Læs også:

Close
Johannes sild opskrift hannah lund sildemad jul (Foto: Christina Birch)

Servér en lækker sildemad – prøv ‘Johannses sild’

Mad  | 

Der er noget magisk over en lækker sildemad. Noget man måske ikke får så tit. Her får du opskriften på ‘Johannes sild’

Kogebogsforfatter Hannah Lund har udgivet en kogebog, der hedder 1900, og som er fyldt med gamle, lækre madopskrifter. Vi har været så heldige at få lov til at få en af opskrifterne på Johannes sild fra bogen, som vil gøre lykke, om du serverer den for gæster, eller spiser det selv.

Johannes sild opskrift hannah lund sildemad jul (Foto: Christina Birch)
Lav en lækker sild til frokost. (Foto: Christina Birch)

Lidt om Johannes sild

Vidste du, hvor forbløffende hurtigt det er at lave sin egne sild til julefrokostbordet? Du kan faktisk spise dem allerede efter 24 timer, og dine frokostgæster vil blive vanvittigt imponerede (det er jo dét, hele julen handler om, ikke?)

Oldemors og Moster Ingrids kusine Johanne lavede æblesild, og helt uden créme fraiche. De er elegante, friske og lette i smagen, og du finder intet magen til i butikkerne. Jeg vil rigtigt gerne slå et slag for, at du køber gammeldags saltmodnede sild hos din dygtige fiskehandler, og bruger dem til retten.

Laver de ikke deres egne saltede sild, så begynd at lægge dine indkøb hos en bedre fiskehandler … Bor du i Nordsjælland, kan jeg stærkt anbefale Fiskehusets Gillelejes fede saltede høstsild. Det kan godt betale dig at blive skrevet op. Saltede sild skal udvandes i 2-5 timer, før du tager dem i brug. De færdige Johanne-sild er klar til brug efter 24 timer, og kan holde sig på køl i lagen i 3 uger. Denne portion rækker til en hel familie af flittige sildespisere – du kan sagtens dividere ned

Det skal du bruge

Ingredienser
7 sild
35 gram salt
1 løg i skiver
1 æble i skiver, m. skræl, uden kernehus
10 sorte peberkorn
2 laurbærblade
8 nelliker
1 dl eddike
1 dl vand
1 dl sukker

Sådan laver du Johannes sild

Filetér dine saltsild – eller få fiskehandleren til at hjælpe dig – og læg dem i vand.

Skift vandet hver time i alt 2-5 timer. Hvor mange timer skal jeg udvande, siger du?

Indtil saltsmagen passer til dig, og det finder du ud af ved at brække et lille stykke af silden og smage på den. Hvis du ikke har lyst til dét – så udvand i 4 timer. Det er, hvad jeg gør for at få den smag, jeg kan lide.

Gør et sylteglas eller en skål helt ren, og skold i kogende vand.

Kog lagen af vand, eddike og sukker sammen med peberkorn, laurbærblade og nelliker.

Læg sild skiftevis med løgskiver og æbleskiver i glas eller skål, og hæld den kogende lage over.

Lagen skal dække sild, løg og æbler.

Når det er kølet en anelse af, sætter du glasset/skålen i køleskabet, og venter tålmodigt i 24 timer eller måske, hvis du kan, i 3 dage.

Nu er Johannes sild klar til dit og gæsternes stykker rugbrød.

Velbekomme.

Bogen ser således ud:

1900 bog gammeldags mad hannah lund

 

Læs også:

Interview med Hannah Lund

Hannah Lund - 1900 opskrift mad gammedags mad

 

 

Læs også: Cocktail med veninderne

 

isdrink pink lady

 

· Mere fra samme kategori ·