Læs også:

Close
pride, parade, gay, lgbt

Prideparaderne verden over fejrer LGBT, mangfoldighed og kærlighed

Kultur  | 

Prideparaderne er i fuld gang rundt omkring i verden, hvor de festlige uger i kærlighedens tegn hylder mangfoldigheden og LGBT-samfundet

Hvis du ikke allerede har oplevet pridefestlighederne og ikke mindst prideparaderne, er det med at gribe chancen i år. Måske er du så heldig, at det passer med din sommerferiedestination. Hvis det gør, så må du simpelthen ikke snyde dig selv for denne oplevelse.

pride, parade, gay, lgbt, flag
Prideparaderne får byerne til at summe af sommerforelskelse. (Foto: Unsplash)

Ellers har vi jo vores helt egen Copenhagen Pride, der i år bliver afholdt i den 17. august med en lang række festlige begivenheder rundt omkring i København, der alle hylder LGBT.

gay, pride, parade, lgbt, rainbow
Der er skruet op for make-up’en og regnbuens farver til dette års prideparader. (Foto: Unsplash)

Seks prideparader i verden

São Paulo, Brasilien

Den største pridefest i verden er at finde i Brasiliens smukke by São Paulo. Priden besøges af omkring to millioner mennesker hvert år og strækker sig gennem byen med forskellige temavogne og smukke mennesker i fantastiske kostumer og udsmykninger.  

São Paulo Pride afholdes den 23. juni.

LGBT er en international betegnelse, som dækker over lesbian, gay, bisexual og transgender.

San Francisco, USA

San Francisco er USA’s største pridefest med farverige kostumer og sjove arrangementer. Her kan man opleve en stor regnbue af musik og dans, hvor hundredtusindvis af glade mennesker samler sig i gaderne. Festens centrum er på pladsen foran San Franciscos rådhus. Netop dette sted dannede også ramme om rettighedsforkæmper for homoseksuelle Harvey Milks tale til befolkningen under den berømte ”Gay Freedom Day” i 1978. 

San Francisco Pride afholdes den 29. juni – 30. juni.

gay, pride, parade, lgbt, drag, drags,
Pride er i den grad en festparade med smukke kostumer, make-up og udsmykninger. (Foto: Pexels)

New York, USA

LGBT bruges om den mangfoldighed af personer med en anden seksuel orientering eller kønsidentitet end cisheteroseksuelle, der er betegnelsen for dem, der føler sig tiltrukket af det modsatte køn og identificere sig med det køn, de fik ved fødslen.

Pridefestlighederne i New York City sætter fokus på at minde og ære Stonewall-optøjerne i 1969, hvor der blev kæmpet for den seksuelle kamp for frigørelse og ligeberettigelse. Paraden har 350 marcherende organisationer, millioner af tilskuere og over 80 vogne. Den starter på 36th Street og 5th Avenue og slutter ved Christopher Street ved siden af det ikoniske Stonewall Inn, der var centrum for optøjerne i 1969.

New York Pride afholdes den 30. juni.

Madrid, Spanien

Pride finder sted i centrum af Madrid og er kendt som den næststørste pride-festival i verden – kun overgået af festlighederne i São Paulo, Brasilien. Udover selve paraden omfatter festlighederne også udendørskoncerter, sportsbegivenheder, konferencer og fester.

Madrid Pride afholdes den 28. juni – 7. juli.

gay, lgbt, drags, drag, pride, parade
Smukke kostumer og udsmykninger. (Foto: Pexels)

Berlin, Tyskland

Nyligt har man valgt at tilføje flere bogstaver og et plus til LGBT for, at inkludere flere grupper.

Berlin Pride Parade kan i år fejre 40 års jubilæum som markeres den 27. juli på Christopher Street Day, som er opkaldt efter og mindes Stonewall-optøjerne. Prideparaden i Berlin er en af de mest berømte i Europa og tiltrækker tusindvis af mennesker til en fest med forskellige DJ-optrædener og en lang række anden underholdning i Berlins gader.

Berlin Pride afholdes den 27. juli.

Amsterdam, Holland

Særligt for Amsterdam er deres smukke kanaler i byen. Pride-ugen afsluttes derfor traditionen tro med “Canal Parade”, hvor en parade af både sejler op gennem byens kanaler. Amsterdam Pride afholdes på Dam-pladsen, hvor man kan opleve live shows, forestillinger og forskellige gadefester.

Amsterdam Pride afholdes den 27. juli – 4. august.

gay, parade, pride, lgbt, canal, amsterdam
Smukke både til Prideparaden i Amsterdams kanaler. (Foto: Unsplash)

Læs også:

København bliver vært for World Pride i 2021

· Mere fra samme kategori ·