Læs også:

Close
Sabbatår – hvad skal du lave?

Stor guide: Det skal du bruge dit sabbatår på

Mit liv  | 

Hvad skal sabbatåret bruges på? Er du i tvivl om, om du skal rejse, prøve kræfter på arbejdsmarkedet eller helt droppe et sabbatår, så læs med her

Lige om lidt melder spørgsmålet sig: Hvad skal du få tiden til at gå med, når du er færdig med din ungdomsuddannelse? Er det et sabbatår, du har brug for, og hvad skal det i så fald bruges til? Har du brug for lidt hjælp, kortlægger vi her dine muligheder og håber, at dit valg bliver lidt nemmere, så du kan gå en fantastisk tid i møde efter eksamenerne.

Arbejde: At teste voksenlivet

At arbejde dig gennem dit sabbatår kan være en god ide, hvis du har brug for at teste voksenlivet lidt af. Går du og tumler med spørgsmålet om, hvad det egentlig er, du gerne vil, når dit sabbatår er slut, kan et arbejde hjælpe dig med at afgrænse, hvad der interesserer dig – og hvad der absolut ikke interesserer dig.

– Jeg brugte mit sabbatår på at få en pause fra skolebænken, men også på at arbejde og tjene penge. Mit arbejde skulle også hjælpe mig med at finde en afklaring på, om jeg havde valgt den rigtige fremtidige uddannelse.
Nanna Falkenberg Sønderstrup, 20 år, sygeplejerskestuderende

Nogle vælger at søge arbejde inden for det fag, de efter gymnasiet mener, de gerne vil uddanne sig inden for, så de er 100 procent sikre på, at det er det rette valg, de træffer, når de søger ind.

Men du skal ikke tro, at du er nødt have en ide om, hvad du vil uddanne dig til efterfølgende for at få gavn af at arbejde i dit sabbatår. At stå i bageren nede i Brugsen eller arbejde i Fætter BR klarlægger nemlig ikke kun, om du vil arbejde med noget indenfor salg og handel.

Du lærer hurtigt dig selv at kende, og ser at du måske interesserer dig rigtig meget for tal og statistik, men ikke så meget for at hjælpe kunderne – eller du opdager, når du har stået i Fætter BR i nogle måneder, at det er børn og deres behov, som du skal arbejde med. Lad være med at se et job som en begrænsning, se det hellere som et skridt på vejen til de rigtige valg i dit senere liv.

Arbejde i en bager sabbatår
Mange unge tager en forsmag på arbejdslivet i deres sabbatår, hvor de tjener penge, før de skal studere. (Foto: Polfoto)

Højskole: Sammenhold, sjov og skole

På en højskole kan du fordybe dig i lige præcis det emne, du gerne vil. Der findes højskoler for sport, kunst, psykologi, journalistik, kort sagt for det meste. Når du går på højskole går du – som navnet indikerer – i skole, men da du selv har valgt, hvilken højskole du går på, er det formentlig emner, du interesserer dig for, du undervises i, og skolegangen er derfor sjov og lærerig i stedet for kedelig og trættende.

Du skal dog være indstillet på, at det forventes, at du kommer til undervisningen, og er du blevet så skoletræt, at bare tanken om tavler, noter og skoleskemaer får dig til at sukke, er højskole ikke anbefalingsværdigt.

– På højskolen lærte jeg at stå ved mig selv. Det havde jeg virkelig brug for, inden jeg begyndte mit studie.
Laura Tomasson, 23 år, filosofistuderende

Højskole er også meget mere end skolegang. Det er i høj grad sammenholdet, der opstår mellem dig og de andre elever, som gamle elever husker deres højskoleophold for. På højskolerne deler man værelse med mindst én anden elev, I spiser sammen alle sammen, og I er sammen i de fleste af de timer, I ikke får undervisning. Derfor skabes der meget hurtigt en lejrskolestemning, hvor fællesskabet og hyggen er i højsædet.

For det meste er stemningen på højskolerne høj, og der er plads til at være præcis den, du er. Mange fortæller, hvordan de er kommet hjem fra et højskoleophold som noget nær et nyt menneske. Følelsen af at kunne være lige den, du er, samtidig med at du dyrker din passion, gør noget helt særligt ved dig, og det høres ofte, at det er de færreste, der ville have været deres højskoleophold foruden.

Højskole er lig med sjov og sammenhold, og perfekt for dem der gerne vil have et afbræk fra hverdagen i sociale og lærerige rammer. Du kan læse meget mere om højskolerne i Danmark her.

Journalistlinjen på Rødding Højskole. Undervisning
Rødding Højskole. (Foto: Polfoto)

Rejse: Stå på egne ben

Klassikeren over dem alle: At rejse i sit sabbatår er stadig populært blandt mange, når studenterhuen bliver taget af. At rejse gør dig selvstændig og giver dig kendskab til sider af dig selv, du aldrig havde troet, du havde. Når du vælger at bruge sabbatåret på at rejse, er det uden sikkerheden fra mor og far, og du står på egne ben med din egen plan, dine egne penge og dine egne evner til at forvalte både plan og penge.

At have stået på egne ben og fundet egne grænser giver dig en kæmpe ballast, som du kan bruge i mange af livets aspekter, når du kommer hjem. Det er for eksempel altid en god ide at skrive på sit CV, når du søger studiejob.

– Jeg tog et sabbatår, fordi jeg tror, at der findes ting, som er lige så vigtige at opleve, som et studie.
Nine Riis, 20 år, jurastuderende

Om du rejser alene eller sammen med nogle venner, er du garanteret store oplevelser, du vil mindes resten af livet. Det er dog vigtigt at tænke dig om, når du skal beslutte, om du skal rejse alene eller sammen med andre. Vil du gerne rejse alene, skal du være forberedt på ikke at have den samme sociale kontakt, som du har derhjemme. Den manglende kontakt er for nogle en gave, der giver tid til at mærke sig selv, men for andre kan det hurtigt gå hen og blive ensomt, og din tur kan ende med flere negative oplevelser, end du havde regnet med.

For de fleste er oplevelsen af at rejse på egen hånd dog en af de største, de kommer til at få. Som rejsende alene får du oplevet andre kulturer på endnu tættere hold, end hvis I var to, da det er dig, der sætter rammerne for, hvordan din tur skal foregå og dermed selv bestemmer, hvad, hvornår og hvorfor du skal opleve det, du gerne vil.

At rejse alene skaber et stærkt bånd og netværk til de mennesker, du møder på din vej. Både de lokale og andre rejsende falder du hurtigt i snak med på en rejse alene, og de fleste holder kontakten med deres medrejsende længe efter de er vendt tilbage til Danmark.

Selvfølgelig er der også dem, hvis største problem er den manglende wi-fi, der gør det umuligt at tjekke ind på Facebook fra det flotte vandfald, elefantryggen eller bjergtoppene, eller holde sig opdateret på vennernes Instagram – til dem har vi lavet en helt særlig guide.

At rejse i sabbatåret
Du kan få meget ud af at rejse i dit sabbatår. (Foto: Polfoto)

I gang med en uddannelse: For de målrettede

Lad os sige det, som det er: hvis der kun går tre måneder, fra du bliver student, til du starter din videregående uddannelse, er du vildt målrettet! At starte på en videregående uddannelse er ikke noget, der skal tages let på, og du skal overveje nøje, hvad der er den rette uddannelse, så de, der vælger ikke at tage et sabbatår, er helt klare i spyttet. Det er der sandelig heller ikke noget galt i – vi synes kun, at det er sejt, at der findes nogle, der er så målrettede og kender sig selv så godt!

– Jeg har aldrig fortrudt, at jeg ikke tog et sabbatår. Jeg føler ikke, at jeg har givet afkald på at komme ud at rejse – jeg har lang sommerferie, mulighed for udlandsophold med studiet og muligheden for et job i udlandet er der også.
Matilde Grønlund Jakobsen, 19 år, jurastuderende

Er du ikke helt sikker på om du skal droppe sabbatåret og læse videre med det samme, er der tre vigtige ting at overveje:

  1. Mærk efter, om du er klar til flere år med undervisning allerede nu: Sidder der bare en snert skoletræthed gemt nede i maven, skal du tage et sabbatår, så du om et år kan glæde dig over at gå til undervisning i stedet for at føle det som en træls byrde.
  2. Vær sikker på, at du har valgt en uddannelse, du har lyst til at læse: … og ikke bare har valgt den for at vælge noget. Nogle mennesker har så travlt med komme i gang med deres uddannelse, at de helt glemmer at trække vejret og vælge den rette vej for dem. Lad være med at kaste dig ud i noget, som du ikke er sikker på er rigtigt for dig.
  3. Vær klar over konsekvenserne ved at starte på en udannelse med det samme: For nogle betyder det, at muligheden for de lange rejser ikke længere er mulig, for andre betyder det, at de skal blive voksne på ingen tid, og for andre igen kan der være nogle helt tredje konsekvenser. Bare du husker at tænke konsekvenserne (gode som dårlige) igennem, inden du søger, så er du godt på vej.
Danmarks Tekniske Universitet DTU Kemi nye tilbygning & laboratoriumer
Kemistudiet på Danmarks Tekniske Universitet, DTU. (Foto: Polfoto)

· Mere fra samme kategori ·