Læs også:

Close
pige vindue tænker sofa

Angst og 7 trin til at håndtere angsten

Sundhed  | 

Vi kender det alle – det at føle angst. Nogle gør det i større grad end andre. Her er 7 ting, du skal vide om angst

Vi har talt med chefpsykolog Frans Boeriis fra Fyns Psykologpraksis i Odense , der i denne artikel giver dig en bedre forståelse for, hvad angst er, og hvad du kan gøre ved den …

pige vindue tænker sofa
Få her en bedre forståelse for, hvad angst er … (Foto: Unplash)

1. Hvad er angst?

Angst er en normal og naturlig følelse der opstår hos de fleste mennesker fra tid til anden. Mange mennesker oplever angst op til eksamen, inden et jobinterview eller som respons på en presset situa7on eller livsudfordring.

I bund og grund kommer angst til udtryk, fordi vi mennesker føler, at der er noget på spil og bliver utrygge og usikre på vores egne evner. Angst kan også komme til udtryk, fordi vi bliver overvældet af livet, og derfor opstår angsten som en reaktion på en form for trussel eller fare.

Det er en adaptiv mekanisme, der hjælper med at forberede os på at håndtere stressende situa7oner. Når vi oplever angst, kan det øge vores opmærksomhed og beredskab, hvilket kan være nyttigt i visse situationer. Derfor kan angst være din ven og du kan lære at arbejde med din angst så det bliver vendt til din fordel.

Læs med i denne artikel hvor vi undersøger angst, så du kan lære at forstå angst samt identificere hvorfor angsten opstår og hvordan du kan tackle en angstpræget situation på bedst mulig vis ..

2. Hvordan føles angst?

Angst kan føles forskelligt fra menneske til menneske, og selvom angst kommer i forskellige størrelser og variationer er der ofte nogle fællestræk der er gode at kende:

– Fysisk ubehag, hjertebanken og svedtendens er nogle af de fysiske symptomer som kan komme til udtryk i en angstpræget situation.

– Følelsesmæssig uro, katastrofetanker og unødige bekymringer er psykiske symptomer som kan gøre dig mere følelsesmæssig sårbar.

regn hånd bange ked angst
Det er vigtigt, at du prøver at forstå, hvad angst er … (Foto: Unsplash)

3. Forstå hvorfor angsten opstår

At forstå angst kan være en værdifuld del af at håndtere og reducere angstsymptomer. Når du forstår, hvad angst er, og hvordan den påvirker dig, kan det hjælpe dig med at føle dig mere i kontrol og bedre rustet til at håndtere den.

Det første skridt er at acceptere, at du oplever angst og anerkende, at det er en naturlig menneskelig reaktion. Forsøg ikke at bekæmpe eller undertrykke angstfølelserne, da det kan forværre dem. Ved at acceptere din angst og tillade den at være tilstedestede, kan du reducere kampen imod den og skabe plads til forandring.

4. Bliv opmærksom på dig selv

Vær opmærksom på dine følelser, tanker og kropslige reaktioner, når angsten opstår. Mærk, hvordan det føles i din krop, og bemærk de tanker, der går gennem dit sind. Ved at være opmærksom på dine reak7oner kan du begynde at få en dybere forståelse af, hvordan angst manifesterer sig i dig.

Helt konkret kan det være en fordel at skrive ned når du oplever angst, samt notere de situationer, der udløste dem. Gør dette regelmæssigt for at se efter mønstre eller gentagende temaer. Dette kan hjælpe dig med at identificere specifikke udløsere eller mønstre, der bidrager til din angst.

5. Reflekter over livshistorie og begivenheder

Tænk over tidligere begivenheder eller traumatiske oplevelser, der kan have bidraget til udviklingen af din angst. Nogle gange kan der være bestemte begivenheder, relationer eller miljømæssige faktorer, der har har indflydelse på angstniveauet. Vær åben for at udforske disse forbindelser.

Dette kan gøres i samvær med en psykolog eller en anden person der kan hjælpe dig med at få udforske baggrunden for angst.

hånd havet angst bange
Vend angsten til noget positivt … (Foto: Unsplash)

6. Vend angsten til noget positivt

Når vi lærer at arbejde med vores angst og bruge den som en ressource, kan vi udnytte dens energi og opmærksomhed til vores fordel. Det indebærer at lære teknikker og strategier til at berolige os selv, regulere vores vejrtrækning, ændre negative tankemønstre og tage konstruktive handlinger for at håndtere de situationer, der udløser vores angst.

Prøv at ændre din opfattelse af angst som noget negativt til noget, der kan være nyttigt og givende. Se angsten som et advarselssignal, der hjælper dig med at være mere opmærksom på dine behov, grænser og prioriteringer. Betragt den som et incitament til at arbejde på dig selv og vokse som person.

ked af det græde pige trist
Lær at leve med angsten på en meningsfuld måde … (Foto: Pexels)

7. Lær at leve med angsten på en meningsfuld måde

At tackle og håndtere angstprægede situationer og omdanne dem til noget positivt kan være en udfordring, men det er muligt med de rette strategier og tilgange. Her er nogle måder, du kan håndtere angstprægede situa7oner og vende dem til noget positivt:

Acceptér og anerkend din angst: Det første skridt er at acceptere, at du oplever angst og anerkende, at det er en naturlig reaktion. Forsøg ikke at bekæmpe eller undertrykke angstfølelserne, da det kan forværre dem. Ved at acceptere din angst og tillade den at være til stede, kan du reducere kampen imod den og skabe plads til forandring.

Prak7ser åndedrætsøvelser og afslapningsteknikker: Åndedrætsøvelser og afslapningsteknikker som dyb vejrtrækning, progressiv muskelafslapning eller medita7on kan være nyttige værktøjer til at berolige din krop og reducere angstsymptomer. Disse teknikker kan hjælpe med at skifte dit fokus og skabe indre ro.

 

Læs også:

 

Sådan kan du håndtere jalousi

 

uvenner kærester skænderi diskussion træt frustreret par sur vred (Foto: Pexels)

· Mere fra samme kategori ·