Læs også:

Close
oprah winfrey, the golden globe awards, golden globes, pris, cecile b demille, lifetime achievement award, #metoo, metoo, me too, times up, kvinder, mænd, ligestilling, chikane, rettigheder, magt, magtmisbrug, vold, overfald, ulighed, piger, forbilleder, rosa parks, recy taylor, hollywood, skuespillerinder, sex,

Oprah for president? Winfrey antænder kandidatrygter med vild Golden Globe-tale

Nyheder  | 

Oprah Winfrey puster nyt liv i rygterne om, at hun stiller op til præsidentvalget 2020 – med en gribende tale ved dette års Golden Globe

– Nye tider er på vej for alle piger.

Så klart var Oprah Winfreys budskab, da hun modtog Cecil B. DeMille Lifetime Achievement award ved Golden Globe Awards 2018. En tydelig rørt Reese Witherspoon overrakte Oprah Winfrey prisen til stående ovationer.

Tv-ikonet talte i tæt på 10 minutter, og flere mener, at talen ikke alene vil være en, der går over i historien, men også lød som et muligt kandidatur til præsidentposten, når amerikanerne igen skal vælge deres lands leder i 2020. Rygterne svirrer ikke mindre af, at Oprahs partner ikke forsøgte at mane rygterne til jorden.

oprah winfrey, the golden globe awards, golden globes, pris, cecile b demille, lifetime achievement award, #metoo, metoo, me too, times up, kvinder, mænd, ligestilling, chikane, rettigheder, magt, magtmisbrug, vold, overfald, ulighed, piger, forbilleder, rosa parks, recy taylor, hollywood, skuespillerinder, sex,
Oprah Winfrey antænder ryger om kandidatur til præsidentposten i 2020 efter Golden Globe-tale. (Foto: /ritzau/)

Jeg påskønner pressen mere end nogensinde

I sin tæt på ti minutter lange tale talte talkshowværten bland andet om, hvordan det var verdensomstyrtende, da hun som lille pige så den sorte skuespiller Sidney Portier modtage den selvsamme pris, hun modtog ved dette års Golden Globes, og at hun godt var klar over, at det at hun modtog prisen ville inspirere mange andre små piger.

Hun er den første sorte kvinde, der modtager prisen.

Winfrey gik videre og takkede the Hollywood Foreign Press Association og anerkendte pressen for deres utrættelige arbejde med at finde frem til sandheden, der gør det umuligt at vende det blinde øje til korruption og uretfærdighed, og det til trods for, at pressen er under pres i disse år.

– Jeg vil sige, at jeg påskønner pressen mere end nogensinde før, imens vi forsøger at navigere mellem disse komplicerede tider. Det fører mig frem til dette; Hvad jeg ved med sikker er, at det at sige din sandhed er det mest magtfulde værktøj, vi alle har, sagde Oprah.

oprah winfrey, the golden globe awards, golden globes, pris, cecile b demille, lifetime achievement award, #metoo, metoo, me too, times up, kvinder, mænd, ligestilling, chikane, rettigheder, magt, magtmisbrug, vold, overfald, ulighed, piger, forbilleder, rosa parks, recy taylor, hollywood, skuespillerinder, sex,
Det var en tydelig rørt Reese Witherspoon, der overrakte prisen til Oprah Winfrey. (Foto: /ritzau/)

Se mere: Golden Globes 2018: Derfor var rød løber fyldt med sorte kjoler

Kulturen er ødelagt af brutale og magtfulde mænd

– Jeg er særlig stolt af alle de kvinder, der har følt sig stærke og magtfulde nok til at fortælle deres personlige historier. Alle i dette lokale bliver fejret på grund af de historier, vi fortæller, og i år blev vi historien. Men det er ikke kun en historie, der påvirker underholdningsindustrien, det er en historie, der transcenderer kultur, geografi, race, religion, politik eller arbejdsplads.

Oprah dedikerede aftenen til alle de kvinder, der havde levet i flere års chikane, misbrug og overfald, fordi de havde børn at made, regninger at betale og drømme, de skulle følge. Alle de kvinder, man aldrig hører om.

Værtinden fortalte videre om Recy Taylor, en kvinde, der i 1944 blev bortført og voldtaget af fem hvide mænd. Hendes sag blev undersøgt af Rosa Parks – kvinden, der satte gang i en revolution, da hun ikke ville give en hvid mand sin plads i bussen – men Recy Taylors gerningsmænd blev aldrig retsforfulgt.

– Recy Taylor døde for bare 10 dage siden, tæt på sin 89 års fødselsdag. Hun levede, som vi alle har levet, i en kultur ødelagt af brutale og magtfulde mænd. I alt for lang tid er kvinder ikke blevet hørt eller troet, hvis de turde tale deres sandhed mod disse mænds magt.

oprah winfrey, the golden globe awards, golden globes, pris, cecile b demille, lifetime achievement award, #metoo, metoo, me too, times up, kvinder, mænd, ligestilling, chikane, rettigheder, magt, magtmisbrug, vold, overfald, ulighed, piger, forbilleder, rosa parks, recy taylor, hollywood, skuespillerinder, sex,
Oprah Winfrey med sin Cecil B. DeMille Lifetime Achievement Award. (Foto: /ritzau/)

Læs også: Lego lancerer ny temaserie, der handler om seje kvinder i NASA

Kvindernes tid er nu

– But their time is up – Men deres tid er forbi, sagde Oprah under stående bifald.

Hun henviste til kampagnen Time’s Up, der blandt andet var årsag til, at tæt på alle deltagerne ved dette års Golden Globe Award var iklædt sort tøj for at sætte fokus på netop denne problematik. Oprah fortsatte med at tale om, hvordan hun håbede, at Recy Taylor døde med håbet om, at hendes fortælling og sandhed ville blive båret videre.

– Og det er her (håbet, red.) med alle kvinder her, der vælger at sige #MeToo og enhver mand, der vælger at lytte.

Oprah fortalte videre, at den ting, alle de mange mennesker, hun har interviewet gennem årene, altid havde til fælles var, at uanset hvor meget modstand de havde mødt, så havde de altid håbet på, at morgendagen ville blive bedre.

– Derfor vil jeg sige til alle piger, der ser med i aften, at en ny dag er ude i horisonten. Og når den nye dag endelig kommer, vil det være på grund af en masse fantastiske kvinder og nogle ret fænomenale mænd, der kæmpede hårdt for at sikre sig, at de bliver lederne, der tager os til tidsalderen, hvor ingen behøver at sige #MeToo igen.

golden globes 2018. Tarana Burke, Michelle Williams, America Ferrera, Jessica Chastain, Amy Poehler, Meryl Streep, Kerry Washington, Natalie Portman, Ai-jen Poo og Saru Jayaraman. (Foto: /ritzau/)
Tarana Burke, Michelle Williams, America Ferrera, Jessica Chastain, Amy Poehler, Meryl Streep, Kerry Washington, Natalie Portman, Ai-jen Poo og Saru Jayaraman ved dette års Golden Globe, der stod i kvindernes tegn. (Foto: /ritzau/)

Læs mere: 300 filmkvinder bekæmper seksuelle overgreb med ny kampagne

Mand afviser ikke Oprahs kandidatur

Efter showet blev Oprah Winfreys partner, Stedman Graham, spurgt om tv-værtens ambitioner om at stille op som præsident.

– Hun vil helt sikkert gøre det, hvis det er det, folket ønsker, svarede han.

Det er ikke første gang, Winfrey bliver opfordret til at stille op til præsidentvalget i USA. Blandt andre har filminstruktøren Michael Moore bedt Oprah Winfrey om at stille op som præsidentkandidat og Tom Hanks om at stille op som vicepræsidentkandidat.

Politik har fyldt det meste af optakten til dette års Golden Globes Awards. Som led i #MeToo-bevægelsen, der har domineret Hollywood de seneste måneder, har en lang række kendte skuespillerinder og andre filmkvinder startet kampagnen Time’s Up, der skal gøre op med seksuel chikane og ulighed mellem mænd og kvinder – ikke bare i Hollywood, men i alle brancher.

For at sætte fokus på den nye kampagne havde tæt på samtlige kvinder ved prisoverrækkelsen valgt at møde op i sort. Flere Hollywood-stjerner havde også ladet manden blive hjemme og havde i stedet taget en kvinderetsforkæmper med som date.

Se hele talen her.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=553&v=ss6qQM054B0

 

Læs også: Golden Globes 2018: Derfor var rød løber fyldt med sorte kjoler

· Mere fra samme kategori ·