Læs også:

Close
træt trist sove pige sofa

FOKUSNEWS: Er julen svær og ensom: Sådan bliver den bedre

Mit liv  | 

Højtider er ofte svære for mennesker, der er psykisk sårbare. Ikke mindst julen. Mange føler sig ensomme og har ikke ret meget netværk. Få gode råd til hvordan det bliver bedre her

Folk tænker over, om de virkelig er ønsket af deres familie. Men tag fat i nogen, før det bliver for tungt. Sådan lyder et af rådene fra psykolog og rådgiver i Psykiatrifonden Mette Mosegaard. Og det gælder begge veje.

Uanset om du er den, der har det svært, eller du har et familiemedlem eller en ven, du ved er ensom og har det svært i julen, så er der noget at gøre. Og det handler om at række ud og tage kontakt. Også selv om du synes, det er svært at finde modet til det. Den øvelse kan være som at gå ud på den tynde is, men hvis du tænker over det, behøver det ikke at være sådan. Det siger Mette Mosegaard, pensioneret psykolog med mange års erfaring fra psykiatrien og i dag rådgiver i Psykiatrifondens gratis, anonyme rådgivning.

træt trist ensom hænder
Julen er også højtid for ensomhed … (Foto: Unsplash)

Mennesker med psykisk sårbarhed eller sygdom kan hvirvle sig ind i tankespind om andre menneskers intentioner, ikke mindst, når det handler om den jul, der måske er befængt med tidligere års dårlige erfaringer og minder om svigt.

– Hvis de bliver inviteret til jul af familien, kan de bruge mange kræfter på at tænke over, om ‘familien nu virkelig mener, at de gerne vil se mig’. Hos nogle er det også præget af en følelse af, at familien ikke er der for vedkommende, forklarer Mette Mosegaard.

jul borddækning (Foto: MY DAILY SPACE)
Hvor skal du holde jul … (Foto: MY DAILY SPACE)

Hvad er det værste, der kan ske?

Mette Mosegaard bruger sine mange års erfaringer som psykolog i psykiatrien, når hun tager telefoner i rådgivning hos Psykiatrifonden. Det gælder også, hvis den, der ringer, har et meget lille eller intet netværk.

– Jeg prøver ofte at tale med personen om, hvem der så kunne være, hvis der ikke er familie. Det kan være en nabo, en ven, veninde eller en gammel kollega. ‘Ring’, siger jeg til dem. Og hvis de ikke har mod på det, prøver jeg at tale med dem om, hvad det værste, der kan ske ved det, er – og så kan nogle godt se, at det er bedre at forsøge end at lade være. For det værste, hvad er det? Det er bedre at prøve end at lade være, siger Mette Mosegaard.

træt trist sove pige sofa
Julen kan ofte være en udfordring for de psykisk syge og ensomme … (Foto: Unsplash)

Du sår et frø

Den anden vej rundt vil hun også sige til de mennesker, der ved, at de har et familiemedlem eller et andet menneske, de kender, der har det svært og måske har en psykisk sygdom: ‘RING til dem.’

– Det kan sagtens være, at den anden siger, han eller hun har det fint og at du ikke skal bekymre dig. Det kan være, at deres stolthed betyder, at de ikke siger mere end det. Alligevel kan den kontakt så et frø hos den anden. Bare det, at det sker – at nogen ringer og interesserer sig for en, siger hun.

ensomhed, ensom, alene, tænksom
Ring til en der er ensom og vær med til at gøre en forskel. (Foto: Mikoto, Pexels)

Få luft og tal med nogen

For andre er støttepersonen fra kommunen eller behandleren i psykiatrien den, de har at tale med. Så opfordrer Mette Mosegaard til, at de får en tid i julen.

– Psykiatrien og kommunen er jo på arbejde, selv om det er jul og nytår. Derfor kan man godt få en tid imellem dagene, for eksempel. Så kan man få luft og få talt med et andet menneske, slutter psykologen.

juletræ postkasse juleaften julegaver 24. december (Foto: MY DAILY SPACE)
Kender du nogen, der skal sidde alene den 24. december eller som måske er lidt ensomme … (Foto: MY DAILY SPACE)

Millioner på vej til mere rådgivning

I 2020 besvarede Psykiatrifondens rådgivning 12.000 henvendelser. I 2021 ventes antallet at lande på omkring 14.000. Næste år forventes antallet af besvarede henvendelser at stige, blandt andet fordi Psykiatrifonden har fået en bevilling på 3,4 millioner kroner over fire år til at styrke og udvikle rådgivningen. Bevillingen er et resultat af den politiske aftale bag den såkaldte SSA-reserve, som aftalepartierne på Christiansborg forhandlede på plads i slutningen af november.

HUSK DET NU – ring hvis du vil snakke med nogen

Psykiatrifondens rådgivning holder åbent alle dage i julen og nytårsaften.

Find åbningstiderne her.

psykiatrifonde
Der er åbent i Psykiatrifondens rådgivning i alle juledagene og nytårsaften. (Foto: Klaus Holsting)

Læs også:

#Ensomhed: Spot en ensom ældre

ensomhed ældre gamle mormor bedstemor (Foto: Unsplash)

· Mere fra samme kategori ·