Læs også:

Close
syning, unge, sy, hobby, mindful, hækling, hækle, perler, perleplader, farvelægning, malebog, tegning, kreativ, diy, hjemmelavet

Unge er vilde med at sy – eksploderende tal

Nyheder  | 

Antallet af unge, der gerne vil sy deres egne ting er steget markant. Nu åbnes der systuer, hvor kreative sjæle kan lære at sy

Til trods for – eller måske fordi – vi lever i en digital tidsalder, er der flere og flere, der søger tilbage til gamle hobbyer som at hækle, strikke, lægge perleplader og tegne.

Der er også mange unge, der vender sig mod symaskinen. Det fortæller landets største forhandler af stof og sytilbehør, stofkæden Stof2000, hvor antallet af kunder under 40 år er steget med 15 procent de seneste tre år.

syning, unge, sy, hobby, mindful, hækling, hækle, perler, perleplader, farvelægning, malebog, tegning, kreativ, diy, hjemmelavet
Gamle hobbyer såsom at sy er igen populære blandt unge. (Foto: All Over)

Vil selv, kan ikke selv endnu

Selv om kædens største målgruppe stadigvæk er i alderen 40+, har Stof2000 i de seneste år oplevet en markant stigende interesse fra yngre danskere, der vil i gang med at sy.

– Det er vores helt klare oplevelse, at mange unge – både mænd og kvinder – ønsker at lære det basale, så de selv kan reparere en jakke eller lægge et par bukser op. Det er nemlig opgaver, de unge mødre ikke per automatik kan klare i dag. Samtidig kommer der også mange i den yngre aldersgruppe, der vil lære alt og være de bedste til deres hobby, forklarer Torben Olesen, udviklingschef i STOF 2000.

Derfor lancerer kæden nu også Skrædderiet, som er en systue, hvor kunderne kan få hjælp og inspiration til deres egne syprojekter fra erfarne og passionerede håndarbejdseksperter, der er uddannede skræddere, designere eller håndarbejdslærere.

Se også: Ida: Malebøgerne giver mig ro, fordybelse og gør mig kreativ

syning, unge, sy, hobby, mindful, hækling, hækle, perler, perleplader, farvelægning, malebog, tegning, kreativ, diy, hjemmelavet
Nu kan man lære at sy i workshops over hele landet. (Foto: All Over)

Gamle håndværk bliver populære igen

Syning er ikke det eneste gamle håndværk, der er blevet populært igen de seneste år.

I februar kunne Berlingske fortælle, at Rito.dk, en af landets førende forhandlere af garn og hobbyudstyr, mærker, hvordan interessen for lige netop hækling er langt større i dag end tidligere.

Virksomheden fortalte, at antallet af besøgende på webshoppens hæklekategorier var steget med 241 procent de sidste to år, og at antallet af kunder i aldersgrupperne, 18-24 og 25-34 også var vokset markant.

Antallet af strikkere er også stigende, men det er ikke kun stof, de unge kaster sig over. Perleplader og farvelægning af indviklede og smukke tegninger er også blevet populært.

– Vi ved fra forskning, at der er en masse læring i det at beskæftige sig med det kunstneriske. Om man går til musik eller dans i sin fritid eller farvelægger malebøger, er det noget, der gør, at vi udvikler os i vores helhed som mennesker. Det er det, jeg mener, malebøger gør. Det er hurtigt, tilgængeligt og kan skabe stor fordybelse med meget lidt.

– Det er fuldstændig afslappende i en hverdag, det kan være hektisk, hvor hjernen bliver brugt meget på flade arbejdspladser og foran skærme. Malebøgerne er en måde at bryde rutinen på og gå tilbage til noget sanseligt, hvor vi kan engagere os i materialitet, sagde  Tatiana Chemi, lektor på Institut for Læring og Filosofi på Aalborg Universitet, da MY DAILY SPACE talte med hende om farvebøger i august 2016.

Læs også: Malebøger til voksne er kommet for at blive

Malebøger til voksne er stadig hamrende populære. (Foto: Camilla Falkenberg)

Mod på mere

Man kan møde op i Skrædderiet uden nogen form for udstyr. Symaskiner og alt tænkeligt grej er til rådighed, mens stof og andre materialer kan købes i butikken. I de butikker, hvor det nye initiativ allerede er igangsat, er erfaringerne gode.

– Det er tydeligt, at både de unge og de modne deltagere i Skrædderiet springer ud i projekter, de normalt ikke ville, fordi de har kvalificeret hjælp lige ved hånden, når og hvis der opstår problemer. Vores erfaringer fra de første butikker er, at mange giver et gavekort til Skrædderiet som fødselsdags- eller værtindegaver. Når man samtidig køber et gavekort til sig selv, er der mulighed for en hyggelig oplevelse sammen, der endda fører til et håndgribeligt produkt som en hjemmelavet kjole eller bluse, fortæller Torben Olesen.

Skrædderiet kan også bruges til at blive dus med en nyindkøbt symaskine. På de demomodeller, der udlånes i Skrædderiet, kan man blive klogere på alle de mange funktioner, som symaskinen derhjemme har, og som de færreste nogensinde får lært.

Se også: DIY-gaver: Gaveidéer til de kreative og shoppetrætte

syning, unge, sy, hobby, mindful, hækling, hækle, perler, perleplader, farvelægning, malebog, tegning, kreativ, diy, hjemmelavet
Nu kan man få hjælp til at lære at sy af professionelle. (Foto: All Over)

· Mere fra samme kategori ·