Læs også:

Close
skovtårnet

Smukke Europa set ovenfra

Rejser  | 

‘Europa set ovenfra’ er en sensationel dokumentarserie fra National Geographic, der gennem spektakulære luftrejser viser nogle af Europas mest bemærkelsesværdige og skjulte skatte. Kig med og bliv lidt klogere

I det første afsnit af den nye, femte sæson stiller serien skarpt på Norden og gør os klogere på blandt andet Danmark og Færøerne, når serien ruller over skærmen på TV-kanalen National Geographic den 27. august klokken 21. Her bliver seerne klogere på Europa og landenes unikke attraktioner og traditioner.

færøerne
Gunnar Viðoy Staksá og hans hold fra Vidareidi, Færøerne i Danmark, henter her deres får fra den utroligstejle klippekant. (Foto: National Geographic for Disney/Dane Grace)

Attraktioner og traditioner

Du kan opleve Europa fra et nyt perspektiv, når man gennem seks afsnit besøger forskellige regioner på tværs af Europa i den nye sæson. Det første afsnit zoomer ind på de nordiske lande; Danmark, Færøerne, Norge, Sverige, Finland og Island, og kommer helt tæt på nogle af landenes skjulte skatte.

De efterfølgende afsnit byder på spektakulære luftrejser over Middelhavet, Benelux, de spanske øer, Alperne og de britiske øer.

Her afleverer en helikopter sten til den Midsundtrapperne ved på øen Otrøya i Norge. (Foto: National Geographic for Disney/Daniel R. Seljebø)

Seriens fine droneskud

Serien er filmet med enestående droneskud, der gør det muligt at komme helt tæt på Europas bemærkelsesværdige regioner.

Det er blandt andre 22-årige danske Dane Grace, der står bag betagende skud i Danmark og på Færøerne. Han blev verdensmester i droneflyvning i 2019, og dette er allerede den anden sæson af serien, han kan bryste sig af at have filmet til.

norden
Et computergenereret billede af Norden. (Foto: National Geographic for Disney)

Tag med på en rejse til det kolde nord

I det første afsnit, når serien drager til Danmark, kommer seerne med til København ved juletid, hvor Kayak Bar fejrer Santa Lucia med et optog i kajak gennem hovedstadens kanaler.

Oplev også en af Danmarks nyere og populære turistattraktioner, når programmet besøger Skovtårnet i Rønnede på Sydsjælland. Det er et enestående tårn, der har fået national såvel som international opmærksomhed og præsenterer nyskabende arkitektur.

Skovtårnet i Rønnede, Danmark er et af de meget spektakulære steder, der har fundet vej til programmet. (Foto: (National Geographic for Disney/Mathias Nordby)

Herefter går rejsen nordpå til Færøerne, hvor afsnittet stiller skarpt på landets får, der helt unikt græsser på skråningerne af de stejle bjerge og storslåede landskaber. Tag med til Norge og kom tæt på verdens længste trappe, der går op ad et af landets mægtige fjelde.

I Sverige kan man se, hvordan den unikke Slussen-bro, der er transporteret hele vejen fra Kina, sejles samlet i fuld størrelse ind i Stockholms havn og placeres i hjertet af byen. I Finland kan ‘The Silent People’ opleves, og på Island har lokale gang i et fugleredningsprojekt for landets søpapegøjer.

Få indblik i, hvem og hvad der giver Europa sjæl og efterlader indtryk Efter en tur nordpå tager de efterfølgende afsnit seerne med på en rejse, der gør dem klogere på Middelhavet, Benelux, de spanske øer, Alperne og de britiske øer. Her tager serien seerne tæt på alt fra imponerende ingeniørarbejde og innovationer til lokal flora og fauna og efterlader et indtryk af den europæiske kultur.

Oplev alt fra rekordstore ingeniørprojekter i Benelux-regionen, og hvordan julen bliver fejret på Middelhavsøen Malta til en dramatisk vikingefestival på de britiske øer. I Alperne er der luftballonfestival, mens en gotisk katedral byder velkommen til et sjældent lysfænomen på de spanske øer, hvor et fugleperspektiv på de Kanariske- og Baleariske Øer også viser fantastiske havdyr og unikke vinmarker.

Bucketliste over nogle af de unikke attraktioner og traditioner i Norden

Nedenfor er nogle af de ting, som det nordiske afsnit fremhæver her i Norden. Måske de skulle tilføjes din egen bucketliste …

Skovtårnet i Danmark

Skovtårnet, der ligger i Gisselfeld Klosters skov på Sydøstsjælland, er en helt unik naturoplevelse, hvor man har mulighed for at opleve suset i maven fra 45 meters højde og se skoven fra nye perspektiver.

Skovtårnet har en ikonisk arkitektur, der gør, at man kommer helt tæt på naturens smukke bøgetræer, når man bevæger sig op ad de 12 cirkler til toppen af bygningskonstruktionen.

skovtårnet
Skovtårnet findes i Gisselfeld Kloster’s skov, Rønnede, Denmark. (Foto: National Geographic for Disney)

Midsundtrapperne ved på øen Otrøya i Norge

Midsundtrapperne er en fællesbetegnelse for flere forskellige vandrestier, som er bygget ovenpå nogle af Norges mest naturskønne bjerge lige uden for Molde.

Her kan man vandre op ad verdens længste stentrappe, som fører op til Rørsethornet. Stentrappen er blevet lagt af nepalesiske sherpaer, og gør det både tryggere for mennesker at betræde og beskytter den vilde omkringliggende natur.

norge
Sten omhyggeligt placeret af Nima Nuru Sherpa og hans besætning, der danner en trappe på bjergryggen i Midsund, Norge. (Foto: National Geographic for Disney/Daniel R. Seljebø)

Swim-run i Sandhamn, Sverige

Sandhamn er en lille svensk by i den stockholmske skærgård. Byen har kun få faste indbyggere, men har årligt omkring 100.000 besøgende, hvoraf flere af dem deltager i det årlige Swim-run, der foregår den 5 september på Sandhamn og de omkringliggende øer.

Det otte kilometer lange Swim-run er en blanding af løb og svømning mellem øerne, hvilket gør det muligt at mærke Sveriges smukke natur på egen krop.

swimrun
Her kommer deltagere op af vandet i Ötillö i Swim-run World Championship i Djurhamn, Sverige. (Foto: National Geographic for Disney/Bjoern Olin)

‘The Silent People’ i Suomussalmi, Finland

En anden skjult skat, som ikke så mange kender til, ligger i det østlige Finland på en mark nær byen Suomussalmi. Her vil man opdage noget helt specielt – nemlig hjemmet for ‘The Silent People’. Det startede som en kunstinstallation, som de lokale efterfølgende har taget til sig og ladet stå.

‘The Silent People’ er 1.000 figurer, der skal forestille fugleskræmsler og er beklædt i farverigt tøj, som de lokale kommer og skifter to gange om året.

the silent people
‘The Silent People’ er pakket ind i vintertøj og dækket af sne. De ses i Suomussalmi, Finland. (Foto: National Geographic for Disney/Alexander Kuznetsov)

Santa Lucia-optog på Kayak Bar, Danmark

Den populære Kayak Bar, der er beliggende i hjertet af København, afholder hvert år et helt fantastisk kajakoptog i forbindelse med Santa Lucia.

Her samles venner og familier, hvorefter de padler gennem Københavns kanaler i smukt dekorerede kajakker, der lyser vinterdagene op.

Fugleredningsprojekt på Vestmannaeyjabaer, Island

På den sydlige kyst af Island ligger øen Heimaey, der er kendt for vulkanen Eldfells store vulkanudbrud i 1973. På øen kan man også opleve verdens største koloni af søpapegøjer, som hvert år kommer til land for at avle.

I marts kan man derfor, sammen med øens beboere, se frem til at hjælpe de fugle, som bliver forvirret af byens lys, med at spore dem på rette vej.

island
Sandra Sif Hammer ser ud over havet, efter at have sluppet de reddede søpapegøjer ud i den vilde natur i Vestmannaeyjar, Iceland. (Foto: National Geographic for Disney/Atli Oskar Fjakarsson)

Hvornår kan du se:

Femte sæson af ‘Europa set ovenfra’ sendes eksklusivt på TV-kanalen National Geographic i
Danmark fra den 27. august klokken 21.00 og de efterfølgende fem søndage.

Læs også:

Rejsefeber: Smukke Island

island

· Mere fra samme kategori ·