Læs også:

Close
snaps

Sådan skal du nyde påskesnapsen

Mad  | 

Påsken er over os, og mange danskere elsker en lille snaps til påskefrokosten. Men rent faktisk drikker danskerne snaps helt forker. Bliv klogere på hvordan du skal nyde påskesnapsen

Ny YouGov-undersøgelse viser, at mange danskere drikker snaps forkert. Det fortæller en smagsekspert os mere om og også, hvordan du drikker din påskesnaps – på den helt rigtige måde …

Æg, æggemad, avokado, avocado, frokost, rugbrød, smørrebrød, måltid, sund mad, madplan. (Foto: Pexels)
Æg og snaps hører sammen. Og det kan serveres på mange måder. Her i en variant uden sild for eksempel. (Foto: Pexels)

Snaps er lig med påske og hører til på ethvert påskebord sammen med dansk rugbrød, sild, æg og rejer. Men når danskerne sætter sig til rette ved påskebordet med en snaps til den lækre mad, drikker mange den helt forkert, viser en ny landsdækkende undersøgelse om danskerne snapsevaner. I hvert fald, hvis man spørger Lars Kragelund, som er smagsekspert hos Aalborg Akvavit. Han giver her tre gode og enkle tips til, hvordan du nyder din påskesnaps, så du højner den samlede smagsoplevelse af påskebordets glæder.

Hvad fuldender et smukt dækket påskebord med alverdens lækre sild, friske rejer og nykogte æg? En snaps selvfølgelig!

Man kan drikke sin snaps, som man vil, men hvis man vil nyde alle de gode egenskaber i snapsen, så er der nogle retningslinjer for, hvordan du opnår en samlet smagsoplevelse fra både maden og snapsen.

aalborg akvavit
En snaps i påsken til en af de obligatoriske påskefrokoster … (Foto: Visualhunt)

Drik ikke din snaps som shot

Spørger man snapsedrikkende danskere, hvordan de drikker snaps, svarer 23 procent af dem, at de drikker den som et shot. Det viser en ny landsdækkende YouGov-undersøgelse, som Aalborg Akvavit har fået foretaget. Men faktisk er det langt bedre at nippe til den.

– Det overrasker mig ikke, at så mange drikker deres snaps som et shot, men det er ærgerligt. Man går glip af snapsens forunderlige smagsnoter under påskefrokosten. Skyller du snapsen ned i én mundfuld, virker mængden af alkohol som et opløsningsmiddel og efterlader munden med en brændende – og for mange – ubehagelig fornemmelse. Prøv at nippe til snapsen næste gang, så vil du opdage, hvordan snapsens aromaer frigøres langt bedre i din mund. Årsagen er bl.a., at vandet i din mund fortynder akvavitten en lille smule og presser aromaerne ud af akvavitten sammen med varmen i din mund, lyder det fra Lars Kragelund, som er smagsekspert hos Aalborg Akvavit.

snaps
Hvilken snaps er din yndlingssnaps … (Foto: PR)

Mad fremmer smagsoplevelsen

Smagsekspertens andet tip, som hænger uløseligt sammen med hans første anbefaling, er at drikke snaps sammen med mad. Når du nyder snaps til påskens klassikere som sild, rejer og svinekødsretter, giver det en helstøbt smagsoplevelse.

rugbrød smørrebrød (Foto: MY DAILY SPACE)
Smørrebrød er lækkert til snaps. (Foto: MY DAILY SPACE)

– Vi kan se i vores rundspørge om danskernes snapsevaner, at de fleste drikker snaps sammen med mad. Det er positivt. Først tager du en bid af maden, tygger på den, synker den, og nipper til din snaps. Så sikrer du den største aromafrigørelse fra snapsen, fordi du fremmer produktionen af mundvand, når du spiser. Dertil kommer, at du får fornøjelsen af aromaerne fra både maden og snapsen samtidig. Du opnår en større samlet smagsoplevelse, da aromaer fra mad og akvavit folder sig ud i hinandens selskab. Den sætter gang i fordøjelsen og løfter stemningen ved påskebordet. Det er den perfekte måde at nyde din snaps på, lyder det fra Lars Kragelund.

påskebord
Påskebordet er dækket – der mangler bare den lækre mad og snaps … (Foto: Pexels)

Drop den iskolde snaps

Spørger man danskerne ved hvilken temperatur, de drikker deres snaps, svarer størstedelen af de snapsedrikkende danskere, at de drikker den iskold. Det er ikke smagsekspertens anbefaling.

Lav en lækker påskefrokost og nyd den sammen med snaps – serveret på den rigtige måde … (Foto: PR)

– Vi ved godt, at de fleste drikker deres snaps iskold, men det er ikke den optimale måde. Klare akvavitter skal nydes kolde – men ikke iskolde – og gyldne akvavitter nydes tempereret. De klare akvavitter har et relativt højt aromaindhold, der godt kan tåle at blive kølet ned, uden at de mister aromaen nævneværdigt. De gyldne akvavitter har en lavere aromaindhold, og derudover er gyldne akvavitter ofte fadlagrede, og derfor indeholder de ’tungere’ og knapt så flygtige aromastoffer. Disse aromaer skal hjælpes ud af produktet, hvilket bl.a. opnås ved en højere serveringstemperatur. Jeg drikker selv klar snaps ved køleskabstemperatur, mens stuetemperatur passer fint til de gyldne akvavitter, forklarer smagseksperten fra Aalborg Akvavit.

snaps østers
Østers og snaps er også en lækker kombination … (Foto: PR)

Og dermed er du klar til både påsken og påskefrokosterne med snaps. Måske du skulle prøve ovenstående tips fra Aalborg Akvavits smagsekspert og opleve påskesnapsen på en helt ny måde …

påske easter æg
E for EASTER og en dejlig påskefrokost måske … (Foto: Pexels)

Vil du have inspiration til ting du kan servere til snapsen så kig med her.

snaps
Klar til påskefrokosten … (Foto: PR)

Highlights fra undersøgelsen

Highlights fra Aalborg Akvavits YouGov-undersøgelse af danskernes forhold til snaps

75 procent af de snapsedrikkende danskere siger, at de altid drikker snaps sammen med mad
26 procent af de snapsedrikkende danskere siger, at de nipper, når de drikker snaps
23 procent af de snapsedrikkende danskere siger, at de drikker snaps som shot
46 procent af de snapsedrikkende danskere siger, at de drikker snaps iskold, 27 procent drikker snaps ved køleskabstemperatur og 23 ved stuetemperatur.

Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov. Der er i alt gennemført 1011 CAWI-interview med danskere i alderen 18+ år, i perioden den 16.-21. marts 2022.

aalborg akvavit

Læs også:

 

Server en lækker sildemad

 

Johannes sild opskrift hannah lund sildemad jul (Foto: Christina Birch)

· Mere fra samme kategori ·