Læs også:

Close
pige nøgle

Politiets gode råd til de boligsøgende

Bolig  | 

Unge risikerer at fange en bolighaj, når de fisker efter husly til studiestart. Det er set og hørt før. Men få poltiets gode råd, og sørg dermed for, det ikke er dig der ender i den fælde

Syd- og Sønderjyllands Politi kommer med gode råd til de boligsøgende og et eksempel på, da det gik galt for et ungt par. De tre vigtigste råd er dog:

  1. Hav sikkerhed for, at udlejer er den, han udgiver sig for!
  2. Hav styr på lejekontrakten!
  3. Og hav dokumentation for, at du har betalt indskud!

Ellers risikerer du at blive snydt i jagten på en eftertragtet lejebolig – eller måske den allerførste studiebolig …

Eksemplet som du skal undgå

Det har et sønderjysk kærestepar, der var i akutte boligproblemer, måttet sande. De betalte sidste efterår i god tro knapt 20.000 kroner i indskud kontant for at kunne flytte ind i en lejlighed i landsdelen.

Parret var kommet i kontakt med manden, der udgav sig for at være udlejer via Facebook.

flytte flyttekasse
Få politiets gode flytteråd … (Foto: Unsplash)

– Set i bakspejlet virkede forløbet overbevisende. Kæresteparret mødte blandt andet manden i lejligheden og talte om, hvad der skulle renoveres. Men faktum var, at han ikke rådede over lejemålet. De havde i tilgift betalt de mange penge kontant uden at modtage nogen kvittering, og de havde heller ikke modtaget nogen underskrevet lejekontrakt som dokumentation. Så både menneskeligt og juridisk stod parret i en meget tragisk situation. For hvordan skulle de kunne dokumentere, at de var blevet snydt? forklarer vicepolitiinspektør Christian Østergård fra Syd- og Sønderjyllands Politis Forebyggelsessektion.

Han peger i den forbindelse på, at politiet har yderst svært ved at efterforske denne type sager, og anklagemyndigheden har vanskelligt ved at rejse tiltale, da det skal kunne bevises, at der er sket noget strafbart.

nøgle
Der er altid rift om boliger forud for studiestart … (Foto: Unsplash)

Rift om boliger forud for studiestart

– Heldigvis er det yderst sjældent, at vi oplever denne type sager. Men især nu, hvor mange unge får besked på, at de er optaget på en videregående uddannelse og går på jagt efter en eftertragtet studiebolig, er det vigtigt, at man er årvågen og ikke lader sig presse, selvom der er rift om boligerne, pointerer Christian Østergård med henvisning til, at de unge slut juli får meddelelse om, hvorvidt de er blevet optaget på deres drømmeuddannelse eller ej.

flytte
Efterspørgslen efter flyttecontainere er også steget … (Foto: PR)

Vicepolitiinspektøren kommer i den forbindelse med en række gode råd:

Her er de gode råd, når du søger studiebolig

1. Undersøg hvem der ejer boligen 

Hvis du skal leje gennem en privat udlejer, er det en god idé at kræve at se dokumentation for ejerskabet. Du kan se, hvem der ejer boligen på tinglysning.dk eller boligejer.dk.

2. Undersøg om boligen er på markedet

Undersøg om boligen er på markedet ved at kontakte ejeren gennem boligejer.dk.

3. Få legitimation fra udlejer 

Er udlejeren den, han udgiver sig for? Kan du se, hvilket nummer udlejeren ringer/SMS’er fra? Tjek oplysningerne på fx krak.dk. Sender vedkommende SMS via websites? Det kan være et tegn på snyd.
Få en kopi af udlejers billedlegitimation i form af kørekort eller pas, og tjek at billedet er vellignende.

4. Vær kritisk hvis udlejer vil have dig til at overføre penge til en udenlandsk konto

Vær påpasselig hvis du bliver bedt om at overføre penge til en udenlandsk konto, Western Union eller PayPal. Mange svindlere forsøger at gemme sig bag udenlandske konti eller udenlandske online betalingsløsninger.

lejlighed
Brug de gode råd og undgå at hoppe i en fælde … (Foto: Unsplash)

5. Betal ikke kontant – overfør kun via et dansk pengeinstitut

Sørg for at overføre depositum, husleje eller forudbetalt leje til en dansk bankkonto, så du altid har dokumentation for, at du har overført pengene. Overfør først når du har set lejligheden og vellignende gyldig legitimation fra udlejer.
Du kan eventuelt sætte pengene ind på en spærret konto – og dermed garantere – at du kan betale depositum og efterfølgende lave en kontooverførsel, så modtageren kan spores.

6. Betal ikke penge under bordet

Betal aldrig penge under bordet til udlejer. Det er ulovligt, og du har ikke nogen juridisk mulighed for at få dine penge retur.

7. Få en fremvisning

Insister på at få boligen fremvist og tjek ved samme lejlighed, at navn stemmer overens på kontaktperson, postkasse og hoveddør/dørtelefon. Du kan også spørge, om naboen kender udlejer. Er det ikke muligt at få fremvist lejligheden, bør du overveje, om der er tale om et reelt lejemål.

8. Sørg for en gyldig lejekontrakt

Få en lejekontrakt med udlejers underskrift og få en fagperson til at kigge kontrakten igennem, før du selv skriver under. Det er vigtigt, at du har set boligen, inden du skriver lejekontrakten under eller overfører penge.

skrive under kontrakt
Skriv ikke under, før du er sikker på det er en gyldig lejekontrakt … (Foto: Unsplash)

9. Lad dig ikke presse

Brug din sunde fornuft og mavefornemmelse. Vær på vagt, hvis udlejer vil have dig til at skrive under på kontrakten med det samme. Hvis udlejer forsøger at presse dig til at tage hurtige beslutninger, kan det være et tegn på, at der er noget galt.

10. Hvis det går galt …

Kontakt omgående dit pengeinstitut for at forsøge at få overførsel af depositum/husleje stoppet. Saml alle dokumenter i sagen og anmeld bedrageriet til politiet. Benyt anmeldelsesblanketten på Politi.dk.

Du kan læse mere her – og du kan også hente App’en ‘Mit Digitale Selvforsvar her.

udlejning, flytte, huslejenævnet, Foto: Unsplash
God og sikker boligjagt … (Foto: Unsplash)

 

Læs også:

Klar til at flytte hjemmefra: Læs om tre piger der er flyttet hjemmefra

 

male flytte hjemmefra bolig

· Mere fra samme kategori ·