Læs også:

Close

Sådan undgår du at blive ruineret af julegaveindkøb

Økonomi  | 

Julegaveindkøb kan slå bunden ud på selv den bedste sparegris, men du behøver ikke ruinere dig selv. Her er nogle tips til at købe gaver uden at spolere den søde juletid med en tom pung

Julen varer længe, koster mange penge.

Den gamle julesang holder stadig, for selv om du prøver at holde igen, så er julen bare en hård tid for økonomien.

Der er julefrokoster, pakkelege, kalendergaver, adventsgaver, julegaver – og så er de almindelige regninger ikke engang talt med. For slet ikke at tale om nytår, som også kan koste lidt på kistebunden.

Men fortvivl ikke! Her får du nogle gode råd til at komme gennem julegaveindkøbene med pengepungen nogenlunde intakt.

Du behøver ikke blive ruineret af julegaveindkøb. (Foto: All Over)
Du behøver ikke blive ruineret af julegaveindkøb. (Foto: All Over)

1: Giv kun til de absolut nødvendige

Det første, du skal gøre, er at finde ud af, hvem du potentielt kan være på julegave med. Derefter skal du skære fra, hvor du kan. Og det kan blive brutalt.

Er det virkelig nødvendigt at være på gave med dine kusiner, fætre, fastre, onkler, veninder, kollegaer, naboer og så videre?

Selv om det kan være fedt, at lige netop dit navn står på mange af gaverne under træet, skal du virkelig overveje, om det er det værd, når du ender med tomme lommer i juledagene.

Sørg for at snakke med dem, der ryger ud af din julegaveliste, så der ikke sidder nogen rundt om juletræet med sure miner den 24., fordi de har givet dig en gave, men ikke modtaget noget selv.

Læs også: Fra sabbatår til SU: Syv gode råd til studieøkonomien

Skal tante Oda virkelig have en gave til 700 kroner? (Foto: All Over)
Skal tante Oda virkelig have en gave til 700 kroner? (Foto: All Over)

2: Aftal et beløb

Når du sidder tilbage med den endelige liste på folk, du gerne vil være på julegave med, kan det være en god ide at tage en snak med dem.

Spørg dem, hvad de havde tænkt af budget, som I skal give hinanden gaver for. Op- eller nedjuster eventuelt i fællesskab, så I finder et prisleje, I begge kan være med på.

Og husk så, at hvis dine forældre, bedsteforældre eller andre alligevel vælger at give dig en gave, der langt overskrider jeres aftalte budget, så skal du ikke have dårlig samvittighed, for du har bare fulgt jeres oprindelige aftale.

Planlæg dine juleindkøb. Så skrider du ikke for langt uden for budgettet. (Foto: All Over)
Planlæg dine juleindkøb. Så skrider du ikke for langt uden for budgettet. (Foto: All Over)

3: Foreslå alternative måder at give gaver på

Har du en stor familie, hvor gavebeløbet alligevel løber op, selv om du laver budgetaftaler? Så kan du foreslå alternative måder at give gaver på.

Min svigerfamilie har for eksempel en regel om, at børnene får gaver af alle, men de voksne (over 18 år) får én stor ting eller flere små ting til det samlede beløb af 500 kroner. Vi lægger alle familienavnene ned i en skål og trækker alle lod om, hvem vi skal sørge for at købe til. Sidste år skulle jeg eksempelvis købe gave til min svoger, og min kæreste skulle stå for gaven til min svigerfar.

Derudover køber alle en gave med til pakkeleg, der ligger et sted mellem 100 og 200 kroner. Man kan også vælge kun at have en gave med til pakkeleg. Der er mange muligheder for alternativ gaveudveksling.

Læs mere: På røven? Sådan vender du underskud til overskud

4:  Planlæg dine indkøb og hold dig til dem

Bed om at få ønsker fra folk, og sørg for at huske dem på, at de gerne skal ønske sig noget, der ligger inden for det budget, I har aftalt.

Det bliver noget rod, hvis I har aftalt et budget på 50-100 kroner, og du så får en ønskeseddel med kashmircardigans og Gucci-tasker på.

Lav eventuelt en liste over, hvad du skal give til hvem, så du har overblik over dine julegaveindkøb og ikke kommer til at købe alle mulige ekstra gaver.

Yndigt ser det ud, og det behøver ikke være dyrt. (Foto: All Over)
Yndigt ser det ud, og det behøver ikke være dyrt. (Foto: All Over)

5: Tjek tilbud og Black Friday

Når du ved, hvor mange du skal give til, hvor meget du skal give for, og hvad du skal give, er du så tæt, du kan på at være klar til at gøre dine julegaveindkøb.

Søg på nettet for at se, om du kan finde forskellige tilbud eller priser på de gaver, du har udset dig. Det ville være ærgerligt at købe tallerkenen din søster ønsker sig 50 kroner dyrere, fordi du ikke tjekkede tilbudsaviserne.

Alt efter, hvor tidligt ude du er, kan du udnytte, at der er efterårsudsalg, og at mange butikker er klar til julegaveplombering allerede fra oktober og november.

Især Black Friday 2016 kan være god at forberede sig på, da du kan spare rigtig mange penge på dine julegaveindkøb. Ifølge Cuponation var det de fysiske butikker, der trak flest shoppere til sig i 2014, men allerede året efter i 2015 havde folk en fest med Black Friday på nettet.

Black Friday er et amerikansk fænomen, så hvis du får forvildet dig ind på en butik, der ikke sender til Danmark, kan du bruge ShopUSA, hvor du opretter et login og får en amerikansk adresse, som du kan angive som forsendelsessted til de amerikanske webshops, der ikke sender uden for USA.

ShopUSA modtager pakken og sender den videre til dig. Vær opmærksom på, at ShopUSA tager et gebyr for servicen, og at du skal betale told.

Læs også: Mad på SU: Otte tips til at spise som en dronning

Black Friday er et godt sted at spare på julepengene. (Foto: All Over)
Black Friday er et godt sted at spare på julepengene. (Foto: All Over)

6: Spar op

Hvis det alligevel bliver lidt vel stramt med juleøkonomien, selvom du gør alle de andre punkter, så kan du overveje, at starte en lille opsparing, når vi når det nye år.

Den behøver ikke være specifikt til jul, men kan være til gaver helt generelt, da de alligevel kan fylde lidt i budgettet.

Sæt en halvtredser til side hver måned, så har du lidt til gaver, når du når december.

Du kan sagtens få en god juleøkonomi. (Foto: All Over)
Du kan sagtens få en god juleøkonomi. (Foto: All Over)

· Mere fra samme kategori ·