Læs også:

Close
ur, armbåndsur, snørrer sko, snørresko, neglelak, røde negle, manicure, for sent, til tiden

Altid sent på den? Sådan begynder du at komme til tiden

Mit liv  | 

Er du typen, der altid kommer for sent? Her er otte tricks, der skulle hjælpe dig med at komme til tiden

Det er som bekendt de allermest positive mennesker, der kommer for sent. Fordi de simpelthen er så optimistiske, at de tror, de kan nå det.

For mere realistiske personer kan det dog være pænt irriterende at have en veninde, der altid kommer for sent til en aftale. Efter 10 gange bør hun da have indset, at hun skal se mindre optimistisk på sit tidsforbrug?

– Hvis du virkelig, virkelig vil komme til tiden, så skal du nok komme til tiden. Det handler om at prioritere, siger psykolog Sondre Risholm Liverød ifølge BT.

Men hvordan gør man så det? Hvis du gerne vil lære af dine fejl, se mere realistisk på uret eller slet og ret komme mere til tiden, så er disse tips noget for dig.

ur, urrem, armbåndsur, kvinde, manicure, neglelak, fingre, hænder
Måske vil det være en ide at gå med ur, hvis du ofte glemmer tiden? (Foto: All Over)
Et studie fra Washington Universitet viser, at din opfattelse af tid og dine time management skills er grunden til, at du kommer for sent. Du glemmer simpelthen tiden, mens du laver noget andet, inden du skal nå noget.
Research Gate

1. Tag en beslutning om at overholde aftaler

Hvis du virkelig er åben for at komme til tiden, så kan det sagtens lade sig gøre. Når du først har indset det, så tag et valg om at begynde at komme til tiden og droppe undskyldningerne eller argumenterne.

– Når du investerer i dig selv og i dine egne valg, også selv om det betyder, at du kommer for sent en gang i mellem, så kan du blive forbundet med dine behov og dit værd. Det er her, alt kan ændre sig, skriver magasinet Darling.

Husk at begynde i det små, så du ikke giver op med det samme. Prøv lidt ad gangen og se, hvilken forskel det gør, og hvad der virker for dig.

løbe, træning, løbetræning, løbesko
Kunne det ikke være fedt kun at løbe, når du træner? (Foto: All Over)

2. Lav en tidsplan

Det kan godt være, det ikke er din stil, men det kan i høj grad hjælpe dig at fastlægge et skema for din dag. Få alt i dit hoved ned på papir og planlæg, i hvilken rækkefølge du skal gøre tingene. HUSK, at du skal være realistisk, når du skriver ned, hvor lang tid hver aktivitet tager.

Læs også: Min far er min motivationsmaskine – nu kan han blive din!

3. Prøv med en forsøgsordning

Du vil virkelig gerne det her, ikke? Et eksperiment kan være, at du næste gang tager af sted i ALT for god tid. Ja, det kan godt være, at rejseplanen siger, du skal tage af sted 18.37 for at nå det, men bussen kan være forsinket, køre en omvej eller der kan ske andre uforudsete ting undervejs, så prøv at tage af sted allerede 18.22.

Et kvarter kan gøre underværker, og med dette forsøg kan du se, hvor godt det egentlig føles, når du ikke kommer for sent til aftaler og skal have en undskyldning klar. Der kan nemlig altid ske ting, der er ude af din kontrol, selv om du kender vejen og har taget turen tusind gange før.

Pure Wow anbefaler, at du giver dig selv 40 procent længere tid, end du normalt vil gøre. Også selv om du tænker, at det næppe er nødvendigt. Prøv det og se, om det virker. Ofte vil du få brug for den buffer.

for sent, tid, mobil, telefon, sø, går, kvinde, tur, gåtur, travlt
– Jeg er der lige om ti minutter, jeg måtte stå af to stop før, fordi bussen kørte en omvej. (Foto: All Over)
Hvis du ofte kommer for sent, kan det betyde, at du har problemer med at fastslå, hvor lang tid en given aktivitet vil tage. Dine beregninger er aldrig rigtige, fortæller psykolog og professor i hjernevidenskab Susan Krauss Whitbourne fra University of Massachusetts Amherst.
Psychology Today

4. Identificer problemet

Er der et mønster i, hvad du kommer for sent til? Find ud af det. Magasinet Darling foreslår en øvelse, der kan hjælpe dig videre:

Lav en liste over de ting, du plejer at komme mere eller mindre for sent til.

Herefter inddeler du aftalerne i kategorier. Lav et hjerte eller et hak ud for de aktiviteter, du elsker, men altid kommer for sent til. Lav en prik eller en streg ud for de ting, du ikke kan lide og altid kommer for sent til.

Nu har du et overblik, så du kan foretage nogle valg. Det står sort på hvidt, hvad du for din egen skyld skal begynde at prioritere at komme til tiden til, og hvad der formentlig er en anden grund til, at du altid kommer for sent til.

– Der er altid et valg. Du er lederen og beslutningstageren i dit liv. Ingen gør dig sen på den. Det er dig, der skal møde op til dit liv og dine drømme, skriver Darling.

løber, svedig, gade, hæle, stiletter, sko, sandaler, sent på den, for sent, til tiden, travlt, solbriller, street style
Der er simpelthen ikke noget bedre end at ankomme svedig til en aftale. Eller hvad? (Foto: All Over)
Ifølge psykolog Adoree Durayappah-Harrison, kommer du for sent, fordi du foretrækker det fremfor at komme for tidligt. Det virker mere effektivt for dig, fordi du så hverken risikerer at vente eller at være uhøflig. Den sidste lader vi lige stå lidt ….
Psychology Today

5. Sig nej, hvis du ikke gider

Vil du overhovedet af sted? Er svaret alt andet end ja, eller læner det sig lidt op ad “måske”, kan det sagtens være grunden til, at du kommer for sent: Du har slet ikke lyst til at være der.

– Hvis du føler dig presset til at deltage, så overvej, hvem der rent faktisk bliver skuffet, hvis du siger nej. Er svaret “ingen”, så giv dig selv fri – og lov til at være mere kvalitetsbevidst i dine svar på invitationer i fremtiden, skriver Pure Wow.

6. Få en hjælper

Det her kræver, at du har en ikke bare hjælpsom, men også både tålmodig og punktlig person tæt på dig. Vedkommende skal simpelthen sørge for at trække dig ud ad døren, når du skal af sted (og helst før). Sørg for at aftale, at der kommer en og henter dig og tvinger dig til at gå i ordentlig tid.

Læs også: Nadia tabte 60 kilo: Psyken var det sværeste

7. Undervurdér ikke dine veninder

Selv om det bare er en frokost- eller caféaftale med din BFF, som iøvrigt er vant til, at du kommer for sent, så kan det stadig være pisseirriterende for hende – også selv om hun ikke nævner det.

En måde at komme uden om det på, er at se på “almindelige”, afslappede aftaler som vigtige, officielle møder, som det er lige så vigtigt ikke at komme for sent til. Hvis du gerne vil begynde at komme til tiden, kan det hjælpe dig at tænke på, at det viser respekt over for dine veninder, at du overholder jeres aftaler.

løber, mode, street style, fashion, for sent, til tiden
Du ser næppe så fashionabel ud, som denne kvinde, når du kommer løbende en halv time forsinket. (Foto: All Over)
En forklaring på, at du kommer for sent, kan være din personlighed. Ifølge Freud er det at komme for sent en manifestering af selvdestruktive tendenser.
Faculty of Medicine

8. Sæt en alarm

Din mobil har en alarmfunktion, og du kan sagtens bruge den til andet end at vågne om morgenen. Sæt den til at ringe, når du skal til at gøre dig klar. NÅR du skal, ikke når DU MENER, du skal. Husk din tidsplan længere oppe plus de ekstra realistiske buffer-minutter, når du stiller alarmen.

– Det vigtigste er at indse din tendens til at komme for sent og så justere. Hvis du har et vigtigt møde eller en speciel begivenhed, hvor din skødesløshed kan ses som uhøflig, så gør en ekstra indsats for at justere dine vaner, skriver My Domaine.

 

Yderligere kilder: Psychology Today, Research Gate

 

Læs også: Hver tredje dansker holder kun slankekuren en måned

Hvad gør du for at komme til tiden?

· Mere fra samme kategori ·