Læs også:

Close
Wiinblad 100 år (Foto: Rosendahl)

100 år med Bjørn Wiinblad

Kultur  | 

Mon ikke alle har hørt om kunstneren Bjørn Wiinblad? Han døde i 2006, men ville være blevet 100 år den 20. september 2018. Vi har været på besøg i hans hjem og har fået så mange historier om kunstneren, som vi slet ikke kender

Det Blå Hus

Huset hedder Det Blå Hus, og det lyser op på den lille sidevej i Lyngby. Nøjagtig som Bjørn ville have det. Huset er oprindelig fra 1898 og har været både kornlager, væveri og spinderi. Han købte huset i 1966, og det blev hans base resten af livet – også selvom han ejede 7 andre huset rundt om i verden.

Det blå hus bjørn wiinblad
Velkommen til Det Blå Hus i Lyngby. (Foto: Bjørn Wiinblad Denmark)

I dag fungerer huset som en slags museum, eller skal vi kalde det en hyldest til Bjørn og alt det, der havde med kunstnerens virke at gøre. Det står fuldstændig, som da han døde i juni 2006, hvilket også var hans ønske. Faktisk ville man ikke blive den mindst smule overrasket, hvis han pludselig var dukket op under rundvisningen i det spændende hus. Men det gjorde han nu ikke. Men alligevel føltes det, som om han var så meget til stedet.

Det blå hus bjørn wiinblad
Bjørn Wiinblad var farveekvilibrist men også utrolig kontrolfreak. Alle de farver der blev brugt sad med farvekoder på indersiden af specialbygggede kasser i ateliet, hvori nye tuber lå. En rød var ikke bare en rød. Intet var overladt til tilfældighederne. (Foto: Bjørn Wiinblad Denmark)

Typografen Bjørn

Bjørn blev oprindelig uddannet typograf, hvilket var hvad forældrene ønskede, men som han aldrig efter endt uddannelse brugte. Det passede ikke til kunstneren. Derfor startede han på kunstakademiet, og siden da har kunst og musik været en stor del af hans liv. Hjemmet er fyldt med bøger, musik og antikviteter. En samling der er helt unik og iscenesat, som Bjørn elskede det. Mozart elskede han, og de blide toner flød rundt i huset dagen lang. Selv var han ret god til at spille på både tværfløjte og klaver, hvilket gæsterne i huset også ofte fik glæde af.

maleri bjørn wiinblad det blå hus tværfløjte (Foto: MY DAILY SPACE)
I gangen i huset hænger et maleri af en 29-årig Bjørn, der spiller på tværfløjte. (Foto: MY DAILY SPACE)

Bjørn var også farveekvilibrist – han elskede alle farver – dog mest blå. Han havde modet til at sætte farverne sammen på en anderledes måde, og han var langt forud for sin tid.

Lyngbys ældste teenager

Lyngbys ældste teenager blev Bjørn også kaldt. Af god grund. For Bjørn var et legebarn, der ikke engang på sine gamle dage blev voksen. Han så alt gennem en skøn fantasi-verdens øjne. En verden som os andre ville ønske vi kunne være en lille flue på væggen i, men som for ham var så naturlig en del af ham. Han kunne finde på at sige ud i rummet, hvis der sad et solsorte-par i haven, ”Er I blevet venner med dem?”. Ikke for sjov, for han mente det skam. Han blev aldrig gift eller stiftede familie, men han legede sig igennem livet, og oplevede mere, end man kan forestille sig. Men at hans intelligens var høj, er der ingen tvivl om.

stue det blå hus bjørn wiiinblad (Foto: MY DAILY SPACE)
Den store stue på 1. sal blev kun brugt, når der kom gæster. Den står også i dag nøjagtig som da Bjørn brugte den. Et helt specielt rum fyldt med minder og ting, som er helt unikke. (Foto: MY DAILY SPACE)

Et eksempel på hans fantastiske fantasi er spisestuen. Det står dækket op, som om gæsterne ankommer om lidt. Alle de gæster som også var datidens kongelige og kendte som Arnold Schwarzenegger og Erica Jong. Når man ankom til huset som gæst blev man ledt ovenpå i en lille stue, hvor Fru Jørgensen serverede champagne. Vel og mærke med agurkestykke i. For Bjørn hadede bobler, og dem tog agurken. At hun ofte efterfølgende også kunne finde de små grønne stykker alle mulige steder, var hun vant til.

Når maden var klar, blev man fulgt ned i spisestuen. Dengang var der ikke elektrisk lys, så de levende lys flimrede og skabte den perfekte ramme for en hyggelig aften. I rummet står et skab fyldt med porcelæn, og det som første gangs  besøgende ikke lægger mærke til er, at det står måske 70 centimer ude fra væggen. Så når serveringspersonalet kom med maden, kom de fra en dør bag skabet, hvilket skabte en illusion af, at de kom ud af selve skabet. Bjørn glædede sig hver eneste gang som et barn til at overraske folk. Hvilket altid lykkedes.

skab det blå hus bjørn wiinblad (Foto: MY DAILY SPACE)
Hvis man ikke lige ved det, ser man ikke, at skabet ikke står op mod væggen. (Foto: MY DAILY SPACE)

Danmarks svar på Van Gogh

Man kan kalde Bjørn for Danmarks svar på Van Gogh. Han var en ener, en fantast men også en følsom mand, hvor hovedet kørte på helt andre omdrejninger. Hans bedste plads i huset var ved tegnebordet. Her sad han, mens timerne fløj afsted og tænkte store og anderledes tanker.

arbejdsplads kreativ bjørn wiinblad det blå hus (Foto: MY DAILY SPACE)
Det sarte morgenlys falder så smukt over Bjørns absolut yndlingsplads i huset – sit lille kreative hjørne, hvor store og små tanker og tegninger blev kreeret. (Foto: MY DAILY SPACE)

Men det sjove med Bjørn var, at der er så mange historier, som man slet ikke som almindelig dansker kender om Bjørn. De fleste kender ham fra platterne. Men for eksempel vidste jeg ikke, at folk stod i alen lange køer i København for at købe juleplatterne, da de kom frem, og der i øvrigt var restriktion på, så man kun kunne købe 10 platter hver.

Bjørn blev også i 1958 chefdesigner for tyske Rosenthal, og det var han i øvrigt i 50 år. Grundlæggeren Philipp Rosenthal kom personligt op og besøgte Bjørn, og de fik et livslangt venskab.

Malerpigerne og Renè

Bjørn havde malerpiger ansat, der sad efter nøje anvisninger og malede for ham. Da vi er på besøg sidder malerpige Vibe og sirligt og med akkuratesse maler de fine ting, der kan købes i butikken, der også er i huset.

malerpige det blå hus bjørn wiinblad (Foto: MY DAILY SPACE)
Malerpigen Vibe sad så sirligt og malede et af Bjørns ikoniske kvindeansigter, da vi var der. (Foto: MY DAILY SPACE)

Men det er Renè, der skal vise os rundt. Han bor i et hus på grunden, og han har siden 1978 arbejdet for Bjørn som alt-mulig-mand. Det startede med et fritidsjob i Det Blå hus på fridagene fra sit brandmandsjob, og endte med at være et fuldtidsjob med alt mellem himmel og jord opgaver. De to mænd endte også med at blive nære venner, og de sidste år af Bjørns liv var det Renè, der sørgede for mange af opgaverne – også at lave mad til kunstneren.

De mange historier danskerne måske ikke kendte

Da jeg besøgte hans hus i Lyngby blev jeg utrolig fascineret men også overrasket over, den historie der ligger gemt bag de mure. Javist har jeg altid kendt de sjove platter, der nærmest er indbegrebet af 70’erne. Og javist har jeg også set de nye produkter, som Bjørn Wiinblad Denmark er kommet med. Men det en brøkdel af det der gemmer sig bag navnet Wiinblad. Jeg tror faktisk, de fleste danskere slet ikke er klar over, hvor stor en kunstner vi har opfostret, og hvor verdensberømt han reelt var og er. Vidste du måske, at han i 1984 fik en statuette og blev kåret som Årets Mand i New York – nej vel …

Det blå hus bjørn wiinblad
Et lille udvalg af de ikoniske ting fra Bjørn Wiinblad. (Foto: Bjørn Wiinblad Denmark)

Bjørn lavede mange totalindretninger, og i den forbindelse fik han til opgave at lave et 7-13 meter stort gobelin, der skulle til Dallas. Opgaven ville han få 1 million for – han glemte bare at spørge om det var kroner eller dollars – men det var Bjørn ret ligeglad med, for det var en sjov opgave. Da det ankom til New York stoppede tolderne det, for de troede simpelthen ikke på toldpapirerne, at der i den kæmpe pakke var et gobelin. Så der måtte anskaffes et kæmpe stillads, og på havnekajen i storbyen blev det hængt op, hvorefter det endelig kunne tage sidste del af rejsen til Dallas.

bog bjørn wiinblad (Foto: MY DAILY SPACE)
Vil du vide meget mere om Bjørn og hans spændende liv, kan du købe denne bog. (Foto: MY DAILY SPACE)

Et venskab for livet

Bjørn var et opmærksomt og kærligt menneske. Engang gik hans bil i stykker på den tyske landevej på vej mod Danmark. Gode råd var dyre, men hjælpen kom fra en uventet side, da et ægtepar stoppede og hjalp ham. Han gav dem sit visitkort, og sagde at kom de nogensinde til Danmark, måtte de bo i hans sommerhus. Senere ringede de til hans sekretær og aftalte at komme til Danmark.

Inden ankomsten tog Renè og Fru Jørgensen op og gjorde huset klart – fyldte det med mad og masser af bobler. De boede der en uge, huset blev igen fyldt op med lækkerier, og så tog de en uge mere. Dette blev rent faktisk starten på et livslangt venskab mellem Bjørn og ægteparret, der kom til Danmark 10 år i træk og boede i huset. Bjørn var også i Tyskland og besøge dem, når der var tid. Men selvom det måske var en lille men medmenneskelig gestus ægteparret havde gjort, så glemte han dem aldrig for det, og han nævnte det tit.

opslagstavle det blå hus bjørn wiiinblad (Foto: MY DAILY SPACE)
En af flere opslagstavler i huset, der vidner om mange oplevelser og opgaver. (Foto: MY DAILY SPACE)

Iscenesættelsens mester

Mange siger, at der er mere mellem himmel og jord, og DET fik gæsterne til Bjørns begravelse også at sande, for på dagen hvor der kom 200 mennesker i Det Blå Hus efter begravelsen skete der noget, som stadig ikke kan forklares. I den lille karnap på 1. sal faldt selv samme dag alle klinkerne fra loftet ned. Som i ALLE. Loftet blev men klinkerne smadrede i en stor bunke sammen med et utal af porcelæn, som også stod i det lille rum.

det blå hus bjørn wiinblad (Foto: MY DAILY SPACE)
Her kan man se loftet, der stadig står som den dag til begravelsen, hvor klinkerne fladt ned. (Foto: MY DAILY SPACE)

Hvad der skete, eller hvorfor – det ved ingen den dag i dag. I dag står loftet med de falmede fuger tomt og vidner om en mærkelig episode. Hvad skete der? Var det Bjørns sidste salut og fanfare til et langt og eventyrligt liv. Det vides ikke … At han var iscenesættelsens mester er en meget passende beskrivelse af kunstneren – også til begravelsen.

 

Læs også:

Nye boligtendenser som du kan blive inspireret af

· Mere fra samme kategori ·