Læs også:

Close
pige glad strand

Klumme: Tanker om sommerferie

Mit liv  | 

Kender du det – vores egne eller andres forventninger til sommer og sommerferie. Sommeren som man hele vinteren ser frem tid – sommeren der skal indhente og ‘kompensere’ for hele året. Her er mine tankker om sommer og sommerferie

Vejret – og ikke mindst sommeren er noget, vi danskere har en holdning til – og bruger masser af tid på. Og ja, det gør jeg jo også selv. Men her med udsigt til silende regn – når jeg kigger ud af vinduet i mit sommerhus – fik jeg pludselig så mange tanker om det – sommerferien, vejret og sommeren.

Måske du er enig eller synes noget helt andet. Læs min klumme her – og nyd et lille frikvarter mens solen skinner – regnen siler ned, eller du ser ud på en grå himmel. Bare tryk på ‘pyt-knappen’ og læs …

pige glad strand
En sommerdag på stranden kan være dejlig – men det kan en regnvejrsdag også … (Foto: Pexels)

Sommer

Åhhh, hvor jeg elsker den tid. Det hele starter med det dejlige forår, som jeg allerede i februar nærmest sidder og enter på. Måske man bare har brug for et lille vink om, ‘at der KOMMER forår’, og ‘alt bliver grønt og frodigt igen’. Men ja, foråret er en skøn tid, hvor det nærmest føles, som om alt ‘glider lidt nemmere’ – også udfordringer og dumheder.

Og midt i det forår, så kommer tankerne om den laaaange skønne sommer – barndommens sommerferier der var lange, og uendelig varme og fyldt med ‘slow living’ på den dejligste måde. Man begynder at tænke på, at når foråret er godt, så må sommeren jo nærmest være endnu bedre. Og ja, sådan er det desværre ikke altid.

Og vejret har bare en stor indflydelse på os danskere, der jo ikke har lys og varme hele året – og derfor som en lille Pitbull arrigt knurrer, hvis vi ikke får det som, vi måske ønsker, håber eller drømmer om. Og ja, drømmene og forventningerne er ofte højere end virkeligheden. Men ja, sommer ER en skøn tid – vejret til trods nogle gange …

Læs også: Klumme: Jeg kan ikke vente på foråret

jordbær
Det danske jordbær er bare de bedste … (Foto: MY DAILY SPACE)

Sommerferie

Når sommeren nærmer sig, så har de fleste danskere allerede planlagt sommerferien – fortalt på Facebook hvor de skal hen – eller lagt første foto op med en drink. Har sidste års danske sommer været skidt, så vil ALLE til udlandet – og sådan kører det i ring og frem og tilbage år for år. Jeg er sikker på, at i år sidder der mange danskere og tænker, ‘næste år VIL jeg til udlandet’ – det trods klimakrise – absurde varmerekorder i udlandet – hagl som tennisbolde og brænde i hobetal. Vi nægter at lade os nøjes.

Men for mig handler sommerferie også meget om at slappe af – ikke have for mange planer – leve et simpelt liv – bare hygge – spise enkle sommerretter – læse bøger – gå ture – sove længe – køre en tur – være sammen med venner og familie. Uden der skal gå stress eller jag i den. Det kan der hurtigt nok gøre i hverdagen, hvor dagene er som en tætpakket taske fyldt med gøremål og ting, man skal nå. Så luksus for mig er faktisk bare at trække stikket – og ja bruge to timer på en sudoku, som jeg ikke kan koncentrere mig fem minutter om i hverdagen.

stilling strand
De danske strande er skønne – også på en overskyet dag … (Foto: MY DAILY SPACE)

Det gode vejr

Det gode vejr er nemt – taknemmeligt og alle danskere bliver den bedste udgave af sig selv. Vi dytter ikke – vi hjælper andre – vi smiler – griner og skynder os ud for at nyde det gode vejr (også oftest uden solcreme for nu skal vi fandeme være brune i en fart – selvom vi HAR læst om hudkræft, og at høj solfaktor faktisk er et must. Men lige her tager fanden ved os, og vi tænker, det rammer ikke mig – og jeg er bleg som en mide – jeg skal nå at få noget farve).

Den danske sommer er unik – Danmark er unik. Det danske flag det samme – og vi bliver så patriotiske og synes alt er godt – selv de forfaldne huse i de små byer får man pludselig lyst til at flytte til.

Danmark er fyldt med hav, vand og skov og grønne områder – vi har MEGET af det hele. Og er vejret godt – så vil alle ud i den danske natur – om ikke andet så for nogle timer eller en dag. Nøj hvor vi nyder det. Og de store strande er fyldte og iskioskerne velbesøgte.

Jeg er ikke selv for god – for jeg kan også mærke at ‘humørbarometeret’ stiger voldsomt. Det er også bare lidt sjovere og hyggeligere at have inviteret familien eller vennerne til grill, hvis man kan sidde ude – hygge – varmes af solen, og ungerne kan lege på græsplænen.

Sommerferie kan også være dejligt i udlandet – og jeg har også selv gjort det mange gange. Men skulle jeg vælge, vil jeg hellere være hjemme i Danmark i sommerferien. Man kan altid tage ud at rejse – også på tidspunkter hvor alle andre ikke også rejser. Jeg føler ofte, jeg går glip af noget i Danmark, når jeg har holdt sommerferie i udlandet. Jeg VIL være i Danmark, når de danske jordbær kommer – når roserne springer ud – når brombærerne står og venter på at blive plukket.

Danmark dansk flag dannebrog (Foto: Unsplash)
Danmark og dannebrog på en sommerdag er det bedste … (Foto: Unsplash)

Det dårlige vejr

Ja, det – altså vejret – er et af danskernes yndlingsemner – og måske endda et af de emner, vi ikke kan blive uenige om. For dumt og dårligt vejr er ingen glade for. Jo måske en landmand efter to måneders tørke. Vi lader os virkelig påvirke af skidt vejr – og det er som om, vores verden går lidt i stå og i stykker, og vi bliver en smule handlingslammede – som om vi bare har lyst til at lægge os og sove og vente på bedre vejr.

Men husk nu HVER DAG – er en god dag – og den kommer ikke tilbage … Så hvorfor spilde dage og tid på at hidse sig op over vejret. Der er da rigeligt andet, man kunne hidse sig op over.

Dårligt vejr er – ja indrømmet – nogle gange – mega øv. Men brug lidt ekstra hjerneceller på at finde ‘ja-hatten’ frem – tænd op i brændeovnen – bag nogle kanelsnegle – ryd op i det skab, du skulle have ryddet op i for et år siden – bing en serie i sengen. Der er masser af ting, man kan hygge med på en regnvejrsdag.

regn regnvejr sommerhus sommer drøsselbjerg
Regn i sommerhus – er glasset halvt fyldt eller tomt … (Foto: MY DAILY SPACE)

Er glasset halvt fyldt?

Jeg forsøger faktisk selv altid at tænke, at glasset er halvt fyldt. Men jeg er ingen helgen, og det kikser også for mig indimellem. Jeg synes bare, det er vigtigt at nyde hver årstid – og når sommeren er slut, så kommer der en lang periode med både efterår og vinter. DER kan du tale om, at glasset indimellem kan se lidt tomt ud, så man næsten kan se bunden.

Vi skal forsøge at være i nuet – ikke tænke på i går – eller hvad andre gør, eller vi går glip af. Ej heller tænke for meget på i morgen. Nu – i dag – lige her – er hvor du er – og den dag skal du tænke på som ganske blank og med mulig for at fylde med noget, der gør dit liv – måske sommeren – eller sommerferien – meningsfyldt og dejlig. Måske skal man lidt ned fra det store perspektiv og se på de små ting og nuancer – for ofte er der små guldkorn der, der kan få ens liv til at give mening.

Sommer, sommerferie, planlæg, summer, kvinde, sand, havet. (Foto. Unsplash)
Glasset er altid halvt fyldt, når vejret er godt – sjovt nok. (Foto. Unsplash)

Danmark du ER dejlig

Om det regner – her er hedebølge – eller det blæser en halv pelikan – så er jeg bare vild med Danmark. Jeg er stolt af Danmark og være dansker. Jeg kan lide vores land – vores natur – og jeg forsøger hele tiden at nyde det hele. Når man bliver ældre, får man ofte flere og flere flashbacks til ens barndom – fortid – og livet passerer en smule revy for en. Det går stærkt – og den stikkelsbærbusk jeg så skarpt kan huske, jeg altid plyndrede hos min mormor og morfar – det er altså mange mange år siden nu. Men jeg kan næsten stadig smage dem, når de varme eksploderede i min mund.

Måske vi skal samle på minder – danskerminder – minder også af de små af slagsen. Tit er det jo fragmenter, vi kan huske – ikke de store ting – som vi måske tror vil stå forrest i tankerækken og som har kostet os kassen – men blot en duft der sender os fluks tilbage til campingferierne (mig med mine forældre ved Kalundborg). Her tænker jeg for eksempel på duften af hybenroser – som jeg altid skulle lave ‘parfume af’. Det er et lille men dejligt minde – som jeg næsten tænker på hver gang, jeg ser en hybenrosebusk.

danmark sommer mark ko køer
Danmark du ER dejlig … (Foto: MY DAILY SPACE)

Der er ikke noget facit – der er ikke noget – sådan skal vi gøre – men der er masser af tanker og ting, du kan sætte i værk. Måske du selv fik sat dit liv og dine sommerferier lidt i fokus med denne klumme – måske endda glasset er så fyldt, så der er noget at drikke af – så skål på det.

Men husk som sagt indimellem at trykke på ‘Pyt-knappen’, og lad vær med at bruge for meget tid på ting, du ikke kan lave om på  – som vejret. Som Andreas Odbjerg synger, ‘I morgen er der også en dag’ … Husk det …

 

Læs også:

 

Mine to liv

 

to liv københavn drøsselbjerg sommerhus

· Mere fra samme kategori ·