Læs også:

Close
Digital detox saadan goer du

Digital detox: Sådan bliver du mindre skærmafhængig

Mit liv  | 

Det er på tide at give hjernen en pause og tage på en digital detox. Her får du de bedste råd til, hvordan du overlever uden Facebook og Instagram

Går der sådan cirka tre sekunder, fra du slår øjnene op, til du er i gang med at catch’e up i dit Facebook-feed? Er mobilen så godt som fastspændt på din hånd, fra du står op, til du går i seng? Og sker det tit, at du bliver lullet i søvn af Tyrion Lannisters stemme, når du med din iPad som sengekammerart endnu engang ligger klokken et om natten og ser Game of Thrones?

En undersøgelse fra Sverige viser, at vi i gennemsnit bruger vores smartphones hvert 7. minut.

Minder dit liv bare en smule om disse scenarier, er der ingen tvivl: Du vil have godt af en digital detox, der befrier dig fra dine skærmes magt over dit liv og lader dig nyde nuet uden at skulle bekymre dig om, om der er sket noget nyt og revolutionerende (let’s face it: Det kan umuligt betegnes som revolutionerende, at din veninde spiser brunch med studiegruppen) på de sociale medier, som fortjener et like og en kyssende emoji som kommentar.

Det er FOMO (fear of missing out), der gør indtog i din krop og hjerne, når du ikke konstant er online. Frygten for at misse noget, dine venner kommer til at tale om hele næste uge eller frygten for at blive dømt, fordi du ikke liker et billede, straks efter det rammer Instagram, er nogle af de faktorer, der ofte gør sandsynligheden for, at vi unge tager et døgn, en uge eller en måned med begrænset skærmforbrug, mindre.

Vil du vide, hvor meget tid du bruger på din smartphone, så download app’en Moment, som overvåger din brug af smartphonen.

Men du har brug for tid væk fra dine skærme. Ifølge amerikanske studier har din hjerne brug for at kunne koble af uden at blive stimuleret af lys og lyd fra en iPhone eller en tablet, og de samme studier påviser også, at du slet ikke bør kigge på skærme en time inden sengetid, men i stedet give din hjerne et kort frikvarter, og gør dig i stand til at være til stede her og nu.

Ifølge DR er det ikke kun hjernen, der har brug for hvile fra alle dine skærme – din mentale sundhed har også brug for, at du tager pauser fra mobilen, især fra dine yndlingsapps Facebook og Instagram. Netop på de sociale medier frigives der nemlig dopamin i hjernen, hver gang du får et like eller en anden form for anerkendelse af din tilstedeværelse på nettet. Selv et lille like på en kommentar, du har skrevet, er nok til at frigive stoffet, der er et belønningsstof, som også frigives hos ludomaner, når de spiller.

Er du så småt ved at at blive overtalt til at tage en digital detox, har vi fem gode råd til, hvordan du bedst lykkes med det:

1. Vær realistisk

Vil du gerne på en digital detox, og ikke – eller kun i et begrænset omfang – bruge din smartphone og dine andre skærme, er det vigtigt, at du er realistisk omkring, hvor længe sådan en sådan digital detox skal vare. Du behøver ikke leve en hel måned uden Facebook som en fast del af morgenmaden, faktisk er blot 24 timer nok til at koble hjernen fra og kroppen af. Sæt hellere for lidt tid af, og forlæng din detox, i stedet for at sætte en for lang tidsramme, så det ender i en fiasko.

2. Glem alle andre

Du har valgt at gå på en digital detox for at gøre noget godt for dig selv. Tag tre dybe vejrtræninger, hver gang du får trang til at se, hvad veninderne har gang i på Instagram, og mind dig selv om, at de poster noget igen om to dage, om fire dage og om seks dage. Du skal nok catch’e up, men lige nu handler det om dit velvære.

Hvis du er ved at gå ud af dit gode skind over ikke at kunne skrive sammen med veninderne over Messenger eller like deres billeder de næste par dage, så send dem en besked lige inden din detox starter, hvor du forklarer, at du har brug for at forkæle dig selv og derfor har valgt at tage nogle dage uden skærme. På den måde er alle med på, hvorfor du ikke lige får svaret og liket.

3. Gem teknologien væk

Det er nok ikke muligt at gemme din smartphone væk under en digital detox, der varer længere end en weekend, da den trods alt er vigtig i de flestes jobfunktion. Men alle andre skærme bør du putte i en kasse og stille væk, så du ikke kan se den indespærrede laptop og iPad. Har du et tv, er det en god ide at lægge fjernbetjeningerne ned i kassen, så du ikke har mulighed for per automatik at tænde tv’et efter en lang dag.

4. Brug tiden på noget, du længe har villet gøre

Når du ikke sidder med hovedet begravet i ASOS-appen på jagt efter en ny nederdel eller tjekker flybilletter på iPad’en til sommerferien, har du pludselig en masse tid at gøre godt med. Hvad skal den bruges til? Brug den på noget, du har villet gøre længe, som for eksempel at læse en god bog, træne eller besøge dine forældre. Du bliver hurtigt overrasket over, hvor meget tid du får frigivet, når tiden ikke opsluges af tablets, smartphones og laptops.

5. Sæt mål

Hvorfor tager du en digital detox? Er det, fordi Instagram kun gør dig deprimeret over dit eget liv, er det for at få et nyt perspektiv, eller er der en helt tredje årsag? Hvad end det er, bør du have dig et klart mål for, hvad din digitale detox skal ende med. Vær skarp på, hvorfor du gør det, og sæt tre mål for, hvad detoxen skal ende med. Hvad end det er et mindre skærmforbrug, en større indsigt i dine egne følelser eller bare noget mig-tid, opnår du bedst dine mål, hvis du er fuldstændig skarp på, hvad de er.

Kilder: Dr.dk, Videnskab.dk, Politiken

· Mere fra samme kategori ·