig praktiske trin-for-trin guides til, hvordan du blandt andet potter om, tager stiklinger, dyrker dit eget avokadotræ og holder dine planter i live, når du er på rejse.

‘GRO’ er desuden spækket med indbydende fotografier af grønne planter i cool hjem, som giver masser af inspiration til, hvordan du indretter dig med smukke potter, klatreplanter og knoldsukkulenter derhjemme i stuen, i køkkenet – og sågar på badeværelset.

gro grønne planter indendørs bog (Foto: Jenny Leite-Vikra)
Grønne planter er smukke – også indendørs. (Foto: Jenny Leite-Vikra)

Vi har fået en snak med de tre forfattere bag bogen. Læs med her og bliv så meget klogere på de grønne planter.

Hvorfor en bog om indendørsplanter?

For os i Plantemagasinet ‘GRO’ har vi gennem flere år fået oparbejdet noget af en samling af planter både i vores hjem og på vores kontor. Men vi har hele vejen savnet et sted, hvor vi kunne finde forståelige tips og nem viden, når vi havde brug for det. Til sidst begyndte vi at indsamle information og dokumentere egne og ofte dyrtkøbte erfaringer, først på vores netmagasin i fire år, og nu så endelig i et format, som ligger vore grafiske design-hjerter meget nært – nemlig i bogform! Nu håber vi så bare, at bogen kan være med til at sprede planteglæde og give øget trivsel i mange hjem.

Forside gro grønne planter indendørs bog (Foto: Jenny Leite-Vikra)
Sådan ser den fine bog ud. (Foto: Jenny Leite-Vikra)

Hvad “kan” bogen?

Bogen giver gode og nyttige tips til, hvordan vi bedst muligt kan få grønne indeplanter til at trives i det nordiske klima. Den tager nemlig højde for lange perioder med mindre dagslys og et nordisk indeklima, som kan gøre det mere udfordrende at få planter til at trives. Den vil forhåbentligvis også inspirere med de store, dejlige billeder fra skandinaviske hjem, som bare bugner med grønne indslag og tableauer.

Fire nemme tips til dine planter
1. Giv dine nye plantebabyer rigelig med næring i vækstperioden,
så bliver de virkelig fine!
2. Sørg for at få plantestiklinger med hjem, når du besøger dine
venner. Det er hyggeligt, bæredygtigt – og gratis.
3. Hvis du er nybegynder, så start med en plante med tykke blade.
De er mere hårdføre end planter med tyndere blade.
4. Planter er vanedyr. Flyt ikke for meget rundt på dem i stuen.
‘GRO’ er spækket med tips som disse. Også til dig, der er helt grøn.

Hvad er de to vigtigste ting, grønne planter kan gøre for dig og dit hjem?

De to vigtigste ting grønne planter kan gøre for dig og dit hjem må være at skabe trivsel og give dit hjem en personlig og meget æstetisk ramme. Det er så mange muligheder! Der findes en hel jungle af forskellige type planter og potter derude, og det er vel kun ens egen fantasi som sætter begrænsninger for det udtryk, som du ønsker at skabe i dit hjem. Trivslen kommer også, hvis du kan klare at holde dem i live, for så vil både du og dine planter trives godt. Det kan vi garantere!

Hvad er jeres favoritplanter?

Du vil nok få vidt forskellige svar fra os alle tre, hvilket er så fedt, at man kan have så forskellig en smag på trods af, at vi elsker hinandens planter. Min (Kathrines) favoritplante over alle er nok Gummifigenen, og det er fordi, det var min farmors kæreste plante, som hun elskede og tog sig så godt af. Da hun døde tog min farfar over, og tog det ansvar for at passe og pleje den, og nu har min tante arvet den. Den har en stor affektionsværdi og mange minder, der er for mig er knyttet til den, samtidig med, at jeg elsker den dybe grønne farve og de rolige blade rent æstetisk. Jenny er ret fascineret af caudexer, og Marte har nok et ekstra hjerte for pelargonier.

Bogen kan købes her, www.saxo.com

gro grønne planter indendørs bog (Foto: Jenny Leite-Vikra)
Et hjem med grønne planter er et smukt hjem. (Foto: Jenny Leite-Vikra)

Er det 1970’erne, der er tilbage?

Vi tror vel egentlig, at 70’ernes planteglæde aldrig helt forsvandt men bare er havnet lidt i skyggen af den digitale revolution. Og med det så er planteglæden og erfaringen, som før gik fra generation til generation, blevet lidt glemt. Nu er trenden vendt, og vi har brug for planter mere end nogensinde – det er en stor trend, og vi vil gerne have planter i vores hjem.

Desuden så er der en tendens til, at folk gerne vil have en fysisk hobby at gå op i igen, og i kombination med, at vi også ønsker os et godt indeklima, så kan planterne helt sikkert gøre en forskel. Men ja, bogen er vel også en stor hyldest til 70’ernes mange plantebøger.

Hvad er det vigtigste at gøre, hvis man ikke har grønne fingre?

Læs vores bog! Haha. Nej men helt alvorligt; start med at anskaffe en af de planter, som er nemmest at holde i live. For eksempel en Gummifigen, Pilea eller en Monstera. Vand moderat og pas på, at planten har nok lys og en stor nok potte. Så vil dine grønne fingre og interessen for grønne indeplanter forhåbentlig også vokse i takt med, at planterne gror.

gro grønne planter indendørs bog (Foto: Jenny Leite-Vikra)
Planter, planter, planter. (Foto: Jenny Leite-Vikra)

Kan I give os de vigtigste 3 tips, for at komme i gang?

Anskaf dig en plante, du kan lide udseendet på, Google navnet og sæt dig lidt ind i den og dens oprindelse. Er det en ørkenplante eller en jungleplante? Og hvad er dens elementære behov? Ud fra dette kan du bedst mulig tilpasse lys, vanding og jordforhold. Og når planten vokser og strutter af livsglæde, tror vi på, at du bliver hooked.

Men tag også højde for, at nogle planter kommer til at dø undervejs. Men mist ikke modet, men tag hellere læring af det!

Vi ønsker også at sætte lidt fokus på en rigtig fin og billig måde at øge sin plantesamling på, nemlig ved at bytte aflæggere med hinanden! Dette er både miljøvenligt og en måde at tilegne sig planter, som ikke nødvendigvis findes i butikkerne. På denne måde vil også hver plante få sin egen historie, ved at man kender hvor den kommer fra.

Du kan se meget mere på www.gromagasinet.no

 

Sansevieria Trifasciata, svigermors skarpe tunge, planter,

· Mere fra samme kategori ·