Læs også:

Close
mode, naked fashion, nøgen, hud, gennemsigtig, modest fashion, ærbar, beskeden, religiøs mode, religion, kultur, kvinder, tøj

Religiøs mode vinder frem: Det bliver trendy at være tildækket

Nyheder  | 

En ny trend, der har sine rødder i religiøs mode, dikterer en mere tildækket silhuet. Den er allerede begyndt at poppe mere frem i modebilledet – også blandt kvinder, der ikke klæder sig efter en religion

En spirende trend, ansporet af især muslimske fashionistaer, skaber bølger i modeverdenen. Trenden har hurtigt spredt sig til kristne, jødiske og ortodokse kvinder. Kvinder, der gerne vil være moderigtige, men samtidig respektere de regler for påklædning og tildækning, som deres religion og kultur foreskriver.

Modest fashion, som trenden hedder, løst oversat til ærbar mode, dyrkes allerede af stilikoner som Adele, Mary-Kate og Ashley Olsen eller vores egen kronprinsesse Mary.

Flere og flere modehuse får øjnene op for den nye trend og ikke mindst målgruppe, og sender mere dækkende gevandter på markedet. Tøj, der i den grad også kan bæres og efterspørges af kvinder, der ikke nødvendigvis klæder sig efter religiøse foreskrifter, men bare gerne vil dække sig til.

Læs mere her: Muslimske kvinder er modeverdenens næste store marked

mode, naked fashion, nøgen, hud, gennemsigtig, modest fashion, ærbar, beskeden, religiøs mode, religion, kultur, kvinder, tøj
Marwa Atik og Maria Alia poserer på et street style-foto under New York Fashion Week i februar 2017. (Foto: All Over)
Modest fashion

Modest fashion er i sin grundbetydning tøj, der er syet i henhold til islamiske principper, der af mange tolkes som lange gevandter, i visse tilfælde løse og behagelige.

Træt af nøgen mode

I starten af 1900-tallet var det vovet i Europa, hvis man så en kvindes ankel, når hun gik på gaden. Det ændrede sig markant i de brølende 1920’ere, hvor skørterne blev korte, korsetterne røg, og ærmer og kraver forsvandt.

Siden er tøjstykkerne blevet mindre og mindre og har haft sin foreløbige kulmination i 2016, hvor gennemsigtig stof og paneler med kig til bar hud – naked fashion – var den vildeste mode blandt kendte kvinder og fashionistas.

– De sidste ti år har mode være særligt kropsfikseret, med kortere skørter og superstramme toppe. Kvinder, som foretrækker ikke at ligne Kylie Jenner vil gerne gå i noget, der passer til deres alder, men de vil ikke ligne “brudens mor”, siger Melanie Elturk, grundlægger af modesitet Haute Hijab og skribent for Elle Magazine til CNN Style.

Læs også: Unge er vilde med at sy – eksploderende tal

mode, naked fashion, nøgen, hud, gennemsigtig, modest fashion, ærbar, beskeden, religiøs mode, religion, kultur, kvinder, tøj
Kim Kardashian, Chrissy Teigen, Gwen Stefani, Diane Kruger og Beyoncé var bare nogle få ud af mange kendte kvinder, der viste rigtig meget hud i 2015 og 2016. Den såkaldte “naked fashion”-trend. (Foto: All Over)
Modest fashion
Efterhånden som flere kulturer og religioner har taget tendensen til sig, er især det tildækkende aspekt blevet stort, imens der lægges vægt på, at det ikke behøver være kedeligt, bare fordi det dækker.

Tildækket er det nye sort

Skulle du være i tvivl om, hvorvidt der er fokus på muslimske modetendenser, så tag et kig på:

  • De store modehuse, der er begyndt at lave særskilte kollektioner op til ramadan
  • Vogue Arabia, der åbnede med den amerikanske model Gigi Hadid (der har palæstinensiske og hollandske rødder) på forsiden
  • Modest fashion-modeuger i Istanbul og London i 2016
  • Modellerne med hijab – for eksempel Mariah Iddrissi hos H&M og Halima Aden hos Alberta Ferreti og Yeezy

Trendforskere siger, at der er flere ting, der baner vej for den nye stil. Først og fremmest er der en inkluderende bølge, der ruller i samfundet og også på modefronten. Det er hipt at omfavne andre kulturer, religioner og så videre.

Der er også det med pengene. Muslimske kvinder udpeges nemlig af flere som modeverdens næste store fokusgruppe, blandt andet fordi de er unge internationale er en voksende gruppe og forventes at bruge op til 484 milliarder dollars på tøj og sko i 2019.

mode, naked fashion, nøgen, hud, gennemsigtig, modest fashion, ærbar, beskeden, religiøs mode, religion, kultur, kvinder, tøj
Halima Aden baner vejen for alle tørklædeklædte piger, der drømmer om at gå på catwalken. (Foto: All Over)

Dernæst er der internettet, hvor der kan findes uanede mængder inspiration på kryds og tværs af religioner, kulturer og stilarter.

Modeblogs med unge, modest fashionistaer skyder op og viser, hvordan man kan klæde sig i henhold til sin tro og overbevisning, både i mærker fra upcoming, modest fashion-mærker og gennem de gamle internationale modehuse, der typisk har haft fokus på det vestlige marked – uden at det bliver kedeligt eller skal være med udelukkelsen af store internationale modefirmaer.

Det påvirker læserne, designere og modevirksomheder, uagtet religion eller kultur.

Læs også: Opfindere, forskere og genier: Disse seje kvinder ændrede verden

ramadan-kollecktion, hijab, abaya, islam, muslim, kvinde, mode, fashion, modest fashion, modest, modehuse, penge, økonomi, demografi, penge, mode, islam, kollektion
Unge, muslimske kvinder er de internationale modehuses nye kundedrøm. (Foto: All Over)
Modest fashion:

Modest kan have en forskellige betydning alt efter om du er en muslimsk-, kristen- eller jødisk kvinde, og hvor kvinder i én religion bærer kjoler og bukser, der dækker hele benene og armene, kan andre have en grænse ved knæene og albuerne.

Alle slags kvinder efterspørger tildækning

Ved første øjekast ser de mange billeder af lange kjoler i smukke mønstre, høje halse og de nøje udtænkte lag på lag-outfits ud til primært at være blandt unge, muslimske kvinder, men i USA oplever butikker, der sælger modest fashion et boom blandt kvinder af alle typer og religioner.

– Kvinder har ikke lyst til at gå rundt i bandagekjoler eller vise deres maver: The Real Housewives-looket, der har gennemsyret arbejdspladserne. Det har været vildt at se, hvor populært det (modest fashion, red.) er, men det vil ikke vokse sig stort, medmindre designs er gode eller tiltalende nok til, at enhver kvinde vil gå med dem, sagde modehistoriker og vicedirektør på New Yorks Fashion Institute of Technology, Patricia Mears, til USA Today i 2016.

mode, naked fashion, nøgen, hud, gennemsigtig, modest fashion, ærbar, beskeden, religiøs mode, religion, kultur, kvinder, tøj
Modest fashion er ikke kun for muslimske kvinder. Også kendte ikke-muslimske kvinder er glade for at klæde sig dækket. (Foto: All Over)

Noget kunne tyde på, at netop de brede designs, der tiltaler både religiøse og ikke-religiøse kvinder er på vej frem.

Hvorvidt det er modehusene, der dikterer moden eller muserne, der bestemmer, hvad modehusene satser på, er ikke til at sige, og hvor det tidligere var kvinder som Jackie Onassis, Coco Chanel og Audrey Hepburn, der var forkvinder for modest fashion, så er det nu kvinder som Olivia Palermo, Adele, Cate Blanchet, Emilia Clarke, Adele og Kate Middleton, der fører an.

Modehuse har i mange år solgt til velhavende kvinder fra Mellemøsten, men nu er brands som Dolce&Gabbana, DKNY, Oscar de la Renta, Tommy Hilfiger, Chanel og mange andre er begyndt at sende kapselkollektioner ud, enten til et specifikt religiøst publikum eller som kollektioner, der sendes ud omkring den muslimske højtid ramadan, men også er tiltænkt kvinder, der ikke er muslimske.

Tager man et kig på kollektionerne fra 2017, er der en klar tendens til tildækning i modsætning til de næsten nøgne og gennemsigtige tendenser fra året før, og denne gang er der ikke delt op mellem kapselkollektioner og generelle kollektioner. Alle skal være tildækkede.

Sites som The Modist viser, at alle mærker fra Ganni og Baum und Pferdgarten til Marni og DKNY kan bruges, og Instagramprofiler som Haute Hijab, The Frock NYCHijab Fashion, Summer Albarcha og Modest Goddess viser, at det er muligt at klæde sig tildækket, stilfuldt, ungt, og moderigtigt, uanset om du går med tørklæde eller ej.

mode, naked fashion, nøgen, hud, gennemsigtig, modest fashion, ærbar, beskeden, religiøs mode, religion, kultur, kvinder, tøj
I 2016 var der tre modeshows for modest fashion, blandt andet i London. (Foto: All Over)

Kilder: Islamic Fashion & Design Counsil, Forbes, CNN Style, New York TimesThe Huffington Post, Business Insider, Al Jazeera, New Humanist, Women Daily Magazine, USA Today, Stylist, Refinery29, Fortune, Haaretz, The Guardian

· Mere fra samme kategori ·