Læs også:

Close
De helt små hunde kan ikke holde varmen, når det er koldt, så der er det en god idé at give dem tøj på. (Foto: Pexels)

Kan hunde holde varmen, eller skal de have tøj på om vinteren?

Nyheder  | 

Har hunde brug for tøj, hvis de ikke går op i at være moderigtige? Det kommer an på størrelsen

En fransk bulldog i vest eller en chihuahua i hoodie. Ja, det kan da se overdrevet sødt ud, når hunde har tøj på, men er det overhovedet nødvendigt, eller er det bare ren fashion?

Videnskab.dk har svaret på, om en hund har brug for tøj til andet end at vise sin personlige stil. Kort sagt kommer det an på din hunds race: De små hunde kan nemlig ikke holde varmen, når det er koldt her i Danmark – og lad os være ærlige, det er det meget af tiden.

– Du skal tænke på, at de små racer har en større overflade i forhold til deres kropsvægt. Det betyder, at de skal producere meget mere energi og have et højere stofskifte for at holde varmen, siger adfærdsbiolog og hundeekspert Jørgen Damkjer Lund til Videnskab.dk.

Slædehunden er den type hund, der ikke behøver tøj for at opholde sig ude i kulden. (Foto:
Slædehunden er den type hund, der ikke behøver tøj for at opholde sig ude i kulden. (Foto: Markus TrienkeVisualHunt / CC BY-SA)

Læs også: Marie vil krydse Polarcirklen på hundeslæde

Selv om du sørger for, at din mindre hund får alt det rigtige at spise, så den er godt rustet til den kolde vejr, kan den stadig fryse.

– Det er rigtigt, at de også gerne må have lidt huld (fedt/fylde) på kroppen og skal have de kalorier, de har behov for, men de kan have godt af hjælp ved at få lidt tøj på, når det er rigtig koldt, siger Jørgen Damkjer Lund.

Små hunde har brug for tøj – nu

Men hvorfor kan nogle hunde ikke holde varmen udenfor, de har jo levet vildt i tusinder af år? Det er, fordi vi har avlet på dem. Dit kæledyr er næppe særlig vildt, og den er formentlig avlet til at være helt anderledes end sine tidlige forfædre – både i udseende og adfærd.

Når der er rigtig koldt, kan du se på di hund, om den fryser. Hvis den bevæger sig frit, er den glad og varm. Skutter den sig og ryster, kan den have brug for at få tøj på for at holde varmen. (Foto: Pexels)
Når der er rigtig koldt, kan du se på din hund, om den fryser. Hvis den bevæger sig frit, er den glad og varm. Skutter den sig og ryster, kan den have brug for at få tøj på for at holde varmen. (Foto: Pexels)

Læs også: Cuteness overload: Hundehvalpe, der stjæler dit hjerte

– Ulven kan uden problemer klare ned til 10-20 graders frost, og slædehunde er meget kuldetolerante. Men andre racer har vi har lavet om på, så de er meget små og tyndpelsede eller ligefrem hårløse. De har en højere legemstemperatur end almindelige hunde, simpelthen for at kunne modstå varmetabet, der kommer, fordi de ikke har nogen pels, forklarer hundeeksperten.

Hvis din hund ryster, er det et tydeligt tegn på, at den fryser, og så er det altså helt i orden at give den tøj på – så længe det er for at hjælpe den med at holde varmen. Er det ikke koldt, skal du helst undgå at klæde din hund på, så der kommer luft til pelsen.

Husk derfor at bruge din sunde fornuft og tænk på din hunds velbefindende.

De helt små hunde kan ikke holde varmen, når det er koldt, så der er det en god idé at give dem tøj på. (Foto: Pexels)
De helt små hunde kan ikke holde varmen, når det er koldt, så der er det en god idé at give dem tøj på. (Foto: Pexels)

Hvilket tøj har din hund brug for?

Det vigtigste at opvarme er din hunds krop, så invester i en jakke eller en vest, der holder hundens egen varme tæt på kroppen. Dernæst kan du tænke på ører og poter, hvis det er virkelig koldt udenfor. Ved at holde poterne varme med hundesko, sørger du for, at blodet ikke bliver afkølet i poterne og vender koldt tilbage og afkøler kroppen.

Derudover holder sko også sneen fra at sætte sig mellem trædepuderne.

– Forestil dig, at du selv har sne oppe mellem trædepuderne i blanding med salt og i en temperatur på under 0 grader. Det er altså rigtig koldt, og det kan fremkalde rødmen og irritere huden, siger Jørgen Damkjer Lund.

Læs også: Videnskaben har talt: Fyld dig med vin og chokolade

 

Læs også på Dagens.dk: Nyttig viden og sjov fakta om hunde

· Mere fra samme kategori ·