Læs også:

Close
handywoman, vvs

Derfor føles det fedt at være sin egen handywoman – og 5 VVS-problemer, du selv kan løse

Mit liv  | 

Hvorfor føles det så fedt at være en handywoman derhjemme? Få svaret her – plus 5 VVS-problemer, du selv kan løse

Selvfølgelig giver det et adrenalinkick at udfordre sine grænser og et skud dopamin til belønning, hvis du klarer det. Men det er ikke det, det handler om. Kvinder i Danmark ønsker i stigende grad selv at kunne løse deres problemer, og når det handler om VVS problemer, vil vi gerne være en handywoman. Det sker på grund af kvindens rolle i samfundet, som jo udvikler sig hele tiden.

– Det er vigtigt at forstå, at skellet mellem mand og kvinde generelt udlignes mere og mere. Mænd interesserer sig for kvindeting som mode og indretning og kvinder også for mandeting, forklarer psykolog Anna Bjerre.

vvs, handywoman, køkken
Der er bare noget fedt ved selv at fikse problemerne med vandrørene. (Foto: All Over)

Kvinder vil for eksempel realisere sig selv før børn og familie og klare livet selv. Jeg’et er i centrum – en luksus, vi har her i Danmark, hvor individualisme vægter meget højt. Dertil hører at klare sig selv i enhver henseende.

– Det ligger i vores kultur at være selvhjulpen. Denne kendsgerning bliver forstærket af en tendens i samfundet om, at vi nu først senere slår os ned med en fast livspartner, hvis overhovedet. Vi er altså singler i længere tid, og det forstærker behovet for at klare os selv, siger Anna Bjerre.

Kvinder og VVS – hvad kan vi?

Hjælp! Forleden aften løb der pludselig vand ud på gulvet i køkkenet. Så lukkede jeg lågen op til nederste gulvskuffe og kunne se, det dryppede fra et vandrør. Jeg anede ikke, hvad jeg skulle gøre – jeg var bange for en vandskade, så jeg gik helt i panik.

stærk kvinde
You can do it! (Foto: All Over)

 

Hvor skulle jeg lukke for vandet, og hvem skulle jeg ringe til så sent? I min fortvivlelse søgte jeg efter en VVS’er, der kunne komme efter klokken 22. Men de var åbenbart gået i seng alle sammen.

Jeg kravlede ned på gulvet og satte en meget lille skål under det utætte rør. Men den skulle tømmes hvert tredje minut! Det var jeg så nødt til at gøre hele natten. Jeg fik ikke lukket et øje og blev cirka 20 år ældre den nat. Først næste morgen fik jeg fat på vores vicevært, som kunne give mig nummeret på ejendommens interne VVS-mand. Og så blev der endelig lukket for vandet.

Øv. Hvis bare jeg havde vidst, hvor man lukkede for vandet i min lejlighed, så havde jeg kunnet sove og tage mig af problemet næste dag.

Måske har du oplevet noget lignende; din vask er stoppet, der fosser vand ud af dit køleskab, eller du vil gerne installere et nyt armatur. Og du spørger dig selv: Skal jeg ringe til min eks eller bide i det sure æble og få fat på en VVS’er til ærgerlige 2.000 kroner?

Mission possible quote
Intet er mission impossible. Husk det. (Foto: All Over)

Bliv handywoman på 5 typiske VVS-problemer

Vi har spurgt Carsten Munk, der er teknisk chef for John Jensen A/S VVS-installationer og iøvrigt har været VVS’er næsten hele sit liv, hvilke af de nedenstående fem typiske VVS’problemer, vi kan klare selv, og hvornår vi skal være stærke nok til at bede om hjælp fra en professionel.

1. Toilettet løber

Problem: Toilettet bliver ved med at løbe, selv om du nu over længere tid har hevet op i svippearmen/svømmeren, som skal stoppe vandet fra at løbe ind i cisternen.

Grund: Det skyldes som regel tilkalkning, ofte fordi svømmeren er slidt og skal skiftes ud.

Her har du brug for hjælp og må ringe til en VVS’er.

Hvis det er afløbet, som ikke trækker ordentlig ud, så brug svupperen. Virker den ikke, må du også ringe til VVS’ eren.

toilet, badeværelse
Du kan risikere en dyr vandregning, hvis dit toilet løber. (Foto: All Over)

2. Køkkenvasken er forstoppet

Problem: Pludselig løber vandet ikke ud af vasken, som det skal, og vandstanden stiger.

Grund: Det skyldes som regel, at der er for meget fedt i afløbet, som binder sig med øvrig skidt og skaber propper. Derfor råder VVS’ere os til at hælde fedt fra pander og gryder over i en mælkekarton, inden vi vasker op.

Det kan du selv: Prøv at tage svupperen og se, om det begynder at løbe. Hvis det gør, så skyld efter med kogende vand. Du kan eventuelt bruge noget afløbsrens først og så skylle efter med kogende vand.

Desværre fraråder VVS- folkene afløbsrens, da det er noget giftigt stads at få på fingrene, i tilfælde af at de efterfølgende bliver tilkaldt og skal åbne for vandlåsen.

Er du modig, så prøv selv at åbne vandlåsen. Det er lovligt. Her ligger alt skidtet, så pas på, når du åbner, og hav en spand parat til at holde under. Der er to steder, du skal skrue for at kunne tage vandlåsen af.

Her har du brug for hjælp: Hvis det ikke hjælper, bør du ringe efter en VVS’er, for så sidder proppen dybere i systemet.

Woman working on pipes under kitchen sink
Du kan godt selv ordne en stoppet køkkenvask. Måske. (Foto: All Over)

3. Vand i bunden af køleskabet

Problem: Vand samler sig i bunden af køleskabet, og det kan ende med at løbe ud på gulvet og forårsage vandskade.

Grund: Det kan skyldes en af to ting: Enten skubber du dine madvarer for langt ind, så kondensvandet ikke kan løbe ud, eller også er hullet, hvor det skal løbe ud, spærret, og afløbet er tilstoppet.

Det kan du selv: Fjern madvarer, og tør vandet op. Rengør afløbet med en vatpind. Tag eventuelt det op, som er faldet i hullet.

Der kan også opstå ubalance i mængden af kondensvand, hvis du har køleskabet stående åbent for længe af gangen.

køleskab isvaffel
Vil du stoppe sådan en krabat her i køleren, så lad være med at skubbe den for langt ind. Som man siger … (Foto: All Over)
Vil du lære at være en handywoman?
Der findes kurser – blandt andet et fra handywoman Jeanne Maria Fjordbak.
Det varer to timer og giver kvinder mulighed for at stille alle mulige spørgsmål. Ud fra 2-3 stationer med forskellige opgaver kan du for eksempel lære at sætte en lampe op og bore rigtigt.
– Alle tager noget med sig hjem. Rigtig meget endda, siger Jeanne Maria Fjordbak og tilføjer, at det er mega nemt, og at man bliver så glad bagefter.
Læs mere på Facebook: fb.com/handywoman2woman

4. Armaturskift

Det kan du godt selv, og det er pærenemt.

Luk for vandet som det første. Det er en god ide at efterchecke ved at tænde for vandhanen, inden du går videre. Så skal de såkaldte pex-slanger kobles fra. Det er de slanger, hvorigennem henholdsvis koldt og varmt vand løber til håndvasken. Der sidder nogle møtrikker, du skal skrue på.

Så er du klar til armaturet. Det skal lige løsnes nedefra, og så kan du hive det op og sætte et nyt på. Sådan! Nemt!

5. Kloaklugt

Problem: Typisk er situationen, at du kommer hjem fra en ferie. Det har været 25 grader i Danmark, og et af dine afløb stinker.

Grund: Er det for eksempel i køkkenet, kan grunden være, at vandlåsen er blevet tør for vand.

Her kan du: Hæld cirka 1/2 liter vand i afløbet. Så er det i orden igen.

Gulvafløbet i badeværelset kan også være stoppet og lugte. Grunden er typisk, at hår sætter sig sammen med sæbe fra shampoo og danner små hårbolde, som stopper afløbet.

Her kan du … være nødt til at åbne risten. Der sidder en slags kurv, som du skal tage op ved at dreje en halv omgang og så rense. Det kan godt lugte ret grimt. Mange forsøger at bruge afløbsrens, men det må man på ingen måde. Lad vandet løbe et par minutter efterfølgende.  

 

Så næste gang, du er ved at få et hysterisk anfald over et afløb, der stinker, så tænk på denne artikel, og skynd dig at slette din eks’ nummer. Be a handywoman!

 

 

Læs også:

Sådan kommer du til tiden

ur, armbåndsur, snørrer sko, snørresko, neglelak, røde negle, manicure, for sent, til tiden

 

Kilder: Kursusudbuder Jeanne Maria Fjordbak, Psykolog Anna Bjerre og VVS’er Carsten Munk

· Mere fra samme kategori ·