Læs også:

Close
diana spencer

Filmanmeldelse: ‘Spencer’

Kultur  | 
Det synes redaktionen: 5

‘Spencer’ er endnu en film om Diana. Ja, vi kender historien – og dog … For ingen eller få ved helt inderst inde, både hvad der skete, og hvordan Diana egentlig havde det. Filmen her er på mange måder unik

Den 1. juli 2021 ville prinsesse Diana være fyldt 60 år. En rund fødselsdag, som hverken hende selv eller sønnerne  tronarvingen prins William og hans bror prins Harry nåede at opleve. Historien eller historierne om hende lever dog stadig – det samme gør Diana som ikon og elsket prinsesse. Men hvorfor og hvad der skete med hende og hendes tid før, hun døde – det fylder stadig i manges liv. Nu kan du se (endnu) en film om Diana og den sidste jul, hun fejrede. Det er en anderledes og på mange måder unik film … Her kan du læse mere om den.

Det handler filmen kort om

Ægteskabet mellem Prinsesse Diana (Kristen Stewart) og Prins Charles er isnende koldt. Trods rygter om affærer og forestående skilsmisse har Dronningen beordret fred og fordragelighed i juledagene på Sandringham Gods. De traditionsbundne rutiner består af middage og jagt. Diana kender spillet. Men denne jul vil alting blive anderledes.

Filmen ‘Spencer’ er fortællingen om, hvad der MÅSKE skete i de skæbnesvangre dage.

TIP: 

Kristen Stewart er iøvrigt tippet en Oscar-nominering for sin mesterlige præstation, som viser Dianas rystende indre rejse i de definerende dage af hendes ægteskab. Jonny Greenwood fra Radiohead står bag soundtracke.

diana spencer
Sådan ser den smukke plakat ud, som også siger så meget … (Foto: Scanbox Entertainment)

Om filmen

Prinsesse Diana (Kristen Stewart) er på vej til endnu en juleferie med den royale familie på Sandringham Gods. Hun ved, at ægteskabet med Charles (Jack Farthing) er ved at falde fra hinanden. Han ses nemlig ofte med Camilla Parker-Bowles, og Diana er tvunget til (igen) at spille den perfekte hustru.

Hun er fanget i en helt umulig rolle og ønsker kun at beskytte sine sønner; Harry og William. Alle kender den stramme royale julerutine med store middage, fasanjagt og ligegyldig snak. Diana kender spillet, men denne jul vil alting blive anderledes. ‘Spencer’ er fortællingen om, hvad der måske skete i de skæbnesvangre dage med en sensationel Kristen Stewart som Diana i de definerende dage af hendes ægteskab.

diana spencerEn mesterlig og fin film om Prinsesse Dianas rystende indre rejse i løbet af nogle afgørende dage … (Foto. Scanbox Entertainment)

Instruktøren om filmen

Pablo Larraín (instruktør) har sammen med sin bror Juan de Dios skabt produktionsselskabet Fabula. De har
produceret over 40 film, mere end 15 tv-serier og 500 reklamer. Her forklarer han om tankerne bag filmen …

Vi er alle vokset op med forståelsen af, hvad et eventyr er, men Diana Spencer ændrede for altid paradigmet og de idealiserede ikoner, som populærkultur skaber. Dette er historien om prinsessen, som besluttede sig for ikke at blive dronning. I stedet valgte hun sin egen identitet. Det er et omvendt eventyr.

Jeg har altid været interesseret i hendes beslutning, og har tænkt, at det ma have været et meget svært valg. Det er
hjertet i denne film. Jeg ville undersøge Dianas proces, når hun skifter mellem tvivlen og beslutsomheden, og endelig
vælger friheden, ikke bare for sig selv men også for sine to sønner. Det var en beslutning, som kom til at definere den arv, hun efterlod. Et eftermæle af ærlighed og menneskelighed og som er forblevet uden sidestykke.

spencer
Hvad skete der egentlig den sidste jul, før Diana døde … (Foto: Scanbox Entertainment)

Efter jeg lavede ‘Jackie’ (2016), er jeg blevet mere interesseret i at udforske og afdække de private personligheder af kvinder, som ændrede det 20. århundredes udtryk. Både Diana og Jackie skabte deres egen identitet og ikke nødvendigvis i forbindelse med de mænd, de var gift med. Begge forstod at bruge medierne i deres samtid og at formidle bestemte versioner af sig selv til verden udenfor, selvom de gjorde det på meget forskellige måder.

Da Diana beslutter sig for at forlade Charles, familien og det liv, der følger med, er det en beslutning, hun tager for sig selv, fordi hun erfarer, at hendes egen identitet betyder mere for hende end den royale familie eller den britiske nation.

Men der er ingen letsindighed i valget – hun gør det, fordi hun er nødt til det. Hun lever i et miljø, der knuser og reducerer hende, og hun må beskytte sig selv og sine børn. Dianas indre proces i den komprimerede tid i juledagene pa Sandringham er måske bare et lille indblik i hendes liv, men det kan formidle så meget mere end det. Det er et liv reflekteret i et par dage.

Diskretion og fiktion

Den royale familie er notorisk kendt for sin diskretion. Familien viser sig offentligt ved enkelte lejligheder, men
ellers er dørene stort set lukkede, og man ved ikke, hvad der sker bag dem. Det efterlader meget til fiktionen, og det
var vores arbejde.

Vi sigtede ikke efter at lave et dokudrama. Vi ville skabe noget ved at tage elementer fra virkeligheden og bruge fantasien til at fortælle om en kvindes liv ved hjælp af filmens værktøjer. Det er selvsagt, at skuespillerne er
vanvittigt vigtige for en karakterdreven film som denne. En god relation mellem hovedrolleindehaveren, kameraet og mig selv var nøglen til at forme en karakter, som alle allerede tror, at de kender.

spencer film
Det britiske kongehus er atter genstand for opmærksomhed i denne film – både på godt og ondt … (Foto: Scanbox Entertainment)

Kristen Stewart fun facts

Kristen Stewart fik sit store gennembrud i Twilight-sagaen, hvor hun spillede hovedrollen Bella Swan. Fra 2008-2012 udkom fem spillefilm baseret pa den populære bogserie. Franchisen indbragte over 3,4 milliarder dollars på verdensplan. Her får du lidt fun facts – nogle store – nogle små …

diana spencer
Kristen Stewart spiller mesterligt i filmen … (Foto: Scanbox Entertainment)
  • Hun skal imedvirke i David Cronenbergs film ‘Crimes of the Future’ sammen med danske Viggo Mortensen og Le a Seydoux.
  • Hun vil også snart kunne ses i en genindspilning af ‘Charlie’s Engle’.
  • I 2012 var hun den højest betalte skuespillerinde i Hollywood ifølge Forbes.
  • Godt nok er hun skuespiller, men arbejder også med high-end fashion brands.
  • Hendes øjne er grønne, men hun brugte farvede kontaktlinser i Twilight.
  • Hun købte engang en skildpadde til Josh Hutcheson i fødselsdaggave.
  • Hendes forældres arbejder i underholdningsindustrien, hvilket var med til at give Kresten interessen for skuespillelivet.
  • Hun har australske rødder.
  • Da hun var yngre, ville hun gerne kameramand som sine brødre, men hun var for spinkel til det.
spencer
Kristen Stewart spiller mesterligt … (Foto: Scanbox Entertainment)

Diana igen og igen

Hun vil altid være en del af manges liv og opvækst – som selvom det er mange år siden, hun døde, stadig tænker på hende og historien. Eller den del af historien som vi har kendskab til. Med så store og voldsomme hændelser og så stort et ikon hun var verden over – som Jackie Kennedy – så er der ikke noget at sige til, at verden stadig søger efter svar og forklaringer.

Er det her så sandheden … Nej da, det er også derfor filmen kaldes en fabel. Men det er en en smuk – anderledes og visuel helt unik film og oplevelse.

Der er ikke fuld ‘smæk på spændingen’ – og dog – den ligger der – lige under den både smukke og krakelerede overflade. Som får en til at glemme tid og sted og bare nærmest trække vejret i symbiose med Diana. For ja, hun HAR svært ved at trække vejret – ja nærmest leve eller overleve. Det mærker man helt ind i sin egen krop.

En bonus er afslutningen, som jeg vitterlig ikke havde forestillet mig – no spoiler her …

spencer
Her ses Diana med yngre udgaver af de to sønner William og Harry … (Foto: Scanbox Entertainment)

Fakta:

Instruktion: Pablo Larraín

Manuskript: Steven Knight

Skuespillere: Kristen Stewart, Jack Farthing, Sally Hawkins, Timothy Spall, Sean Harris

Længde: 1 time og 51 minutter

Genre: drama

Filmen har premiere torsdag den 3. februar 2022.

Se trailer for filmen her:

The Crown helena bonham carter prinsesse margaret(Foto: Des Willie / Netflix)

 

 

· Mere fra samme kategori ·