Læs også:

Close
mølle søjnderborg

Rejsefeber: Smuttur til Sønderjylland og Nordtyskland

Rejser  | 

Danmark er dejlig – vi ved det jo godt. Men vi glemmer det til tider, når der skal holdes ferie. Hvad med at tage et par dages ferie i Sønderjylland og Nordtyskland

Efter lidt snak frem og tilbage blev der Googlet og tjekket mange steder ud. Det skulle være overskueligt at komme frem og tilbage og ikke for meget køretid. Men bare nyde den danske sommer. Og sommer var det – eller næsten – der kom et lille vejrskifte sidst på turen – men pyt.

Der er masser af steder at vælge mellem. Og vi havde ikke været på nogle af disse steder – vi ville prøve steder, der var til at betale – autentiske og byer, som vi ikke kendte så godt. Turen gik til Gram – Sønderborg og tyske Kropp – og ja så var der selvfølgelig et par afstikkere på køreturen. Men det var de tre steder, vi overnattede. Kom med på vores lille roadtrip …

stokroser ribe
Stokroser er fine og indbegrebet af idyl. Sådan så et af byhusene ud i Ribe …(Foto: MY DAILY SPACE)

Turen går til …

Turen gik fra København over Fyn (på en af årets varmeste dage – selvfølgelig), hvor vi holdt en lille pause og spiste medbragte sandwich i Middelfart Havn med udsigt til sol, sommer og Lillebæltsbroen … Derefter gik turen stille og roligt videre til Gram – nærmere betegnet Gram Slotskro.

lillebæltsbroen
Hjemmelavet sandwich med udsigt til både og Lillebælt – så er turen ligesom i gang … (Kollage: MY DAILY SPACE)

Gram Slotskro

I den lille by Gram ligger Gram Slot. Sanne og Svend Brodersen købte Gram Slot i 2007, efter det havde stået tomt i 25 år. Siden da har de skabt en alsidig virksomhed, der omfatter events som koncerter, fester, kurser og konferencer samt et stort økologisk landbrug. Det ligger idyllisk og fint, og der er også en stor slotspark, som man kan gå en tur i.

Måske du kan genkende navnet – og det er nok fordi, du har købt produkter derfra … Gram Slots landbrug er løbende under udvikling med kvægbrug og agerjord, hvor der bliver dyrket et væld af forskellige afgrøder som ølandshvede, spelt, løg, kartofler og andre grøntsager. Alle produkter, produceret på Gram Slots økologiske landbrug, kan købes i REMA 1000’s butikker landet over.

I år 1231 blev det skrevet i jordebogen, at Kong Valdemar ejede jord for 10 mark guld i Gram. Det var mange penge dengang – og det var starten på Gram Slot. I Middelalderen var Gram Slot en vigtig borg. For lige her ved Gram førte landevejen mellem Haderslev og Ribe over Gram Å, så her kunne man opkræve told af alle de mange vejfarende og købmænd, der skulle forbi med deres varer. Og der var mange, for ruten mellem Haderslev og Ribe var – og er – den korteste afstand mellem Lillebælt og Vesterhavet.

gram slotskroGram Slot er meget idyllisk … (Foto: MY DAILY SPACE)

Med udsigt til slottet ligger Gram Slotskro – og deres udendørsservering ligger op af vandet også. Mere idyllisk kan det næsten ikke blive … Gram Slotskro er bygget i 1855 og i de forløbne mere end 150 år blevet nænsomt restaureret og udbygget, så kroen i dag fremstår som en hyggelig og moderne kro, hvor det er 4. generation, som selv står i køkkenet og sørger for gæsternes kulinariske velbefindende.

Det er en rigtig gammeldags og hyggelig kro – der også har andre bygninger, end man kan se på nedenstående billede af kroen. De er så ikke lige så charmerende – og det var der, vi boede – desværre. Men heldigvis er man jo ikke så meget på værelserne. Men det VILLE have været fedt at opleve ‘kro-viben’ på værelset også.

Efter at have slæbt tingene op på værelset, gik vi ned og sad og fik noget koldt at drikke – det trængte man til. Og en kølig øl og glas rosé var perfekt. Og så lidt ekstra credit for størrelsen – for de var IKKE nærige med, hvor meget de kom i vinglasset – det kan vi lide …

gram slotskro
En sommer-skål med den bedste udsigt … (Foto: MY DAILY SPACE)

Så fin ser hovedbygningen af Gram Slotskro ud … Så dansk så velholdt og med så mange historier gemt bag de røde mursten.

gram slotskro
Så fin og velholdt er Gram Slotskro… (Foto: MY DAILY SPACE)

Derefter kørte vi en tur til Ribe, der var under 20 kilometer, så en lille fin udflugt. Men først var vi i den lokale Røde Kors genbrugsbutik. Vilde ting at opleve – nej – men pokkers hyggelige. Og vi brugte, som I kan se, ikke mange penge. Til gengæld fik vi en god kniv at skære med – krystal vase – krystalskål – og to babybodystockings der var som nye. Det er da en helt okay deal at lave …

gram røde kors
Butikken var ret stor og overskuelig – og ja vi kunne have brugt flere penge – meeeen – vi mangler jo ikke meget …. (Kollage: MY DAILY SPACE)

Ribe Domkirke er dedikeret til Jomfru Maria og er Danmarks eneste femskibede kirke. Ribe Stift oprettedes i 948. Den første kirke i sten opførtes 1110 – 1134 af biskop Thure. Den ligger muligvis på samme sted som Ansgars kirke fra 860. Den nuværende kirke er påbegyndt omkring år 1150. Den ligger midt i byen og er en slags samlingspunkt. O der var masser af liv og leben og turister – som os …

ribe domkirke
Ribe Domkirke er stor og smuk … (Foto: MY DAILY SPACE)

Ribe Domkirke er dedikeret til Jomfru Maria og er Danmarks eneste femskibede kirke. Ribe Stift oprettedes i 948. Den første kirke i sten opførtes 1110 – 1134 af biskop Thure. Den ligger muligvis på samme sted som Ansgars kirke fra 860. Den nuværende kirke er påbegyndt omkring år 1150. Ribe by er hyggelig at gå en tur i – og det gjorde vi – inden vi vendte frem til Gram for lige at slappe af før aftensmaden.

Om aftenen havde vi bestilt en fire retters menu med tilhørende vinmenu. Vi sad med samme udsigt til selve slottet som om eftermiddagen – det var en varm og mild sommeraften – og der var god og hyggelig servering – fine retter – som her hovedretten med mørbrad.

gram mørbrad
Veltillavet mørbrad som hovedret … (Foto: MY DAILY SPACE)

Og desserten skal da også med – for den var med rabarber og havde den perfekte kombination af surt, sødt og fedmen fra isen. Dessertvinen dertil gjorde sig godt – og den supplerende retten så fint. Godt mætte – og dog – for det hele blev afsluttet med en Irish Coffee – endda i en ‘special edition’ opfundet på kroen – og den snakker vi stadig om. Uha den var god.

gram rabarber
Så bliver det vist ikke mere dansk sommer med rabarber til dessert … (Foto: MY DAILY SPACE

Hotel Sønderborg Strand

Efter fin kromorgenmad og en nedpakket bil, kørte vi til Als. Sønderborg er smuk og fin – og her skulle vi bo på Hotel Sønderborg Strand – mere centralt kunne det næsten ikke blive. Og fra værelset var der udsigt til både hav og Kongeskib. Så ved man der er dømt dansk sommer – på førsteklasse – eller i hvert fald på første række.

hotel sønderborg strand
En fin sommeraften efter en gåtur og endnu en (dog ikke så god som i Gram) Irish Coffee … (Foto: MY DAILY SPACE)

Hotellets nabo var denne fine, gamle mølle. Slotsmøllen lå oprindelig på samme grund som Sønderborg Slot og har derfor fået navnet slotsmøllen. Møllen blev oprindeligt bygget i 1791, men er efterfølgende brændt og genopført et par gange. Den oprindelige genopførelse af møllen blev flyttet til Tinglev hvorefter den ligeledes brændte.

I 1875 byggede man en ny mølle på den grund, hvor møllen stadig står i dag. Den hollandske mølle blev bygget som kornmølle og var i vinddrift indtil omkring 1925. Den er placeret højt og flot med en suveræn udsigt over havnen. Møllen kan dog kun ses udefra. Men smuk var den – og ja ret velholdt.

mølle søjnderborg
Naboen var en smuk mølle … (Foto: MY DAILY SPACE)

Kongeskibet Dannebrog havde dagen forinden lagt til ved Sønderborg Slot, hvor HM Dronning Margrethe II gik i land for at blive officielt modtaget på slotskajen af en ventende delegation.

Ankomsten var efterfulgt af ligeledes officiel modtagelse på Gråsten Torv – og det var starten på majestætens årlige sommerferie på Gråsten Slot. Således indtog vi Sønderborg sammen med de kongelige – eller næsten – men det var sjovt at være så tæt på Kongeskibet.

Kongeskibet Dannebrog blev bygget på Orlogsværftet i København som afløser for det forrige kongeskib, hjuldamperen Dannebrog, som var fra 1879 og var kongeskib indtil 1931. Kongeskibet har dermed heddet Dannebrog siden 1912, men det er altså to forskellige skibe, der har delt navnet.

kongeskibet sønderborg
Ud over os var der også fint besøg af Kongeskibet Dannebrog i Sønderborg … (Foto: MY DAILY SPACE)

Efter hyggelige gåture – dukkert i havet – lækker aftensmad på hotellet, så sagde vi dagen efter farvel til Sønderborg. Her over den gamle Kong Christian X-bro. Og så var vi på vej mod Tyskland – uhha – nu bliver det vildt – eller nej det blev det aldrig. Men vi var på vej mod Fleggaard – og det er i sig selv en vild oplevelse – hvis man ikke er vant til den slags.

Farvel til Sønderborg – og på vej mod Tyskland … (Foto: MY DAILY SPACE)

Wikingerhof

Vi havde valgt et hyggeligt hotel i den lille, tyske flække Kropp – ikke langt over grænsen, så det ikke blev til for meget køreri. Men inden vi ankom måtte vi i grænsebutikkerne – ingen dansker med respekt for dem selv – eller deres indtag af slik og drikkelse – vil undvære  et sådan besøg.

Når man aldrig har været i Fleggaard, kan det godt være en lidt grænseoverskridende oplevelse – for uha der var mange mennesker – og uha de købte meget. Jeg tænkte hele tiden, ‘sikke mange fester der skal holdes’, men jeg tror nu mere, det var til privat forbrug. Vi købte også lidt – og ja der var billige sager at finde. Men længe blev vi der ikke. Og så var vi ellers på vej mod Kropp.

wikingerhof
De små lodges lå tæt på hotellet … (Foto: MY DAILY SPACE)

En hyggelig lille (ryge)plads udenfor var der lavet – og havde vejret været været bedre, var der også liggestole, man kunne have slænget sig i.

wikingerhof
Glamping – kunne man næsten kalde oplevelsen … (Foto: MY DAILY SPACE)

Dejligt tysk – nåhhh nej engelsk – var navnet på hytterne – men lidt tysk snakkeri fik vi da afprøvet – også selvom det var lidt rustent, så lykkedes det både at forstå og gøre sig forståelig på deres sprog.

Hytterne var ret nye – alt duftede af træ og nye materialer. Det var sådan lidt en kloning mellem shelter, spejderhytte og lille sommerhus – som at se de der ‘tiny houses’-profiler på insta – men det fungerede godt – og meget sjovere end blot at have et værelse i hovedbygningen.

wikingerhof
Træ – masser af træ – og hygge … (Foto: MY DAILY SPACE)

Wikingerhof har både almindelige værelser og nye lodges, man kunne overnatte i. Vi valgte lodges – det var sådan lidt ‘living on the edge’ vildt og sjovt at prøve – og de var nye og fine – og faktisk ret sjove og hyggelige at være i. Hotellet var ‘tysk i sin stil’, men pænt og havde en fin lille have, man kunne sidde i.

Vi var en del i lodgen – så Tour de France – læste og hyggede – og vi kørte en tur og var på den lokale cafe og få kaffe og kage og handle lidt ind i et supermarked. Om aftenen spiste vi store wienerschnitzels på hotellet – det bliver man jo nærmest nødt til, når man er i Tyskland. De smagte godt – og vi fik dermed stillet ‘kødlysten’ for de næste dage.

wikingerhof
Færdiglavet GT og lækre kirsebær og touren kørende med Ritter og Rolf i baggrunden på computeren – hyggeligt … (Foto: MY DAILY SPACE)

Næste morgen spiste vi morgenmad der, pakkede ned og vendte snuden mod Sjælland igen. Det føltes som en lang tur – mange (nye) oplevelser hver dag – men en god kombination og også afstand, så det ikke føltes som om, man sad i bilen hele tiden.

wikingerhof
Her spiste vi både schnitzel og morgenmad … (Foto: MY DAILY SPACE)

Danmark er dejlig – og vi blev reelt blot bekræftet i, at der er så mange ting og steder at opdage og besøge, hvis man ellers gider kigge efter. Danmark (og også Tyskland lidt) er dejlig. Håber du måske er blevet inspireret til selv at planlægge en lille roadtrip rundt i Danmark nu ..

Kilder: gramslot.dk, gramslotskro.dk, kongehuset.dk, wikipedia

 

Læs også:

 

Postkort fra Bornholm

· Mere fra samme kategori ·