Læs også:

Close
balloner, følelser (Foto: Unsplash)

#Sprogpsykologiforbegyndere: Forstå: Sådan taler du uden at åbne munden

Mit liv  | 

I sidste uge blev vi lidt klogere på vores hænder, og hvordan vi bruger dem, når vi taler. I denne uge går vi skridtet videre og tager hele kroppen med. For den taler faktisk også, uden at vi åbner munden. Især når vi flirter, så taler kroppen rigtig meget

glæde, glad (Foto: Unsplash)
Der kan vist ikke være tvivl om, at hende her er glad.  (Foto: Unsplash)

Nonverbal kommunikation: Kroppens sprog

Groft sat op findes der tre kommunikationsformer. Den verbale, når vi taler. Den skriftlige, når vi skriver, og så den nonverbale, når vi kommunikerer uden af tale og skrive, men vores krop ‘taler’. Vi kunne kalde det den implicitte kommunikation. Det er, når vores krop sender signaler, der bliver tillagt betydning, til det der bliver sagt med ord.

Vores kommunikation med kroppen er med til at styrke den verbale kommunikation, den er med til at give vores modpart feedback og vise tegn, når vi taler sammen. Det kan for eksempel være at vise, at vi bliver sure, kede af det, glade eller bange. Den kropslige kommunikation har dog ikke en fast forudbestemt betydning, men påvirkes derimod af de sammenhænge, den indgår i. Det betyder at konteksten, hvori vi reagerer på en måde med vores krop, er farvet af kommunikationens deltagere, stedet hvor vi taler, kultur og flere andre faktorer. Derfor kan vi reagerer på en måde i en kontekst  og på en anden måde i en anden.

Bliv i næste uge klogere på:
Hvad er mentalisering?

Det ‘sprog’ vores krop taler er vigtig for vores kommunikation, fordi det hjælper andre med af afkode, hvad vi mener og føler. Vores krop reagerer umiddelbart og instinktivt, og det kan være svært at lægge skjul på de følelser og tanker, vores krop udsender. Heldigvis har vi også en vis kontrol, der gør, at vi i nogle situationer, hvor vi eksempelvis bliver meget presset eller chokeret, men situationen ikke tillader vi kan udtrykke det så kraftigt, kan lægge en dæmper på det. Men hvis vi tænker på en almindelig hverdag, hvor vi går på arbejde, træner, mødes med venner og familie, handler ind og lignende, ja så ‘snakker’ vores krop med.

forvirret, følelse Foto: Unsplash)
Ja hvilken følelse udtrykke hende her egentlig? Forvirring, usikkerhed, tvivl? (Foto: Unsplash)

Udfordringer når vores kroppe taler sammen

Vi har tidligere været inde på, hvor vigtig kommunikation er. Både den verbale, non-verbale og skriftlige. Kommunikation kan betragtes som en essentiel betingelse for al socialt fællesskab, og vi mennesker er sociale væsner, der er afhængige af at snakke med andre mennesker. Det gælder både i privat- og arbejdslivet. Det er den måde, vi knytter bånd på.

Dog kan der opstå nogle udfordringer, når vi prøver at afkode hinandens kropssprog, en af dem vil jeg kort forklare her. Begrebet kaldes bias (forudindtaget, hældning, fordomme, stereotype opfattelser red.). Vi har svært ved at undgå at være biased i mødet med andre menneske, dvs. vi har svært ikke at have en forudindtaget idé om, hvem de er, hvad de står for, og hvad de føler, men disse bias skaber vi på baggrund af os selv. Forskningen indenfor psykologi peger på, at vi påvirkes ubevidst af bias.

I forlængelse af dette begreb snakker man også om ‘confirmation bias’. Det er, når vi har en idé om, hvad andre mennesker føler og tænker og er stærkt påvirket af denne overbevisning. Vi tror, vi kan tolke, hvad andre tænker og føler på baggrund af, hvordan vi selv har det. Det er en evne, vi skal være bevidst om, især også i forhold til kropssprog og vores evne til at kunne aflæse dette hos andre.

gemme sig, følelse, kvinde Foto: Unsplash)
Vi reagerer ofte tydeligt med vores krop – hende her kunne godt være lidt flov. (Foto: Unsplash)

Hvordan flirter han med mig uden ord? Og flirtede jeg lige ubevidst tilbage?

Sådan flirter en mand:

Det kan være svært for kvinder nogle gange at tyde mænds signaler. Flirter han med mig, eller spiller han bare dum? Men når mænd flirter kommer det særligt til udtryk, når han sørger for dig og mander sig op/viser sig frem.

En mand der er interesseret i en kvinde, giver sin fulde opmærksomhed, han vil typisk mande sig op og gøre sig stor, for at han kan vise dig, at han kan passe på dig.

Bliv i næste uge klogere på:
Hvorfor det er så vigtigt at kunne mentalisere i ledelse, overfor dine venner, i din familie, i dit kærlighedsliv?

Han vil også have tendens til at fjolle mere og smile fjoget.  Og så vil han i samspil med andre mænd forsøge at dominere flokken for at vise dig, at han er bedst. Hans krop vil også tydeligt vise det. Sidder han afslappet på stolen og læner sig mod dig – er han godt tilpas. Han vil åbne sin krop mod det, han finder interessant, det vil være dig.

Mænd vil også ubevidst sprede deres ben, når de sidder ned. Det gør de for at vise deres skridt frem, som et tegn på deres maskulinitet. Mænds fingre vil også ofte pege på det, de vil have dig til at lægge mærke til. Stikker han fingrene ned i lommerne, indikerer han en seksuel holdning, og viser han er klar til handling.

munden, flirt, lidenskab Foto: Unsplash)
En åben mund symboliserer ofte lidenskab og flirt. (Foto: Unsplash)

Sådan flirter en kvinde:

Mænd kan godt være lidt langsomme til at opfatte, når kvinder viser interesse, selvom vi synes, vi gør det ret klart. Men faktisk skal kvinder vise 5-6 signaler, før mændene begynder at forstå, at der er noget i gærde.

For begge køn gælder det, at øjenkontakten fortæller noget. Normalt holder vi ikke øjenkontakt længere end et halvt sekund, men holder hun øjenkontakten længere end de 2, så viser hun, hun er interesseret. Vi kvinder har også tendens til at vise vores flotte hår. Måske kender du det selv. Du kaster rundt med dit hår og røre ved det, hvis du er interesseret i manden overfor dig. Det signal vi sender, er ’Se mig, se hvor fin jeg er’. Ligesom fugle, viser vi vores flotte fjer frem.

Vi kvinder har en tendens til at rode med en rund genstand, såsom et vinglas eller ølflaske, altså en fallisk—formet genstand (rund som en mands nedre dele), når vi finder ham interessant. Samtidigt sender vi ham også ofte et  flirtende blik imens. For både mænd og kvinder gælder det, at vores fødder afslører vores interesse – men vi gør det ubevidst. Den vej vores fødder peger, viser hvem vi er interesseret i.

Kan man afkode folks følelser blot ved at kigge dem i øjnene?

’Reading the Mind in the Eyes’ er en sjov test, hvor du får vist nogle billeder af nogle personer, der udtrykker forskellige følelser. Dernæst skal du vælge et ord, du mener, beskriver den følelse de viser. Det vil sige, du altså skal prøve at afkode deres mentale tilstand blot ved at kigge på deres ansigter. En handling vi dagligt foretager, men hvor god er du egentlig til at læse andre mennesker uden, de åbner munden?

Tag testen her.

Næste uges tema: #Sprogpsykologiforbegyndere: Forstå: Hvordan kan jeg forstå mine egne og andres mentale tilstande?

Læs også: 

#Sprogpsykologiforbegyndere: Forstå: Hvad betyder det, når vi bruger vores hænder til at tale?

hånd hænder håndtegn (Foto: Pxhere)

· Mere fra samme kategori ·