Læs også:

Close
mobil iphone hånd

Hvor stor en klimasynder er din mobil?

Nyheder  | 

Hvor stor en klimasynder er din mobil? Nye tal afslører elektronikkens miljøpåvirkning. Bliv lidt klogere her

I Danmark sælges årligt cirka to millioner nye mobiltelefoner. Men nogle modeller er større klimasyndere end andre – i toppen ligger Microsoft og Samsung. Det viser en ny undersøgelse fra Refurbed og forskningsinstituttet Fraunhofer.

mobil iphone hånd
Hvor stor en klimasynder er din mobil? … (Foto: PR)

Det skal være lettere at se, hvor meget ens elektroniske produkter forurener miljøet. Derfor har Danmarks førende onlinemarkedsplads for genanvendt elektronik, Refurbed, i samarbejde med det anerkendte forskningsinstituttet Fraunhofer foretaget en undersøgelse.

Som den første af sin slags i verden kortlægger undersøgelsen miljøpåvirkningen af op til 10.000 elektronikprodukter i form af CO2-udledninger, vandforbrug og affald gennem hele produktets livscyklus.

Resultaterne er både skræmmende og håbefulde: Vores enorme elektronikforbrug skader miljøet betydeligt, men ved at vælge genanvendt elektronik kan vi opnå store klimagevinster.

Klimabesparelsen er allertydeligst ved mobiltelefoner, som danskerne udskifter flittigt hvert år. En ny smartphone udleder i gennemsnit 76,5 kilo CO2, bruger 30.114 liter vand og genererer 202 gram elektronikaffald. I Danmark sælges årligt cirka to millioner mobiltelefoner – ved at købe genanvendt i stedet for nye kan vi spare miljøet for 127.200 ton CO2.

Veninder, smartphone, iPhone
Måske det er meget godt at vide, hvem der er de største klimasyndere, når det gælder elektronik. Og du kan tjekke 10.000 produkter ud i den store analyse. Link ligger nederst i artiklen … (Foto: Pexels)

De største klimasyndere

Undersøgelsen afslører helt nye miljødata for næsten 4.000 almindelige mobiltelefoner. Men nogle modeller er større klimayndere end andre.

Samsung Galaxy Z Fold, Microsoft Surface Duo og LG Wing 5G er Samsung Galaxy Z Fold, Microsoft Surface Duo og LG Wing 5G er blandt de værste syndere med markant højere CO2-udledning, vandforbrug og elektronikaffald end gennemsnittet.

– Vores undersøgelse viser sort på hvidt, hvilke modeller der slider mest på miljøet. Og de mobiltelefoner er også dem, som du og klimaet tjener mest på at købe brugt. Men uanset hvilken mobil, du har, så gør du miljøet en kæmpe tjeneste ved at købe den genanvendt i stedet for ny, fortæller Emma Jefelt, Refurbed Danmark.

pige hygge instagram mobil iphone (Foto: Unsplash)
Miljø og mobil sætter man måske ikke så ofte i samme sætning … (Foto: Unsplash)

Her er modellerne med størst miljø- og klimabelastning, når de købes nye. Du kan også se, hvad du og miljøet kan vinde ved at købe dem fornyede.

Microsoft Surface Duo 2
* CO2-besparelse: 90 procent
* Vandbesparelse: 94 procent
* E-affald: 84 procent

Samsung Galaxy Z Fold 2
* CO2-besparelse: 87 procent
*Vandbesparelse: 91 procent
* E-affald: 80 procent

LG Wing 5G
* CO2-besparelse: 88 procent
* Vandbesparelse: 92 procent
* E-affald: 81 procent

mobil pige
Måske du skulle tjekke den store analyse ud. OG næste gang du skal have udskiftet din mobil overveje ekstra meget, hvad der er smart at gøre – også for klimaet … (Foto: Pexels)

Hvem er Refurbed

Refurbed er Danmarks hurtigst voksende online markedsplads for istandsat og genanvendt elektronik. Virksomheden indtog det danske marked i juni 2022 og tilbyder blandt andet renoverede smartphones, bærbare, tablets, kameraer, højtalere og høretelefoner samt udstyr til hjemmet som robotstøvsugere, kaffemaskiner og spillekonsoller.

Refurbed er grundlagt i Østrig i 2017 og beskæftiger i dag over 300 medarbejdere fordelt på syv europæiske markeder i Østrig, Tyskland, Irland, Italien, Holland, Sverige samt Danmark.

Læs hele den store undersøgelse om klimaaftrykket på 10.000 elektroniske produkter her.

Læs også:

 

Hvor ren er din smartphone

 

Spot de falske Instagram-følgere: Sådan gør du

· Mere fra samme kategori ·