Læs også:

Close
date par kys Photo by freestocks.org from Pexels https://www.pexels.com/photo/close-up-photograph-of-woman-kissing-man-850399/

Datingapps kan oppuste din selvtillid og ødelægge dit selvværd

Nyheder  | 

Selvfølgelig er det rart med noget anerkendelse fra mænd på Tinder – et boost til din selvtillid – men datingapps kan også have en meget negativ indflydelse på dit selvværd

Kæmper du med dårligt selvværd og har problemer med at få din selvtillid op at stå? En af de skyldige kan være den datingapp, du har installeret på din telefon. Den overfladiske præmis, der findes på datingapps som for eksempel Tinder, hvor du vælger og vrager potentielle dates ud fra deres udseende, kan nemlig have stor betydning for, hvor tilfreds du er med dig selv.

– Når jeg taler med piger og kvinder om de her apps, har de en ret stor indflydelse på dem. De kan godt med deres forstand se, at man ikke skal lægge noget i dem. Men de har alligevel stor indflydelse på, hvordan de oplever sig selv, fortæller Anna Bjerre, der er psykolog og rådgiver unge på GirlTalk.dk, til MY DAILY SPACE.

tinder, datingapps, selvværd, selvtillid, date par kys Photo by freestocks.org from Pexels https://www.pexels.com/photo/close-up-photograph-of-woman-kissing-man-850399/
Drømmer du om en, der elsker dig for det indre? Så er en app, der fokuserer på det ydre måske ikke det helt rigtige valg. (Foto: Freestocks.org, Pexels)

Læs også: 3 kvinder fortæller: Jeg mødte min kæreste på Tinder

Det er især de gentagne afvisninger og “fiaskoer”, når et forhold mislykkes eller aldrig kommer op at køre, der er skyld i de negative tanker, der opstår, når du onlinedater.

– Du skal investere meget af dig selv for at få den online relation op at køre, og når den så ikke bliver til noget, så skal du begynde forfra igen og igen. Det kan være hårdt hele tiden at være på og promovere sig selv på en app, der fokuserer stærkt på overfladiske ting, forklarer Anna Bjerre og fortsætter:

– Det er selvfølgelig præmissen for at være en del af det, men det kan være rigtig hårdt, for når du bliver kasseret, så rammer tankerne dig alligevel: “Er det mit udseende? Er jeg ikke klog eller kæk nok?” Det rammer for mange af dem deres selvtillid og deres forståelse af at kunne performe rigtigt.

tinder, datingapps, selvtillid, pexels-photo-556667 par kys solnedgang nat aften måne, selvværd, Photo by luizclas from Pexels https://www.pexels.com/photo/affection-afterglow-backlit-blur-556667/
En undersøgelse fra 2016 viser, at især mænd på Tinder har det dårligt med sig selv. (Foto: Luizclas, Pexels)

Præmissen i datingapps mangler “god stil”

Når du bruger online datingsites og apps som Tinder, så er det præmissen, at du bedømmes ud fra overfladiske ting som dit udseende, og det er ifølge psykologen helt fint, hvis du gør det. Så længe du er klar over, at det er sådan, det fungerer, og at det altså derfor ikke er sikkert, det er her, du finder en potentiel date eller kæreste, som bedømmer dig på dine indre værdier.

– Det er præmissen for det redskab. Om det, du ser, er noget, du kan lide. Du skal ikke bruge det til at vurdere andre ud fra det, du ikke selv ønsker at blive vurderet ud fra. Hvis du gerne vil have, at nogen kan lide dig for det indre, men du præsenterer dig med det ydre, så er det svært. Vil du vælges for den, du er, så skal ikke bruge et redskab, der mangler den mulighed.

Læs også: 5 ting, jeg tænker, når mine singleveninder fortæller om Tinder

De fleste af os er klar over, hvordan disse datingapps fungerer, og hvor deres fokus ligger. Selv om vi ved, at vi ikke skal tage afvisninger personligt, er det alligevel rigtig svært for mange at sætte sig udover dem.

– Problemet opstår, når kontakten bliver afbrudt ret brat, din date ikke møder op eller du pludselig ikke hører mere fra vedkommende. Der er ikke særlig meget god stil over den præmis. Du gør, hvad der passer dig, siger Anna Bjerre.

tinder, datingapps, rejseapps triumfbuen paris smartphone iphone, selvtillid, selvværd
Sociale medier og datingapps er blevet en del af vores hverdagsliv. (Foto: Pexels)

Ifølge Anna Bjerre handler det om, at vi ikke deler onlineliv og virkelighed op i to bunker. De smelter sammen til én virkelighed, og det er det, der gør, at datingapps kan have så stor indflydelse på vores selvværd.

– Vi er jo sociale væsner, der gerne vil møde andre og møde kærligheden. Sociale medier og apps er efterhånden så stor en del af vores hverdag, at de ses som en forlængelse af den interaktion, der ellers også foregår.

Læs også: Studie: Kvinder er lykkeligst, når kæresten er grimmest

Populær på Tinder? Det er godt for selvtilliden – ikke selvværdet

Omvendt kan det også booste din selvtillid den anden vej, hvis du er meget populær på apps som Tinder. Det betyder dog ikke automatisk, at du er sikret bedre selvværd eller et godt forhold, at du får oppustet din selvtillid for en stund.

– Din selvtillid, ja, men ikke dit selvværd. Det booster kun overfladen her og nu. Ligesom et meal på McDonald’s: Du bliver hurtigt mæt, men det holder ikke længe. Stor popularitet på sådan et medie betyder stadig, at du skal huske på, at de værdier, du gerne vil fremelske, ikke er til stede, forklarer Anna Bjerre og uddyber:

– Det er helt okay, hvis du ikke gør dig forhåbninger om, at det giver et fundament at stå på. Mange møder kærligheden der, men det gør de jo ikke uden at arbejde for den. Når det lykkes, er det, fordi der bliver investeret mere i den end her og nu.

tinder, datingapps, selvtillid, selvværd, Photo by Jonas Svidras from Pexels https://www.pexels.com/photo/beautiful-beauty-brunette-fashion-555787/
Det er helt fint, hvis du får det bedre af mange matches på Tinder. Så længe du ikke lægger dit selvværd i hænderne på swiperne. (Foto: Jonas Svidras, Pexels)

Hvad gør du så, hvis du gerne vil fortsætte med at bruge datingapps, men du helst ikke vil påvirke dit selvværd i en negativ retning? Du forsøger at huske på det, du godt ved: At det er overfladisk.

– Det handler om at forstå, at du ikke skal lægge for meget af dit selvværd i det. Andre skal ikke vurdere, om du er god nok. Det går ikke i dybden, det er et overfladeredskab, siger Anna Bjerre og understreger, at du måske også skal kigge på, hvor ofte du sidder og swiper.

– Begræns brugen og overvej, hvor mange timer, der bliver lagt i det. Det kan godt gå hen at blive en hel livsstil, der fylder dit liv og din tid med overfladerelationer, der kræver rigtig meget af dig.

 

Læs også: Kæmper du med lavt selvværd? Brug disse redskaber til at forbedre det

Læs også: Selvtillid vs. selvværd: Hvad er forskellen?

· Mere fra samme kategori ·