Læs også:

Close
Houzz - mødre

Dig og din mor: Hvordan har din mor påvirket din boligstil?

Bolig  | 

Fra Japan til Spanien og Danmark. Læs, hvordan mennesker verden over er blevet inspireret af deres mødres boligstil

Mor er den bedste i verden, ofte også når det handler om indretning. Hvad har din mor lært dig om design og indretning? Her får du svaret fra vidt forskellige kvinder verden over.

Houzz - mødre

 

1. Stå aldrig stille

– Når jeg tænker på min mor, kommer jeg altid til at tænke på hendes brændende passion for indretning, siger Toni Sutter fra Freiburg, Saxony i Tyskland.

Tonis mor fandt altid inspiration i det sidste nye:

– Lige siden jeg var helt lille, har renovering og ommøblering været hverdagskost, og min mor lever efter mottoet: “Det er fint, som det er – men kun i et stykke tid.”

 

Antonia (Toni) Sutter og hendes mor, Evi Neubauer, Tyskland.

 

LÆS MERE: ASHTON KUTCHER OVERRASKER SIN MOR MED EN NY DRØMMEKÆLDER

 

María Cañal fra Oviedo, Spanien med sin 9-årige søn

 

María Cañals mor var også konstant i færd med at dekorere og ommøblere hjemmet.

– Min mor har to mottoer: “Everything goes,” og “Flyt det fra A til B, og det vil se helt nyt ud.” Genbrug alting, giv tingene en ekstra chance, flyt objekter og møbler rundt, indtil huset ser anderledes ud …

– Jeg kan huske, at jeg engang kom hjem og blev helt overvældet over, at hun havde flyttet rundt på alt i hele hytten. Men det var ofte de små ændringer, der gjorde den største forskel – man kan gøre meget med en lille indsats. Det har jeg helt klart taget med mig.

2. Sæt pris på de ting, du har

Houzz-brugeren oklouise fra Australien har lært noget lignende fra sin mor, der viste hende, hvordan man lever med gør-det-selv hele vejen:

– Min kære mor havde ikke penge til at indrette, og jeg kan ikke huske, at vi nogensinde fik noget nyt. Alt, vi ejede, var de samme genbrugte og genanvendelige ting og sager, som hun skrubbede og polerede, malede over og ompolstrede. Men det så nu hjemligt og indbydende ud, og både hus og have var altid proppet med blomster.

Hun husker også, hvordan hendes mor indrettede et helt værelse omkring ét enkelt gør-det-selv-mesterværk:

– Den marokkansk-inspirerede stænkplade var hendes stolteste præstation. Den var lavet af gammelt gavepapir; skåret perfekt og lakeret, så overfladen blev vandafvisende.

– Den var egentlig bare en midlertidig løsning, indtil hun fik råd til rigtige fliser, men den blev udgangspunkt for alt fra gardiner og puder til tæpper og vægge. Den blev først modvilligt erstattet mange år senere, da papiret var gået helt i opløsning – men der var aldrig andre løsninger, der følges lige så perfekt.

Moderens opfindsomhed har klart sat sine spor hos datteren:

– Nu, mange år senere, tænker jeg stadig på hende, når jeg skal vælge mellem et elsket, gammelt stykke ragelse og noget splinternyt … jeg er bange for, at valget ofte falder på førstnævnte.

LÆS MERE: TEST – ER DU GØR-DET-SELV-TYPEN?

3. Fortæl en historie

Måske er det, der virker så tiltrækkende ved genbrug, at tingene fortæller en historie. Det er i hvert fald, hvad danske Anna Elisabeth Goth Engel, der er livsstilsredaktør på MY DAILY SPACE, har lært af sin mor:

– Når jeg kigger rundt i vores hjem, er det tydeligt for mig, at min mor har min inspireret mig til at have mange elementer, der har en historie – både antikviteter og ting, som jeg forbinder med noget særligt eller har særlige minder knyttet til, siger hun.

 

Anna Elisabeth Goth Engel fra Taarbæk, 20 kilometer nord for København

 

– Det er ikke bare min mors stil, der inspirerer mig, men også min mormors. Hun døde i januar, og jeg har taget mange af hendes ting til mig. Blandt andet betyder det meget for mig, at jeg over min seng har billeder hængende, som har fulgt hende hele livet.

 

Mizuho Dorthea Machida fra Japan med sin mor Hiroko
De ting, vi omgiver os med derhjemme, fortæller historier, der ikke kun er vores. Japanske Mizuho Dorothea Machida, der driver den japanske skole for indretningsdesign Machida Hiroko Interior Coordinator Academy i samarbejde med sin mor, Hiroko Machida, fortæller:
– Et af de tydeligste træk, jeg har arvet fra min mor, er hendes forkærlighed for gamle ting. Da jeg var barn, tog hun mig med til hvert eneste antikmarked i vores nabolag – hver måned. Hun elsker japanske vintagedetaljer og antikviteter, og hun har lært mig også at elske dem.
– Hun lod mig endda købe billige ting, så jeg kunne øve mig i at renovere dem… Og så tog hun mig med på museum ganske ofte, især når der var udstillinger med traditionel, japansk kunst såsom Ukiyo-e (en malestil fra Edo-perioden i Japan, 1615–1858) og buddhistiske statuer.

Det betyder selvfølgelig ikke, at din egen historie skal gå tabt:

– Da min mor boede i Europa og USA, indså hun, hvor vigtigt det er at holde fast i sin egen livsstil og den måde, man selv oplever verden og livet på. At efterligne et smukt hus fra boligbladene gør det ikke til et behageligt hjem for netop dig, siger Machida.

 

LÆS MERE: HOUZZ TOUR – EN LEJLIGHED SOM GÅR I ARV GENNEM GENERATIONER

 

Men også husene har historier at fortælle, som Caroline fra Moorea, Tahiti i Fransk Polynesien, lærte af sin mor:

– Maman holder meget af kunsthistorie og gamle huses historier – hun renoverede gamle hjem med en blanding af respekt for bygningernes originale perioder og tidløshed samt hendes egen personlige stil. Al den viden om antikke møbler, hvordan man skaber balance, og hvordan man spotter de vigtigste detaljer i rummet, har hun givet videre til mig.

Carolines egen stil bygger videre på det, hendes mor har lært hende.

– Jeg har hende at takke for, at jeg overhovedet havde mod til at kaste mig ud i mine egne projekter. Villaen her var for eksempel i sig selv simpel, men det var de polynesiske omgivelser ikke. Så jeg valgte at understege alt det udendørs: lagunens farver, udsigten, beplantningen – det virkede helt oplagt for mig at holde interiøret skrabet; takket være min mor.

4. Blik for detaljen

En anden værdifuld lektion, danske Anna Engel har fået med fra sin mor, er, at små detaljer kan gøre hele forskellen:

– Jeg har Kelim-puder fra Marrakesh, som jeg har fået af min mor, men samtidig har hun introduceret og inspireret mig til selve kelim-stilen. Og så har hun inspireret mig til at indrette med nips og pynt, så det hele ikke bliver for stilrent og stringent.

Toni Sutter i Tyskland har kogt sin mors smag ned til et par “grundlæggende regler”, som hun har inkorporeret i sin egen indretningsstil:

– 1. Det er en kunst at udelade. 2. Hvide vægge giver bredde og dybde. 3. En blanding af gammelt og nyt, billigt og dyrt, er det bedste mix. 4. Små detaljer, såsom moderne håndtag, bibringer en unik undertone.

 

Prue Walstab med sin datter, Mimi på 9, fra Brighton East, Victoria, Australien

LÆS MERE: SÅDAN FÅR DU STYR PÅ BØRNENES KREATIVE KAOS

 

5. Gå din helt egen vej

Der sker virkelig magi, når børn tager deres mødres råd til sig og bruger dem til at forme deres egen, individuelle stil.

– Min mor har haft enorm indflydelse på min stil, selvom hun klart er mere villig til at tage chancer, end jeg er. Hun er innovativ og altid ét skridt foran den nyeste mode. Hendes hus ændrer sig konstant (til min fars fortrydelse), fortæller Prue Walstab fra Victoria, Australien.

Prue Walstabs stil er meget anderledes end hendes mors, men forskellen hjælper hende med at finde sine egne grænser.

– Jeg beundrer min mors eklektiske stil og bliver altid forbløffet over, hvordan hun komponerer sine rum, men jeg tager for det meste kun brudstykker med derfra til min egen indretning.

– Min egen stil er mere simpel, sådan “less is more”-agtig, hvor hun er mere sådan “go big or go home.” Det er jo super smart for mig, for hun viser, hvad der er muligt, og så kan jeg ellers stjæle de detaljer, jeg bedst kan lide. Jeg sætter stor pris på hendes mening om mine designvalg og beder hende ofte om råd.

Den fordeling har i øvrigt nogle uforudsete fordele …

– Det bedste ved at have en mor, der er vild med indretning, og som ustandseligt laver om derhjemme, er, at hun altid giver mig de ting, hun ikke længere kan bruge. Når hun bliver træt af dem, får jeg dem – jeg har været så heldig både at arve sofaer, lamper, pynteting, lysarmaturer … listen er uendelig, fortæller Prue Walstab.

 

Ida Hasselqvists stue, Karlsborg, Sverige

6. Hvad man ikke skal gøre

Men nogle gange deler vi børn bare ikke vores mødres stilpræferencer. Ida Hasselqvist fra Karlsborg, Västergötland i Sverige siger:

– Min mor har ikke rigtig påvirket min stil. Hun var virkelig samvittighedsfuld, og hendes hus var pænt og rent, men hun var for det meste ligeglad med indretningen. Jeg kan huske, at alle rummene havde forskellige farver.

På den anden side, fortæller Ida Hasselqvist, er der alligevel spor af hendes barndomshjem i hendes nuværende hus – i moderate mængder.

– Mit allerførste værelse var gult, og det er måske grunden til, at jeg elsker gule accenter i mine ellers sort/hvide værelser. For mig handler hjemlig hygge om rene, lige linjer. Hvis der er for mange farver, bliver det rodet. Jeg har et par porcelænselefanter, jeg har arvet fra min bedstemor, men selv de er sorte og hvide.

Houzz-brugeren Hayleys rooms har haft en lignende oplevelse:

– Min mor ville absolut male alting rødt. Røde vægge, røde møbler. Hun var utroligt passioneret. Altså, det er ikke fordi, jeg er mindre passioneret end hende, men der er nu grænser for, hvor meget jeg holder af rød. I øjeblikket findes farven kun på en enkelt pude i min stue. Det er et fint lille minde om hende.

 

houzz

Læs også:

Verdens nemmeste rababertærte

rabarber rabartertærte

· Mere fra samme kategori ·