Læs også:

Close
ladeport annemette voss julemærkehjemmet

Kendte danskere står frem i kampen mod mobning

Mit liv  | 

Kendte danskere står frem i kampen mod mobning. Sammen vil de være med til at gøre en forskel. Læs mere om kampagnen, der er lavet for at støtte Julemærkehjemmene

Tilråd eller ord som ‘Bøsserøv’, ‘Svin’, ‘Fiskeboldøje’ og ‘Ladeport’ hænger desværre ved hele livet. Det er vildt at tænke på, at det man måske har oplevet som barn og ung for altid vil influere på ens liv.

Halvdelen af dem, der er blevet mobbet i skolen, er stadig påvirket af det i dag, viser en ny undersøgelse. Det får nu Thomas Evers Poulsen, Annemette Voss, Carla Mickelborg og flere kendte danskere til i samarbejde med Julemærkehjemmene at stå frem som ‘Bøsserøv’, ‘svin’ og ‘ladepor’, som er de øgenavne, de blev kaldt i deres skoletid.

thomas evers poulsen mobning bøsse julemærkehjemmet
Thomas Evers Poulsen er blevet kaldt Bøsserøv siden han var ung … (Foto: PR)

Mobning præger og hænger ved

En undersøgelse lavet af Voxmeter for Julemærkehjemmene viser, at næsten hver tredje dansker har oplevet at blive mobbet i skolen. Halvdelen af dem er stadig påvirket af det i dag.

Nogle af disse er de kendte danskere Thomas Evers Poulsen, Annemette Voss, Carla Mickelborg, Katja Bamberger Bro, Thomas Erex, Jon Edlund og Martin Skriver, der nu går ind i kampen mod mobning, og som sammen med Julemærkehjemmene vil have mobning på skoleskemaet og ud af skolegården.

I en række små videoer og billeder på sociale medier deler de kendte danskere deres egen mobbehistorie, hvor de med atypiske navneskilte fortæller danskerne det, de selv blev mobbet med, kaldt og har følt i deres egen skoletid.
Noget, der stadig påvirker dem den dag i dag.

– Jeg blev kaldt ’Bøsse’ og ’Femi’. Jeg var den eneste dreng, der gik til dans, og det syntes de andre var underligt. Det fik mig til at tvivle på, om jeg var god nok. Men det er stadig derinde. Når jeg hører de grimme ord enten i fjernsynet eller på gaden, bliver jeg ramt. For selvom jeg er kommet videre, gør det ondt – også når det går ud over andre, fortæller Thomas Evers Poulsen i kampagnen.

Mobning på skoleskemaet

I forbindelse med det nye initiativ har Julemærkehjemmene søsat en underskriftsindsamling, hvor mere end 800 danskere allerede har skrevet under på, at mobning skal på skoleskemaet. Det skal ske gennem en årlig trivselsuge på alle skoler i Danmark, hvor der kommer fokus på mobning og den skade, det medfører.

Det er Julemærkehjemmene, der står bag. På Julemærkehjemmene får børn, der bliver mobbet, er ensomme og mistrives, hjælp. Halvdelen af de op mod 1.000 børn, der hvert år får ophold på et Julemærkehjem har været udsat for mobning. Under et ophold bliver deres selvværd styrket, og de lærer, at alle er noget værd.

– Mobning har en skræmmende virkning på børns selvværd. Det ser vi dagligt hos de børn, som får ophold på et Julemærkehjem. Heldigvis kan vi hjælpe dem, så de genfinder troen på sig selv og deres værdi. Men det er nødvendigt, at vi alle gør noget for at stoppe mobningen. Her kan vi fra Julemærkehjemmene bidrage med vores årelange praktiske erfaring med at få børn tilbage i trivsel,  siger Søren Ravn Jensen, direktør i
Julemærkefonden.

Du kan se de stærke videoer her.

ladeport annemette voss julemærkehjemmet
At blive kaldt Ladeport som barn og ung hænger ved – også selvom man som voksen er slank som Carla Mickelborg … (Foto: PR)

Fakta

Julemærkehjemmene mener, at børns trivsel er voksnes ansvar. Her er Julemærkehjemmenes seks gode råd til, hvordan du som voksen kan stoppe mobning i skolen:

1. Lyt til dit barns oplevelser og følelser, og tal om det

2. Involver andre relevante voksne i at få det stoppet

3. Tag medansvar for at der skabes et godt klassefælleskab i dit barns skole

4. Forbyg mobning ved at hjælpe dit barn med at have aftaler med flere fra klassen

5. Opbyg og dyrk relationer til andre forældre fra klassen

6. Vær altid selv ordentligt i tanke, tale og handling

Fakta om undersøgelsen:

Undersøgelsen om voksnes erfaringer med at have oplevet mobning som børn er lavet af Voxmeter i perioden den 18. -28 april 2024. Data er indsamlet via telefoninterview med danskere over 18 år. 1.032 har svaret.

Oplevede du mobning i skolen?
Ja, jeg blev mobbet: 30,6 %
Ja, jeg oplevede at andre blev mobbet: 42,9 %

I hvilken grad påvirker mobning dig stadig i dag?
Her er det kun dem, der svarede ja til spørgsmål 1, som svarer (315 stk.)
I høj grad 10,9 %
I nogen grad: 13,1 % I mindre grad: 19,7 %
Slet ikke: 53,4 %

katja bamberger bro mobning julemærkehjemmet
Katja Bamberger Bro blev kaldt ‘Fiskeboldøje’, hvilket hun aldrig vil glemme … (Foto: PR)

Læs også:

Klumme: Mig og min ensomhed

 

klumme træ horisont ensom

· Mere fra samme kategori ·