Læs også:

Close
fog of love, partners, spil, brætspil, samvær, hygge, venner, familie, analog, digitalt, smartphone, fomo, fear of missing out, skærmfri, brætspilcafe, hint, sequence, politisk ukorrekt, dårligt selskab, cards against humanity, speak out, sig det videre,

Vi er vilde med brætspil: Disse spil skal du prøve med vennerne

Nyheder  | 

Brætspil oplever et stort comeback i disse år med stigende salg, udvikling af nye spil og brætspilscafeer, der skyder op. Særligt unge er årsag til, at den analoge hyggeform er populær igen. Bliv klogere på tendensen, og hvilke spil du og vennerne skal prøve

Brætspil bliver mere og mere populære. Det kan måske undre i en tid, hvor vi altid er på nettet, aldrig går uden for en dør uden vores smartphone ved hånden og ofte kan ses med øjnene klistret til en skærm. Men i takt med at vi bliver mere og mere digitaliserede, bliver analog underholdning mere og mere populært, og det er her, brætspil kommer ind i billedet.

Der er faktisk tale om et vaskeægte comeback for den old school måde at underholde sig på. I Danmark steg antallet af solgte brætspil med 30 procent fra 2015 til 2016 i boghandlerkæden Arnold Busck, og tendensen fortsatte i 2017. Det myldrer også frem med brætspilscaféer i de store danske byer, og brætspil bliver oftere og oftere noget, man samles om med familier og venner. Trenden bæres især frem af unge.

– Vi oplever en ganske pæn stigning i salget af spil og har gjort det igennem flere år nu. Vi ser også en større bredde i salget af spil, siger Susann Krebs, chef for kommunikation og forretningsudvikling hos Arnold Busck.

– Hidtil har der været stort fokus på quiz-spil, men der er en stigende interesse for designer-spil med nye spilmekanismer og interessante valgmuligheder. Vi ser også et større udvalg af spil fra danske spildesignere, og vi registrerer især en stigning i salg af spil til den unge målgruppe.

partners, spil, brætspil, samvær, hygge, venner, familie, analog, digitalt, smartphone, fomo, fear of missing out, skærmfri, brætspilcafe, hint, sequence, politisk ukorrekt, dårligt selskab, cards against humanity, speak out, sig det videre,
Brætspil bliver mere og mere populære, og det skyldes især, at flere unge spiller dem. (Foto: Pexels)

Læs også: Flere kvinder end mænd gamer

Årsager til, at brætspil er populære igen:

 • De giver timeout i en tid, hvor du altid er på
 • De lægger op til socialt samvær
 • Spillene er blevet billigere
 • Der er flere forskellige spil at vælge imellem
 • Spillene tager kortere tid at gennemføre

Vi er omgivet af spil

Udviklingen inden for det stigende salg og populariteten af brætspil har været en del år undervejs.

– Den brætspilseksplosion, som vi er vidne til i dag, begyndte tilbage i 70’erne og 80’erne og skyldes blandt andet, at vi nu har en hel generation, der er vokset op med såvel digitale som analoge spil, og som er med til at give den spilkultur videre til deres egne børn, siger Jacob Schmidt-Madsen, Ph.D.-studerende ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier.

Han fortæller videre, at hvor brætspil i 70’erne og 80’erne ofte var for nørder, så er det at spille brætspil i dag ikke længere et nørdstempel i sig selv.

– Spil er til stede overalt i vores hverdag – i quizshows, talentprogrammer, slanke-apps, team-building og karriereudvikling – og det bliver mere og mere almindeligt at tage et brætspil med til et kaffeslabberas eller en parmiddag. Jeg tror med andre ord, at vi som kultur har taget spil til os, som noget andet end hasard og nørderi, og at de små børn derfor helt naturligt følger efter de store børn, siger Jacob Schmidt-Madsen.

partners, spil, brætspil, samvær, hygge, venner, familie, analog, digitalt, smartphone, fomo, fear of missing out, skærmfri, brætspilcafe, hint, sequence, politisk ukorrekt, dårligt selskab, cards against humanity, speak out, sig det videre,
Brætspil giver anledning til hygge med venner og familie. (Foto: /ritzau/)

Se også: Dårlig selvtillid fik mig til at bruge flere tusind kroner på et mobilspil

Her kan du finde brætspilscaféer:

 • København: Bastard Cafe
 • Odense: Papas Papbar
 • Aarhus: Aarhus Brætspilscafé
 • Aalborg: Dice ‘n’ Drinks og Aalborg Brætspilscafé

Brætspil kan mange fantastiske ting

Ifølge Jacob Schmidt-Madsen er der en god grund til, at brætspil bliver populære igen. Der er nemlig rigtig mange ting, som brætspil er gode for.

– Brætspil kan mange fantastiske ting. De kan reducere komplekse systemer til enkle mekanismer, der kan bruges til at simulere hele verdener med. De kan også samle folk og skabe et fælles rum med faste rammer og regler, hvor folk kan deltage på tværs af social status og sociale kompetencer, siger han og fortsætter;

– Det betyder, at brætspil er et rigtig godt sted at mødes, hvis man ikke kender hinanden så godt, eller hvis man har lyst til at bryde ud af de vante sociale roller og skabe nye oplevelser for sig selv og hinanden. Fundet af flere tusinde år gamle, dobbeltsidede spillebrætter med spil fra forskellige kulturer på hver sin side indikerer også, at brætspil har været brugt til at skabe dialog mellem forskellige kulturer.

Spørger man, hvilke brætspil Jacob Schmidt-Madsen tror vil hitte i den næste tid, hænger budene sammen med den stigende socialisering omkring spil, som tendenserne viser.

– Jeg tror især, at nye genrer såsom samarbejdsspil, hvor spillerne arbejder sammen om at løse en opgave, og såkaldte “party games”, hvor mange spillere kan deltage med forskellige grader af engagement, virker tillokkende på folk, der måske mest forbinder brætspil med at tabe til deres storebror i skak.

fog of love, partners, spil, brætspil, samvær, hygge, venner, familie, analog, digitalt, smartphone, fomo, fear of missing out, skærmfri, brætspilcafe, hint, sequence, politisk ukorrekt, dårligt selskab, cards against humanity, speak out, sig det videre,
Der er en stor udvikling i brætspil i disse år. (Foto: Pexels)

Se den her: Danske Linnea Berthelsen fra Stranger Things: Jeg elsker Kali, men jeg ville aldrig invitere hende hjem på vin og ost

Vidste du, at …

 • … de ældste brætspil, vi kan genkende som brætspil, stammer tilbage fra de store bronzealderkulturer i Egypten, Mesopotamien, Indusdalen og Kina i 2. og 3. årtusind før vor tid.
 • … der findes også en række kalaha-lignende tavler fra stenalderen med parallelle rækker af fordybninger, men det er uvist, om de har været brugt som spilleplader eller ej.

Disse spil hitter:

Der er en lang række forskellige spil på markedet og flere kommer hele tiden til. Her er nogle af de spil, der er populære lige nu, og som du kan prøve at kaste dig ud i med venner og familie, derhjemme eller måske på en brætspilscafé.

Hint:

I Hint er der hele tiden tre forskellige kategorier at give hints om, og spillet foregår ved, at du trækker et kort med en kategori. På bagsiden af kortet står der seks ord. Et af ordene er forbudt at gætte og vil give minuspoint, men de øvrige fem ord giver plus point.

På 90 sekunder skal du så tale, mime, nynne eller tegne om emnet, og på den måde få dine medspillere til at gætte flest mulige af de ord, der står på kortet.

Versioner: Hint, Rød Hint
Alder: Fra 15 år
Spillere: Fra 4 spillere
Spilletid: 45-60 minutter
Sprog: dansk
Pris: Fra 399,95 kroner og nedefter

Sequence:

I Sequence er selve brættet fyldt med kort, og derudover spiller du med en kortbunke. Hver gang du har tur, lægger du et kort på brættet (eksempelvis hjerter 5), og en jeton på en af de to billeder af hjerter fem på pladen. Derefter trækker du et nyt kort.

Sequence kan enten spilles i to hold (med to, fire, seks, otte, 10 eller 12 spillere) eller i tre hold (med tre, seks, ni eller 12 spillere). Det handler om at få lagt en eller to ubrudte rækker (sequence) af kort på brættet med fem jetoner på spillepladen, og samtidig handler det om at spolere modstanderholdets muligheder for at få en sequence.

Versioner: Sequence, Sequence Math, Sequence Cats, Sequence Dogs, Sequence for Kids, Sequence Travel.
Alder: Fra 7 år
Spillere: Fra 2-12 spillere
Spilletid: 30 minutter
Sprog: Dansk, engelsk
Pris: Fra 249,95 kroner

 

Partners:

I Partners spiller man sammen i hold (deraf navnet), men med hver sine brikker. Det handler om at få hele holdets brikker først i mål, og samtidig spolere de andres chancer for at vinde. Det kræver en masse strategi og samspil for at vinde, for du skal ikke kun tænke på dine egne træk og brikker, men også din partners.

Versioner: Partners.
Alder: Fra 8 år
Spillere: 4 spillere
Spilletid: 60 minutter
Sprog: Dansk
Pris: Fra 199,95 kroner

Dårligt Selskab, Politisk Ukorrekt eller Cards Against Humanity:

Kært barn har mange navne. Det engelske spil Cards Against Humanity har fået to danske alternativer, hvor det handler om at være så grovkornet som muligt i sin humor.

I både Dårligt Selskab, Politisk Ukorrekt og Cards Against Humanity er der en dommer, der læser en grundsætning op. Et eller andet sted i grundsætningen mangler der et ord, og det er så det ord, deltagerne skal finde. Ideen er at give nogle ord, der gør hele sætningen sjov, grov, forargende eller forbudt.

Der er ingen rigtige eller forkerte svar, for det er rundens dommer, der afgører, hvem der har givet det bedste svarkort.

Versioner: Dårligt Selskab, Politiks Ukorrekt, Cards Against Humanity. Derudover har spillene adskillige udvidelsespakker.
Alder: Fra 16 år
Spillere: 3-16 spillere
Spilletid: 30-60 minutter
Sprog: Dansk, engelsk
Pris: Fra 88-349,00 kroner

Speak Out:

I Speak Out trækker du et kort, hvor der står en sætning på, som du skal sige, og så skal dine holdkammerater gætte, hvad du siger. Det lyder ikke særlig svært, tænker du nok, men tvistet er, at den spiller, der skal sige sætningen, har et mundstykke i, der gør det umuligt for ham eller hende at lukke munden og formulere ordene ordentligt.

Der følger mundstykker med til spillet, og de kan vaskes i opvaskemaskinen.

Versioner: Speak Out.
Alder: Fra 16 år.
Spillere: 4-10 spillere
Spilletid: 15-30 minutter
Sprog: Dansk
Pris: Fra 279,95 kroner

https://www.youtube.com/watch?v=RDILAiBFRLY

Sig Det Videre:

I Sig Det Videre, skal du have fat i dine tegneevner. Spillet er ligesom den klassiske leg, hvor der er en person, der starter med at hviske en sætning i sidemandens øre, og sådan forstætter du rundt mellem alle spillerne, og ofte er slutsætningen en helt anden end startsætningen.

Det fungerer på samme måde i Sig Det Videre, men i stedet for at hviske det, så tegner I det. I får hver en tegnebog, der er en, der starter med at tegne en ting. Så skifter bogen hænder, spiller to skal gætte, hvad den første tegner har tegnet, og skal derefter tegne det selv. Derefter sendes bogen videre til den næste spiller.

Spillet blev kåret til Årets Selskabsspil af Guldbrikken i 2017.

Versioner: Sig Det Videre.
Alder: Fra 12 år.
Spillere: 4-8 spillere
Spilletid: 15-30 minutter
Sprog: Dansk
Pris: Fra 249,95 kroner

Fog of Love:

Både Susann Krebs fra Arnold Busck og forsker Jacob Schmidt-Madsen anbefaler brætspillet Fog of Love. Spillet er et danskudviklet spil, hvor to spillere skal skabe og spille to figurer, der mødes, forelsker sig og derefter skal overkomme de mange forskellige udfordringer, der kan være for usædvanlige parforhold.

Spillet beskrives som en romantisk komedie med rutschebaneoplevelser, akavede situationer, masser af grin og svære kompromisser. Der er ikke garanteret en eventyrslutning, det er op til spillerne. Spillet har vundet mange forskellige priser i 2017, og anbefales både til par, der tit spiller brætspil og par, der aldrig gør.

Versioner: Fog of love.
Alder: Fra 16 år.
Spillere: 2 spillere – 1 par.
Spilletid: 60-120 minutter
Sprog: Flere
Pris: Fra 319,95 kroner

· Mere fra samme kategori ·