Læs også:

Close
hånd mobil iphone

FOKUSNEWS: Black Friday i genbrugets tegn?

Nyheder  | 

Burde Black Friday stå i genbrugets tegn? Vi har brug for en kulturændring i måden at forbruge på, det mener firmaet Swappie. Men hvordan har du det med for eksempel at købe en brugt smartphone

Et af de mest debatterede emner for tiden er, hvordan vi kan sætte skub i den grønne omstilling, men midt i al snakken om bæredygtighed og cirkulær økonomi forbruger vi som aldrig før. Det ser vi især med Black Friday og som på mange punkter indkapsler, hvordan forbrugerkulturen er løbet løbsk.

Der er behov for en kulturændring i måden vi forbruger på, og med de nye tal tyder det faktisk, at forbrugerne har fået øjnene op for istandsat elektronik. I den nye undersøgelse, som Voxmeter har foretaget på vegne af Swappie, svarer 44,2 pct. af danskerne, at de godt kunne overveje at købe en istandsat smartphone næste gang, de skal købe en ny telefon.

Der er dog stadig enormt meget potentiale i istandsat elektronik, der ikke bliver udnyttet, og klimaet betaler prisen, hver gang vi smider vores gamle telefon ud for at gøre plads til en ny.

Mobil, lydløs, silent, forstyr ikke (Foto: Unsplash)
I følge undersøgelse vil næsten hver anden danske overveje at købe istandsat elektronik … (Foto: Unsplash)

Black Friday rimer på forbrugerræs

Black Friday rimer på forbrugerræs og nye smartphones under juletræet. Men meget tyder på, at danskerne i stigende grad tænker genbrug ind i deres tech-forbrug. De nye tal viser nemlig, at næsten hver anden dansker overvejer at købe en istandsat smartphone. Det er positivt, men der er stadig et uudnyttet potentiale, lyder det fra Swappies danske landechef, der også oplever en voksende interesse fra forbrugerne.

Lange køer og vilde tilbud. Med Black Friday udleves det årlige forbrugerræs for døren, hvor især nye tech-produkter, som for eksempel smartphones, er i forbrugernes søgelys. Men noget tyder på, at forbrugerne har fået øjnene op for istandsat elektronik, og at den spritnye smartphone meget vel kan blive skiftet ud med en brugt en af slagsen i år. 

pige hygge instagram mobil iphone (Foto: Unsplash)
Black Friday er det helt store forbrugerræs – også indenfor elektronik. (Foto: Unsplash)

Brugte iPhones kan også være helt okay

Ifølge Swappies danske landechef, Casper Andersen, er det positivt, at flere danskere overvejer at købe en istandsat smartphone, og det er også en tendens, man kan mærke hos tech-virksomheden, der opkøber, istandsætter og videresælger brugte iPhones.

– Vi kan tydeligt mærke, at interessen for at købe istandsatte smartphones er voksende. Det er naturligvis en udvikling, vi er glade for – ikke mindst set fra et bæredygtigt perspektiv. Men der er lang vej endnu. Vores tech-forbrug er hårdt for klimaet; hver gang vi producerer en ny telefon eller smider en gammel ud, er det miljøet, der betaler prisen, og derfor skal vi blive meget bedre til at genanvende vores elektronik, fortæller Casper Andersen og fortsætter: 

– Det er alfa og omega, at vi får sat gang i en kulturændring i vores måde at forbruge på. 

– Black Friday er et godt eksempel på, hvordan forbrugerkulturen er løbet lidt løbsk. Derfor håber jeg også, at de danske forbrugere vil tænke sig om en ekstra gang, inden de går ombord i de mange fristende tilbud. Står man i forvejen og mangler et bestemt produkt, er det selvfølgelig fint at spare nogle penge, men ofte lader man sig måske rive med af de gode tilbud. Og så er der jo også den mulighed at gå efter et cirkulært alternativ til den spritnye iPhone eller designertaske – også Black Friday, fortsætter han.

Manglende tillid afholder mange danskere fra at købe istandsatte smartphones

Selvom interessen for at købe istandsatte smartphones er stigende, er der fortsat mange danskere, der afholder sig fra at overveje det mere bæredygtige alternativ. Det er især manglende tillid til markedet og produkternes funktion, der spiller en rolle.  

Undersøgelsen fra Voxmeter viser, at 20,3 pct. af de adspurgte er bekymrede for tekniske vanskeligheder ved en istandsat smartphone, mens risikoen for, at et en istandsat smartphone er forældet, så den ikke kan opdateres, kan afholde 40,2 pct. af respondenterne fra at overveje at købe en istandsat iPhone. Mere end hver femte (21,8 pct.) svarer, at de er bange for at blive snydt. 

social media sociale medier facebook telefon mobile mobil (Foto: Unsplash.com)
Hvordan har du det med at købe brugt elektronik … (Foto: Unsplash)

Genanvendt elektronik skal vokse endnu mere

Hos Swappie arbejder man målrettet på at ændre opfattelsen af genanvendt elektronik. Modsat forbrugernes forventninger, er istandsatte tech-produkter nemlig præcis lige så funktionelle, som dem, man køber fra ny. 

– Undersøgelsens resultater er et udtryk for, at markedet for istandsat elektronik endnu ikke er helt modent. Vi har at gøre med en masse fordomme om istandsat elektronik, som ikke holder vand, i hvert fald ikke, hvis man køber fra en veletableret virksomhed. Når vi sælger en istandsat smartphone hos Swappie, har den gennemgået 52 trin fra vi modtog den, til den ligger i hånden på kunden. Vi gennemgår både produktets udseende, hardware og batteri – og så renser vi telefonen fra yderst til inderst. Derudover har alle vores produkter to års garanti, slutter Casper Andersen.

Om Swappie:

Swappie er nordens førende onlinebutik inden for salg af istandsatte smartphones og en af de hurtigst voksende virksomheder i verden. Det er Swappies mission at gøre det mainstream at købe istandsat elektronik. Virksomheden opererer p.t. i mere end 12 europæiske lande og åbner løbende i nye markeder.

Swappie er samtidig en tech-virksomhed, der udvikler sin egen teknologi til renovering af telefoner og overvågningssystemer og har egne fabrikker, hvor telefonerne istandsættes og gennemgår en grundig sikkerhedsprocedure, hvilket både er med til at optimere processen, men også med til at sikre, at de brugte telefoner er lige så funktionelle, som dem man kan finde fra ny på hylderne.

Du kan læse mere om Swappie her.

Læs også:

 

6 måder du lader mobilen på, som forkorter dens levetid

 

pige ryg hår mobil mobiltelefon gå gaden (Foto: Unsplash)

 

· Mere fra samme kategori ·