Læs også:

Close
Jul med mindre kemi

Jul med mindre kemi: Hold jul med god samvittighed

Sundhed  | 

Vær god ved dig selv og miljøet, og hold jul med mindre kemi. Vi hjælper dig til at få styr på nogle af julens kemifælder

Småkager

Pas på, når du bager julesmåkagerne. Fødevarerstyrelsen anbefaler, at du kun bager dem gule i stedet for brune, og at du bruger natron fremfor hjortetaksalt, så mindsker du risikoen for dannelse af akrylamid, som er kræftfremkaldende.

Akrylamid dannes, når man rister, bager eller steger kulhydratholdige fødevarer. Det findes blandt andet også i kaffe.

Jul med mindre kemi
Får småkagerne for meget, påvirker det ikke kun smagen. (Foto: All Over)

Nødder

Det er ikke det indre, der tæller, når det kommer til nødder. Deforme og misfarvede nødder indeholder nemlig svampegiften aflatoksin, da de højst sandsynligt har været inficeret med skimmelsvamp. Dette gælder kun nødder fra varmere himmelstrøg.

Læs også: Cocktaileffekten: De kemiske tømmermænd, du ikke vil have

Julefuglen

Du skal også være opmærksom, når du har juleanden, -gåsen eller -kalkunen i ovnen. Hvis den bliver stegt for kraftigt, bliver der nemlig dannet tjærestoffer. Skulle det alligevel gå galt, så skær det brankede kød fra.

Jul med mindre kemi
Hold øje med julefuglen, og undgå tjærestoffer samt tørt kød. (Foto: All Over)

Bruger du ægte kanel?

Du har måske hørt, at kanel ikke er så godt, men hvad er egentlig fup og fakta? Der er findes også to former for kanel – kassiakanel og ægte (Ceylon) kanel, og begge indeholder kumarin, der skadeligt for leveren.

Kassiakanel indeholder betydeligt mere kumarin, end ægte kanel gør. Tænkt derfor over, hvad du bruger, og hvor meget. Kassiakanel er det mest almindelige herhjemme og findes i prefabrikerede kanel produkter.

Skræl fra citrusfrugter

De fleste er ved at have styr på, at vi skal være ekstra opmærksomme på pesticider, når vi bruger skrællen fra citrusfrugter, men det skader ikke, at vi endnu engang gør opmærksom på, hvor vigtigt det er, at du bruger ikke-overfladebehandlede eller økologiske citroner til dit bagværk og gløggen.

Jul med mindre kemi
Gå efter økologi, når du skal spise skrællen fra citrusfrugter. (Foto: All Over)

Læs også: Kemi i mad og emballage: Det skal du holde dig fra

Højt fra træets økologiske top

Det er ikke kun julemaden, der kan være en kemifælde. Har du tænkt over, hvordan dit juletræ er kommet til verden? Køb et økologisk træ, hvis du vil være sikker på, at det er fri for pesticider.

Det naturlige køleskab

Julen er en højtid, der giver anledning til en masse fester og frokoster, hvilken betyder, at der bliver pres på køleskabet. Udnyt derfor det kolde vintervejr til at køle drikkevarerne ned.

Jul med mindre kemi
Det hober sig hurtigt op, når der er blevet handlet til helligdagene. Sæt derfor nogle af tingene udenfor i kulden. (Foto: All Over)

Overforbrug

Når du handler ind til julen, så prøv at tænke lidt over dit madspild. Der er altid for meget mad, så selv om du gerne vil have det hele, så spørg lige dig selv, om der virkelig er brug for SÅ mange godter?

Tænk fremad, planlæg dine juleindkøb, og brug resterne fra juleaften til julefrokosten.

Julegaver uden dårlig kemi

Kig efter kemimærkerne, når du køber julegaver, så dine venner og din familie slipper for al den uønskede kemi.

Har du ikke helt styr på svanen, blomsten og den blå krans? Intet problem. Vi har nemlig lavet en guide, så du kan få styr på kemimærkerne.

Jul med mindre kemi
Sørg for, at du og dem, du holder af får en jul med mindre kemi. (Foto: All Over)

Luft ud

Jul er tit lig med hygge og en masse stearinlys. Så sørg for at få luftet rigeligt ud, efter du har haft dem tændt, da de efterlader en masse forurenende partikler.

Kilder: Samvirke og Fødevarestyrelsen

· Mere fra samme kategori ·