Læs også:

Close

Føler du dig presset af dine venner til at bruge penge? Det gør flere unge

Økonomi  | 

Hver femte ung deltager i sociale aktiviteter, selv om de ikke har råd. Det viser en undersøgelse fra Forbrugerrådet Tænk og TrygFonden

Deltager du i ting med dine venner, også selv om du ikke har råd? Så er du ikke alene. Unge oplever at være presset til at bruge penge, de ikke har.

Det viser en undersøgelse om unges økonomi og forbrugsvaner, som Forbrugerrådet Tænk og TrygFonden har gennemført blandt 1.932 unge i alderen 18-30 år.

– Det er tankevækkende, at hver femte ung deltager i arrangementer, selv om de ikke har råd. Undersøgelsen dokumenterer, at unge oplever et stærkt socialt pres for at bruge penge, og at det kan være vanskeligt som ung at finde balancen mellem de sociale og de økonomiske hensyn, siger Anja Philip, der er formand for Forbrugerrådet Tænk.

Se også: Mangler du overblik over økonomien? Sådan lægger du et budget

Det kan være svært at få SU’en til at række, og det bliver ikke nemmere, hvis du føler dig presset til at bruge penge af dine venner. (Foto: All Over)

Hver femte har ikke råd

Hver femte unge svarer i undersøgelsen, at de deltager i arrangementer med vennerne, selv om de ikke har råd. Hver anden svarer, at de bruger flere penge, end de havde planlagt, når de er ude med vennerne.

Jo yngre man er, desto større er tilbøjeligheden til at deltage, selv om man ikke har råd, og særligt unge mænd fortæller, at de kommer til at bruge flere penge end planlagt, når de er ude.

– Det er et stort problem, når unge føler sig presset til at bruge penge, de ikke har, for at være med i et fællesskab. De risikerer at komme ind i en negativ, økonomisk spiral med dyre lån og tvivlsom økonomi. Det medfører ofte forringet sundhed og dårlig trivsel, og det vil vi meget gerne være med til at forebygge, siger direktør i TrygFonden, Gurli Martinussen.

Se også: Fra sabbatår til SU: Syv gode råd til studieøkonomien

følelser, negativ, sindet, mentalt, glæde, lykke, vrede, tristhed, inspiration, kunst, detaljer, truet, kreativ, livet, mentalt helbred, psyken, depression, ked af det, trist, sur, vred, gal, negativ, positiv
Overforbrug kan føre til gæld, der kan føre til dårligere sundhed. (Foto: All Over)

Ny kampagne sætter fokus på problemet

På baggrund af undersøgelsen lancerer Forbrugerrådet Tænk og TrygFonden nu kampagnen “Minder af guld”, der sætter fokus på, at gode oplevelser ikke behøver at koste en formue.

– Vi opfordrer de unge til at tale åbent med hinanden om økonomi, også når der ikke er råd til alt det, man gerne vil. Med kampagnen “Minder af guld” ønsker vi desuden at inspirere til aktiviteter, som ikke behøver at koste en formue. Ofte handler gode oplevelser om meget andet end penge, og det vil vi meget gerne opfordre de unge til at dyrke, siger Anja Phillip.

Kampagnen er en del af den flerårige indsats ”Plus på kontoen”, som er et partnerskab mellem Forbrugerrådet Tænk og TrygFonden. Målet er at forebygge gældsproblemer blandt unge.

Læs mere: Klumme: Vi skal tale lige så åbent om økonomi, som vi gør om sex

budget, sparegris, spar, spareguide, penge, økonomi, privatøkonomi, opsparing.
Forbrugerrådet Tænk og TrygFonden har lanceret kampagnen “Minder af guld”, der sætter fokus på unges overforbrug. (Foto: All Over)

· Mere fra samme kategori ·