Læs også:

Close
fem 5 på stribe bog bøger schepp mester jakob rydahl kazinski mordet på en havfrue digte danseskole for bjørne peter poulsen overgrebet inez bayard jenny colgan sommer i det lille bageri (Foto: MY DAILY SPACE)

Fem på stribe: Boginspiration til dig

Kultur  | 

Der er noget ved bøger – noget magisk … Bøger er godt for krop og sjæl og ikke mindst hjerne. Her får du lidt boginspiration til september måneds læsning

Kan man få bøger nok? Svaret er absolut NEJ. 😉 Snart nærmer efteråret sig, og dagene bliver kortere og lidt mærkere. Men også mere oplagte til indendørshygge. Og HYGGE er for mig at læse en god bog. Jeg har fundet fem bøger, som måske kan give dig inspiration til at købe eller downloade en e-bog. Få en hyggelig og afslappende september måned i godt selskab med en god (eller flere) bog. Få boginspiration her til dine næste bogkøb.

fem 5 på stribe bog bøger schepp mester jakob rydahl kazinski mordet på en havfrue digte danseskole for bjørne peter poulsen overgrebet inez bayard jenny colgan sommer i det lille bageri (Foto: MY DAILY SPACE)
Så kommer der ny boginspiration til dig til efterårets første måned. (Foto: MY DAILY SPACE)

Den Spændende

‘Mester Jakob’ er en krimi skrevet af svenske Emelie Schepp, der handler om anklager Jana Berzelius, der sammen med politiet skal løse en uhyggelig mordgåde. Plot set mange gange før – men derfor kan det jo stadig være godt og fængende. Hvad det også er.

Det er femte men selvstændige bind i bestsellerserien om den sammensatte anklager Jana og hendes mørke fortid.

To kvinder er med kort tids mellemrum blevet dræbt i Norrköping, og de har nogle frygtelige ting til fælles. Begges ben er nemlig syet sammen på langs, og deres kroppe blev fundet i byens flod. Det virker som om, at nogen forsøger at få kvinderne til at ligne havfruer, men hvem? Jana Berzelius er nødt til hurtigt at løse gåden, inden en tredje kvinde lider samme skæbne.

Jeg synes, at Emelie Schepps ‘Mester Jakob’ er en nervepirrende krimi om identitet, søskende og en problematisk fortid – hvor modet til at gøre op med den fortid også har en rolle i bogen. Godt læsestof til en hyggelig weekend.

fem 5 på stribe bog bøger schepp mester jakob rydahl kazinski mordet på en havfrue digte danseskole for bjørne peter poulsen overgrebet inez bayard jenny colgan sommer i det lille bageri (Foto: MY DAILY SPACE)

‘Mester Jakob’, 149 kr., www.saxo.com

Den med det vilde plot

‘Mordet på en havfrue’ af Rydahl & Kazinski er noget af en genistreg, hvis du spørger mig … Først tænker man “det lyder sgu mærkeligt”, men der går ikke mange sekunder, før det går op for en, hvor genialt et plot og tanke, der ligger bag den her bog. Måske over nogle glas rødvin er de tre gutters fantasi eskaleret. Men DET gør bestemt ikke noget, for en bog og fedt samarbejde har set dagens lys, som forhåbentlig ikke er sidste fælles projekt fra dem.

Bogen handler om H. C. Andersen – men er altså fiktion – rent gæt … Og dog. For jeg følte nærmest, at jeg bagefter kender den lidt skæve særling meget bedre. Han skrev jo dagbøger, men der er et hul (og det er ikke fiktion) i skriveriet, som man aldrig har fundet – og det er i den periode, denne historie er digtet over. For hvad skete der egentlig der i hans liv? Årene er 1830-40 og foregår i København, hvor H. C. Andersens liv ikke er en dans på roser – og bedre bliver det ikke, at han anklages for et mord. Mere vil jeg ikke fortælle. Men jeg er vild med bogen – hele måden den er skrevet på, der både er dragende og også spændende – og lidt ulækker – for det var København altså også dengang.

Siden jeg gik i gang med at læse den, kigger jeg nærmest rundt på gaderne, jeg cykler i København og tænker på, om Hans Christian mon gik her i en sølle forfatning for mange år siden. Hvem ved … Jeg var på alle måder rigtig godt underholdt.

OBS. Den udkommer først 6. september.

kazinski rydahl bog bøger h c andersen (Foto: MY DAILY SPACE)

Mordet på en havfrue, 210 kr., www.saxo.com

Den med de fine digte

Jeg elsker lyrik og digte. Elsker faktisk også selv at skrive det. Generelt udkommer og sælges der alt for få digte – det er mega synd, for digte kan noget – med deres koncise – nogen gange tvetydige sprog og ord, der sætter tanker og billeder igang. Ofte kan man sige meget mere med et digt end at skrive en lang roman med stolpe op og stolpe ned med beskrivelser. Med digte lader man også et rum være til modtageren, så de kan lave deres egne billeder, fantasi og tanker.

Den lille fine bog – med et i øvrigt smukt omslag, fængende billede og titel giver Peter Poulsens lyrik læseren et andet blik på verden – set fra et punktum, en tandbørste og fra hovedpersonen i en roman. Der optræder dansende bjørne og en “svævende vildorne med studentereksamen og andre diplomer”. Ja, allerede der er vi på et sidespor – faktisk på den helt rigtige måde. Og digtene åbner til en alternativ virkelighed, der dog minder umiskendeligt om vores egen, når man først begynder at læse digtene.

Man kan sige, at Peter Poulsen tager livtag med sprogets mindste betydningsbærere, og i hans digte får selv mellemrummene liv – det elsker jeg. Sådan en slags ligegyldigheder, der pludselig får plads. Det er veloplagte digte, der i ofte korte og præcise vendinger overrasker og rammer hovedet på sømmet med masser af humor, glimt i øjet og klogskab.

peter poulsen digte bog bøger (Foto: MY DAILY SPACE)

‘Danseskole med bjørne’, 169 kr. , www.saxo.com

Den hårde at læse

Franske Inès Bayard har allerede fået masser af international ros for bogen ‘Overgrebet’. En af de der bøger som man lige skal tage sig sammen til at læse, for det er en rå og hjerteskærende roman om en kvinde, hvis liv bliver slået dramatisk ud af kurs efter en voldtægt. Debutanten blev nomineret til Prix Goncourt for sin foruroligende roman om konsekvenserne af et overgreb, der på katastrofal vis leder en kvinde til at gøre det utænkelige. En vigtig og stærk bog, som er umulig ikke at blive berørt af. Det blev jeg også.

Den handler kort om Marie, der er lykkeligt gift, tredive år, hun elsker sin mand Laurent og deres liv sammen i Paris. Hun er glad for sit arbejde og drømmer om at blive mor. Alt kører på skinner og ser lyst ud. Lige indtil den regnvejrsdag, hvor hendes chef tilbyder at give hende et lift, og han voldtager hende i sin bil. Selvom Marie er ved at drukne i skyld og skam, beslutter hun sig for ikke at sige noget til nogen og holde på sin hemmelighed i ensomhed. Men da hun opdager, at hun er gravid, begynder en langsom nedstigning i mørket og vanviddet.

inez bayard bog overgreb bøger (Foto: MY DAILY SPACE)

‘Overgrebet’, 249 kr., www.saxo.com

Den hyggelige

Nu er vi ovre i den lette og hyggelige genre, hvor man reelt kan holde små hyggepauser, mens man læser. Den har måske ikke den der helt store sproglige ekvilibristiske momenter. Men det gør mig ingenting. For ligesom når man ser film, er det fedt engang imellem at kunne “lægge hjernen på hylden” og bare lade sig underholde. Og ja også vide, at den ender godt. Det er er så meget i den her verden, der jo ikke gør. 

I ‘Sommer i det lille bageri på strandpromenaden’ fortsætter Jenny Colgan historien om Polly, der har slået sig ned på en lille, engelsk tidevandsø for at starte på en frisk. Polly er glad, og det er sommer, hun er forelsket, og så går det også godt med hendes bageri. Det varer dog ikke længe før Polly står over for et svært dilemma. En kvinde flytter til byen, og Polly ved, at hun gemmer på en stor hemmelighed. Derudover forsøger en fremmed pludselig at ødelægge Pollys forretning, og hun bliver derfor nødt til kæmpe hårdt for at klare sig. Det her er andet bind i den hyggelige serie om Polly, søpapegøjen Neil og det lille bageri.

jenny colgan bog bøger sommer i det lille bageri (Foto: MY DAILY SPACE)

‘Sommer i det lille bageri på strandpromenaden’, 249 kr., www.saxo.com

 

Læs også:

Interview med forfatter om psykisk vold

 

par psykisk vold hånd kærlighed (Foto: Unsplash)

· Mere fra samme kategori ·