Læs også:

Close
louisa lorang kogebog flytte hjemmefra forfatter kok (Foto: Maria Wamke Nørregaard)

Louisa Lorang om at lave mad, når man lige er flyttet hjemmefra

Mad  | 

Vi har fået en snak med kokken, forfatteren, madskribenten og tv-kendissen Louisa Lorang om det at flytte hjemmefra og selv skulle lave mad

Louisa Lorang er netop udkommet med bogen ‘Flytte hjemmefra Kogebog”. En bog som Louisa synes, der mangler på markedet. Det og meget mere samt et par gode fif har vi talt med hende om …

Louisa Lorang (Foto: Maria Warnke Nørregaard) kogebog flytte hjemmefra - forfatter kok
Louisa Lorang i sit køkken … (Foto: Maria Warnke Nørregaard)

Hvorfor en kogebog til dem, der skal flytte hjemmefra?

– Jeg tror, at mange mennesker kan bruge bogen. Den er lavet til travle, sultne typer, og det er sådan en bog, jeg ville ønske, jeg havde haft, da jeg selv flyttede hjemmefra. Men med mad som jeg selv spiser – også nu med familie und alles.

forside flytte hjemmefra kogebog louisa lorang nem mad bog forfatter kok
Sådan ser bogen ud. (Foto: MY DAILY SPACE)

Læser unge også kogebøger eller søger de bare på nettet efter en opskrift?

– Jeg tror faktisk stadig at trykte bøger kan noget! Der er noget særligt over en slidt kogebog, med mærker efter brug. Det er forhåbentlig en bog, man beholder længe, og med retter man tager til sig som sine egne. Måske er det en, man får af sine forældre, men bøger skal vi stadig have en smule af! Og det udelukker jo slet ikke, at vi fortsat skal lede efter mad digitalt også.

Hvad betyder mad for dig i dag i forhold til, da du selv flyttede hjemmefra?

– Såååå meget mere. Jeg levede af chokoladekage fra Fakta, rødvin og købepizza, da jeg flyttede hjemmefra.

Tror du, det er anderledes med de unge i dag?

– Jeg tror, at unge mennesker har et rigtig fornuftigt forhold til sundhed. De vil gerne lave mad og spise ordentligt og lækkert, men det skal bare være realistisk i forhold til deres tid og økonomi.

De unge spiser meget ude, men giver det dem ekstra lyst til selv at lave mad?

– Ja, det ER bare noget andet selv at lave mad. Man bliver super stolt, over at kunne trylle mad frem til de sødeste, man kender. Og bogen er proppet med super nemme opskrifter, der ligner en million, når de er klar!

Har du sådan en liste på 10 ting, som man altid skal have?

– Nej! Man skal have meget og varieret i sit køleskab og sit skab. Men her er alligevel fem af mine favoritter:

1. Kål. Super i salater, supper, slaws, stews, som hotdogbrød og bare sundt og mættende.

2. Parmesan. Fantastisk på alt pasta, supper, som snack, på grillede grøntsager, i dressinger og dips. Over alt faktisk! Ostens konge!

3. Hoisin. Sødlig, klistret sauce som får alt fra broccoli til svin til at smage til, så det smager som det bedste Kina take-away i byen.

4. Løg. Ingen kan lave mad uden løg. I fars, salater, syltede, på tacos, som løgsuppe, tærtefyld på flammekuchen – alle steder kræver løg. Det er billigt og ikke til at undvære.

5. Gulerødder. Yes. De koster ingenting. De kan rives i farsretter (så du ikke skal købe så meget dyrt kød). De kan steges, spises rå, puttes i lommen på tur eller smides i en hotdog i stedet for pølsen, hvis du får en veganer på besøg! Top dem med syltede løg og glem alt om fritidshjem – gulerødder holder!

Louisa lorang kogebog kok forfatter15_BuddahBowl_FlytteHjemmeFra_(Foto: foto Chris Tonnesen)
En Buddha Bowl tager nøjagtigt 14 minutter at lave i følge Louisa. (Foto: Chris Tonnesen)

Kontrasten mellem det at maden skal laves hurtigt, og at man andre gange hygger omkring det at lave mad og bruger tid på det, hvordan ser du den tendens?

– Hvis man skal spise alene, er det dejligt, at man kan lave et lødigt lille måltid på 10-12 minutter. Skal du spise med andre, er det en del af samværet at gå i køkkenet sammen og lave mad der dufter, smager og tager tid. Lav rigeligt, når du er sammen med andre – og spis rester alene dagen efter! Det er nemlig altid dejligt at være mange i køkkenet!

Vi rejser meget mere, hvordan ser du det influere på os?

– Jeg elsker, at vi kan spise hele verdenen – opleve mange forskellige madkulturer! Blande det bedste fra forskellige køkkener og spise præcis som du lyster!

Hvad er det bedste madtip til dem, der lige er flyttet hjemmefra?

– Bare rolig! Det er bare mad. Du behøver ikke fancy maskiner, køkkener, nyt komfur eller alt muligt gear. Rejs og brug dine penge på oplevelser og lav simpel, god og sund mad, når du er hjemme.

kok kogebog louisa lorang 9_citronPasta_FlytteHjemmeFra_ (Foto: Chris Tonnesen)
Citronpasta er en nem og billig ret. (Foto: Chris Tonnesen)

Hvad ville du selv gerne have vidst om det at lave mad, da du flyttede hjemmefra?

– At man sagtens kan lave mad på ganske kort tid! Og måske ville jeg gerne været blevet viftet med lidt inspiration om næsen!

Fuldfør sætningerne:

Hurtig mad er … helt i orden! Og bedre end at hente en pizza!

Økologi er …Vigtigt! Så køb sæson og ordentligt produceret mad. Mindre kød, mere grønt, mange bælgfrugter og økologisk så vidt muligt! Både for din egen skyld og alle vi andres.

Pizza er … Super lækkert! Men ikke hver dag!

Kage er … Ikke til at leve uden!

 

Hvis du er blevet lækkersulten, så kan du blive endnu mere inspireret på Lorang&Co

 

Læs også:

5 ting du skal vide, hvis du flytter hjemmefra

· Mere fra samme kategori ·