Læs også:

Close
perikon blomst urt

Perikon: En nem måde at få humøret op på

Sundhed  | 

Det lyder næsten for nemt. Men nogle gange skal man kigge ind i den smukke natur og se de fantastiske ting, der findes. Mange urter er gennem århundreder brugt klogt. Også perikon – der kan få dit humør op

Den smukke, gule perikonblomst er en fryd for øjet – lige til at komme i godt humør af. Urten kendes også som Johannesurt, da den blomstrer omkring Sankt Hans (Hans er den fordanskede udgave af Johannes), hvor vi fejrer midsommeren.

Perikons skønne, gule blomster er et meget passende symbol for solens årlige højdepunkt og vores fejring af midsommer, hvor lyset, fællesskab og sang fylder sindet med både håb og glæde.

perikon blomst urt
Sådan ser frisk perikon ud. (Foto: Pxhere)

Lykkehormonet

Midsommerscenariet og urtens navn passer godt sammen med perikons vidunderlige egenskaber, da den faktisk kan hjælpe med at bevare et positivt livssyn samt medvirke i forhold til humørsvingninger og følelsesmæssige afbalancering.

Perikon
Er en slægt af flerårige planter med modsatte, helrandede blade, der er besat med nedsænkede kirtler. Blomsterne er gule og 5-tallige med mange støvdragere.

Vores humør og velbefindende er blandt andet reguleret af et signalstof, der hedder serotonin og som ofte kaldes for lykkehormonet. Perikon påvirker omsætning af serotonin, hvorved den opnår sin virkning.

Her ser du to udgaver af perikon:

perikon

perikon

Udsving i vores liv

I 2020 har mange af os været påvirket af situationen med ikke at kunne mødes og det, at al ting har skullet udføres i hjemmet fra en computer. Det kan ikke helt undgås, når vi er tvunget til at være på et begrænset område alene eller sammen med de samme mennesker, at nogen af os bliver lidt triste og humørforladte.

I disse situationer kan det være en mulighed at gøre brug af Perikons evne til at bidrage til en normal søvn og til at medvirke til, at man vedligeholder et positivt livssyn og dermed kommer i følelsesmæssig balance og mindsker de humørsvingninger, der nu nemt kan opstå.

olie natur
Mandelolie er også godt … (Foto: Pxhere)

Den unikke urt

Perikon er en urt, som kan bidrage positivt i forhold til følelser, livssyn og vores generelle velbefindende. Desuden bidrager urten til en normal søvn samt at mindske humørsvingninger i forbindelse med menstruationscyklus.

Dog er det vigtigt at vide, at perikon ikke bør indtages sammen med livsvigtigt eller receptpligtigt medicin og P-piller, da urten kan begrænse effektiviteten af nogle medicintyper.

Hos Natur-Drogeriet forhandles Perikon både som kosttilskud i vegetabilske kapsler og som urt til te, olie eller andet (se eksempler ovenfor).

fod seng dyne sove (Foto: Unsplash)
At sove godt er også vigtigt for at du kan overskue og klare dagens gøremål og mange tanker … (Foto: Unsplash)

Sådan kan du (også) bruge perikon

Perikon kan også med fordel anvendes udvortes i olieform og for eksempel masseres på trætte og ømme muskler hvor perikon virker afslappende. Også ved insektbid kan den være god i forbindelse med kløe.

Man kan nemt selv lave perikonolie. De blomstrende topskud samles og proppes i et syltetøjsglas sammen med 2-3 teske salt. Hæld olie over de blomstrende skud, så den dækker urtedelene – mandel eller olivenolie er begge gode olier at bruge. Stil glasset i vindueskarmen i 3-4 uger og vent. Olien bliver smuk rød i farven, og når den er filtreret, er den klar til brug.

Så ja, perikon er faktisk en plante eller urt, man kun kan blive glad af på flere måder …

Her kan du købe perikonkapsler.

Her kan du købe mandelolie.

naturdrogeriet.dk kan du også læse meget mere indgående om de enkelte produkter, og hvad de kan gøre for dig.

balloner, følelser (Foto: Unsplash)
Få dit humør op igen … (Foto: Unsplash)

 

Læs også:

Fem gode grunde til at tage en middagslur

kvinde, vaner, kvinders vaner, kvindelige, unikke, udbredte, mærkelige, underlige, prutter

 

· Mere fra samme kategori ·