Læs også:

Close
jul københavn julemænd strøget (Foto: MY DAILY SPACE)

NEWS: København skal være europæisk julehovedstad 2021

Nyheder  | 

København skal være europæisk julehovedstad 2021 · Trump talte for første gang · ‘The Crown’ vandt Golden Globe · Madspildsforsker: Vi skal lære, at brun frugt ikke er dårlig frugt · Dagens billede: Danmarks rigeste natur

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

København skal være europæisk julehovedstad 2021

København skal nu markedsføres som europæisk julehovedstad med design, gastronomi og lysinstallationer. Det skal være et kommende lys i coronamørket, mener initiativtageren, beskæftigelses- og integrationsborgmester, Cecilia Lonning-Skovgaard (V). Dansk Erhverv bakker op om ideen.

Det er december måned, og sneen daler blidt ned over boder med lokale julegodter og dansk design. Københavnere og turister står side om side og varmer sig med et glas gourmetgløgg, mens de betragter imponerende lysinstallationer i byens parker og magiske LED-scenografier vist på byens bygninger.

For et par måneder siden var det en løs idé, men nu er det på vej til at blive virkelighed.

Københavns Kommune, Erhvervsministeriet og Wonderful Copenhagen har netop lanceret en plan for at tiltrække flere turister til København: ‘Comeback Copenhagen’.

Og som et led i kampen er der afsat 400.000 kroner til at markedsføre København som europæisk julehovedstad allerede frem mod den kommende jul i 2021.

Og det tænder julelys i øjnene hos beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V).

– Vi har brug for et lys her i coronamørket. Jeg tror, vi er mange, som vil elske at se vores by danne rammen om en fortryllende julefest, som viser, hvad Danmark kan med unikt design, gastronomi og lysinstallationer. Og når vi ved at forvandle København til et julemekka samtidig kan lokke turister til byen, og få gang i hoteller og restauranter, så har jeg svært ved at skjule min begejstring, forklarer Cecilia Lonning-Skovgaard.

Hun præsenterede idéen om København som europæisk julehovedstad i januar og har siden holdt en række møder med interesseorganisationer og erhvervslivet for at gøre den til virkelighed.

Hos Dansk Erhverv er man begejstret for udsigten til at skabe en samlende begivenhed som hovedstadens hoteller, restauranter og butikker kan få gavn af.

– Det er et stærkt initiativ, og i Dansk Erhverv er vi meget positive. Projektet er konkret, og der er stærke eksisterende platforme at bygge på såsom jul i Zoo, i Tivoli og alle julemarkederne. Samtidig synes vi det kunne være spændende, hvis der kunne findes synergi fra bl.a. det arbejde, der er lagt i EM i fodbold og Tour de Frances Grand Départ Copenhagen, slutter Lars Ramme, chef for turisme og oplevelsesøkonomi.

jul københavn julemænd strøget (Foto: MY DAILY SPACE)
København skal være europæisk julehovedstad i år … (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: 10 ting du (måske) ikke vidste om København

Trump talte for første gang

Søndag gik den tidligere præsident Donald Trump for første gang på talerstolen. En tale der har været længe ventet verden over…

– Det var præcis den tale, som de ledende kræfter i Det Republikanske Parti havde frygtet, udtalte Jesper Steinmetz til TV2 Nyheder mandag.

Donald Trumps tale søndag puster nemlig nyt liv i den interne krig hos republikanerne, og han udtalte, at han vil ‘kaste sig ind i kampen’ om Det Republikanske Partis fremtid med fuld styrke.

Han forklarede yderligere, at han vil bruge sin indflydelse på at udrense de modstandere, der indstillede ham til en rigsretssag. Det slog han fast søndag aften, da han holdt hovedtalen på Conservative Political Action Conference (CPAC) i Florida, hvilket var hans første tale i offentligheden, siden han forlod Det Hvide Hus tilbage i januar. Den interne ‘krig’ i Det Republikanske Parti er dermed på ingen måde slut – kun lige begyndt …

Læs også: Donald Trump – den evige entreprenør

‘The Crown’ vandt Golden Globe

Søndag nat blev Golden Globe-priserne uddelt. Filmen ‘Druk’ var desværre ikke blandt vinderne. Men den danske film forventes dog stadig at have chancer ved Oscar-uddelingen …

‘The Crown’ (serien om det britiske kongehus) blev den helt store ‘serievinder’, der løb med titlen ‘Bedste tv-serie/drama’. Og også ‘Bedste kvindelige og mandlige hovedrolle’ gik til henholdsvis Emma Corrin (prinsesse Diana) og Josh O’Connor (prins Charles) i serien. Sluttelig fik Gillian Andersons portræt af Margaret Thatcher også en pris for ‘Bedste kvindelige birolle’.

Læs også: ‘The Crown’ fun facts

Madspildsforsker: Vi skal lære, at brun frugt ikke er dårlig frugt

Når vi ser et æble, der har brune pletter, er vi tilbøjelige til at vælge det fra, fordi vi tror, at det smager dårligt. Men hvis vi skal madspild til livs, må vi ændre denne opfattelse. For der er intet i vejen med æbler, der har ‘blå mærker’ eller spøjse former, lyder det fra KU-forsker bag et nyt studie.

Når du går rundt og handler i supermarkedet og skal vælge imellem en gul banan og så en med brune pletter, hvilken vælger du så? Hvis du er som folk er flest, går du uden om den brunplettede og vælger i stedet den perfekte gule banen. Det skyldes, at vi i høj grad shopper mad med følelserne, lyder konklusionen i et nyt studie af danske og svenske forskere:

– Vi vælger mad ud fra en forventning om, hvordan det skal smage, og denne er knyttet sammen med vores følelser. Så hvis vi har en forventning om, at den brune banan smager dårligere end den gule, vælger vi den sidste, forklarer Karin Wendin, der er ekstern lektor på Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet og en af forskerne bag studiet.

I Danmark smider vi cirka 716.000 ton mad ud hvert år, og størstedelen udgøres af frugt og grønt. Men det er en skam, lyder det fra KU-forskeren. For brun frugt, er ikke dårlig frugt:

– Frugt, der er stødt eller har en anderledes form, kan sagtens bruges. Det smager typisk ligeså godt som den pæne, og i de tilfælde, hvor et æble er stødt og lidt melet, kan man bruge det i juice eller æbletærte. Men når såkaldt grim frugt ender i skraldespanden, er det madspild og et stort problem – også økonomisk. Derfor skal vi arbejde på at ændre vores følelser for brun og defekt frugt, mener hun.

I studiet blev 130 deltagere bedt om at vurdere en række billeder af æbler med forskelligt udseende. Ikke overraskende blev deforme og defekte æbler rangeret lavest i forhold til, hvor meget deltagerne havde lyst til at spise dem.

Deltagerne skulle derefter smage en forskellige æbler, og her blev det tydeligt, at det dårlige førstehåndsindtryk hang ved.

– Når deltagerne netop havde set et foto af et grimt æble, og derefter smagte et æble, der faktisk var perfekt og grønt, synes de stadig, det smagte grimt. Det siger noget om, hvor meget vores følelser og psykologi spiller ind på smagsoplevelser, forklarer Karin Wendin.

Vi husker nemlig i højere grad negative følelser og forventninger frem for positive, uddyber hun. Derfor er det så vigtigt, at vi finder nogle strategier til at bryde de negative følelser, der knytter sig til eksempelvis brun frugt, forklarer Karin Wendin videre.

– Kommunikationen om vores fødevarer, og hvad der er godt eller skidt, fungerer ikke optimalt, som det er nu. For folk ved ikke, hvor de skal finde råd og vejledning. De færreste går ind og søger på nordiske kostanbefalinger på regeringens hjemmeside. Vidste du for eksempel, at uperfekt frugt ofte er billigere, end den perfekte, selvom begge produkter sandsynligvis smager ens? spørger madspildsforskeren.

Derfor bør vi hjælpe supermarkeder med at kommunikere klart og tydeligt om, hvordan man kan hjælpe med at undgå madspild ved at snuppe en uperfekt frugt og også undersøge, hvilke platforme, der mest effektive i forhold til at få budskaber om kost og madspild ud til forbrugerne, mener Karin Wendin.

–Bør vi i stedet kommunikere på sociale medier, hvor folk er og bruger tid på livsstilsspørgsmål? Det ville være interessant at dykke ned i, slutter hun …

bananer mad (Foto: Unsplash
En brun banan er ikke dårlig frugt, udtaler madsspildsforsker … (Foto: Unsplash)

Læs også: Madspild for dummies

Dagens billede: Danmarks rigeste natur ligger på Fanø, Læsø, og i Region Hovedstaden

· Mere fra samme kategori ·