Læs også:

Close
Halloween kat måne græskar uhyggeligt (Foto: Pexels)

Det vidste du (garanteret) ikke om Halloween

Underholdning  | 

Mange af os har for alvor taget traditioner som græskar-lanterner og uhyggelige kostumer til os til Halloween, der hvert år falder den 31. oktober. Gå på ’trick or treat’ her og få slikposen fyldt op med sjove og ikke så kendte facts om Halloween-traditionen.

Oktober vælter frem med Halloween-pynt i mere eller mindre alle afskygninger. Så ja, du ved nok godt, at Halloween nærmer sig. Men hvor meget ved du egentlig om den uhyggelige mærkedag?

Halloween er altid den 31. oktober

Halloween, eller på dansk allehelgensaften, er dagen dedikeret til at mindes de døde. Allehelgensdag er den 1. november, derfor markeres allehelgensaften eller Halloween altid den foregående aften, altså den 31. oktober.

I Danmark blev de to dage slået sammen i forbindelse med reformationen, så mærkedagen nu var en mindedag for alle døde kristne.

Halloween er ikke amerikansk

Tro det eller ej, men Halloween er hverken en amerikansk tradition eller opfundet af en slikfabrik.

Halloween kan faktisk spores mere end 2000 år tilbage. Halloween startede som en keltisk høst-fest ved navn Samhain, som betyder ‘sommerens slutning’. Festen blev afholdt hvert år i starten af november for at fejre sidste dag i høstsæsonen.

Allerede dengang troede gælerne på, at dagen var det tidspunkt, hvor de dødes sjæle kunne komme tilbage til livet og lave ‘ballade’ hos de levende. Det blev derfor hurtigt en god idé for de levende at klæde sig ud i uhyggelige kostumer og masker, så de døde ikke kunne se dem eller endda kunne skræmme dem væk.

Nogen er (meget) bange for Halloween

Er du en af dem, som er bange for Halloween? Så kan det være, at du lider af Samhainofobi – altså frygten for Halloween.

Slikjagten er faktisk tiggeri

En af de største ting ved Halloween er ‘slik eller ballade’, måske bedre kendt som ‘trick or treat’. Men faktisk startede traditionen allerede i Middelalderen.

Historisk set var det de fattige i Skotland, England og Irland, der klædte sig ud og gik dør til dør hos de velhavende for at bede om penge og mad i bytte for sange og bønner. På den måde fik de fattige en kage for at bede for de velhavendes afdøde familiemedlemmer.

Græskar-lanterner holder onde ånder væk

De udskårne græskar-lanterner er nok blevet symbolet for den velkendte efterårstradition. Men det uhyggelige græskar-pynt kommer faktisk fra Irland.

Græskar-lanternerne går under navnet ’Jack O’ Lanterns’, opkaldt efter sagnet om ’Stingy Jack’. For Jack (højtidens maskot) havde ifølge historien narret djævlen, og kunne derfor hverken lukkes ind i himmelen eller helvede. Jack blev derfor hængende på Jorden, hvor han brugte efterlivet på at gå rundt med en lanterne. Oprindeligt blev lygterne skåret i majroer, rødbeder og kartofler, og blev lavet for at holde de onde ånder væk.

 

Læs også:

Skal du til halloween-fest? Bliv inspireret af 33 af de vildeste kostumer fra dansk cosplay

Halloween (Foto: Pexels)

· Mere fra samme kategori ·